Biznes

Projekti, Coral South: Mozambiku është protagonisti i ri i energjisë


Debatet mbi ndryshimet klimatike dhe kalimin drejt burimeve të pastra dhe të rinovueshme të energjisë dominojnë agjendat e liderëve ndërkombëtarë.

Dhe çështjet që lidhen me sektorin e energjisë muajt e fundit janë imponuar me forcë edhe më të madhe brenda Bashkimit Evropian, për shkak të konfliktit ruso-ukrainas.

Një krizë që kërkonte një rishikim të strategjive për të forcuar sigurinë energjetike të BE-së dhe zbatimin e planeve për diversifikimin e furnizimeve në mënyrë që të reduktonte varësinë e saj nga gazi nga Rusia.

Gazi natyror, një mbështetje për tranzicionin energjetik

Përballë skenarit aktual, sigurimi i disponueshmërisë së furnizimeve dhe mos kthimi në rrugën e tranzicionit është një sfidë që kërkon nga qeveritë dhe aktorët e sektorit të energjisë të kombinojnë planifikimin dhe veprimin në kohë.

Prandaj konfirmohet rëndësia, brenda përzierjes energjetike, e gazit natyror, i cili përfaqëson një burim për stabilizim dhe kalim drejt burimeve të rinovueshme.

Në të vërtetë, është e dobishme të dihet se gazi natyror, nga të gjitha lëndët djegëse fosile, ka ndikimin më të vogël të emetimeve dhe për këtë arsye është një çelës për të shoqëruar procesin e zhvillimit teknologjik përgjatë rrugës së dekarbonizimit.

Projekti i Koralit Jugor (Coral South)

Për Eni-n, “gjigandi italian i energjisë” gazi natyror është qendror në strategjinë drejt neutralitetit të karbonit në vitin 2050.

Në prodhimin dhe transportin e gazit, kompania synon të reduktojë gjithnjë e më shumë emetimet, me përdorimin e proceseve dhe teknologjive të fundit.

Aktivitetet e saj ndihmojnë gjithashtu në diversifikimin dhe sigurimin e furnizimeve me gaz nëpërmjet një portofoli global që shfrytëzon veçanërisht në zbulimet e reja të rezervave të këtij burimi energjie, në një sistem aleancash me vendet prodhuese dhe në marrëveshje e bashkëpunime me partnerët ndërkombëtarë.

Ky është konteksti, projekti i parë i nisur nga Eni për zhvillimin e burimeve të gazit të zbuluara në pellgun e Rovumës, në ujëra të thella, rreth 200 km nga bregu i Mozambikut.

Marrë nga “Corriere Della Sera”, përshtatur për Albanian Post 

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com

Lajmet kryesore