Biznes

Prodhuesit e çipave luftojnë përhapjen e masave të SHBA-ve për kimikatet PFAS


Intel dhe kompani të tjera gjysmëpërçuese janë bashkuar së bashku me bizneset e materialeve industriale për të luftuar shtypjen e SHBA-ve ndaj “kimikateve të përhershme”.

Shtytja lobuese nga prodhuesit e çipave zgjeron kundërshtimin ndaj rregullave dhe ndalimeve të reja për kimikatet e njohura si PFAS.

Substancat janë gjetur në gjakun e 97 për qind të amerikanëve, sipas qeverisë amerikane.

Më shumë se 30 shtete amerikane këtë vit po shqyrtojnë legjislacionin për të adresuar PFAS, sipas Safer States, një grup mbrojtës mjedisor.

“Mendoj se uji i pastër i pijshëm dhe që fermerët të jenë në gjendje të ujitin fushat e tyre është shumë më e rëndësishme se një mikroçip”, ka thënë Stacy Brenner, një senator i shtetit Maine që mbështeti legjislacionin dypartiak të shtetit.

Në Minesota, projektligjet do të ndalojnë deri në vitin 2025 produkte të caktuara që përmbajnë PFAS të shtuar në legjislacionin që konsiderohet si disa nga më të rreptit në vend.

Shoqata e Industrisë së Gjysmëpërçuesve ka nënshkruar letra duke kundërshtuar legjislacionin e Minesotës, duke argumentuar se masat e saj janë tepër të gjera dhe mund të ndalojnë mijëra produkte, përfshirë elektronikën.

Prodhuesit e çipëve kundërshtuan gjithashtu ligjet e Kalifornisë dhe Maine.

Kundërshtimi në SHBA i bën jehonë një mosmarrëveshjeje në Evropë, ku prodhuesit e çipave kanë paralajmëruar se një ndalim i propozuar për PFAS do të ndërpresë furnizimet me gjysmëpërçues.

Ekspozimi afatgjatë i PFAS mund të dobësojë sistemin imunitar, të ulë rritjen e foshnjave dhe fetusit dhe të rrisë rrezikun e kancerit të veshkave te të rriturit, sipas një raporti të vitit 2022 nga Akademitë Kombëtare të Shkencave, Inxhinierisë dhe Mjekësisë në SHBA.

Përdorur gjerësisht në produkte si enët e gatimit që nuk ngjisin, PFAS përdoren gjithashtu gjerësisht në prodhimin e gjysmëpërçuesve.

Kompanitë e çipave kanë thënë se zakonisht nuk ka alternativa ndaj PFAS për prodhimin e tyre.

Masat shtetërore vijnë pasi rregullatorët federalë gjithashtu lëvizin për të kontrolluar PFAS. Javën e kaluar Agjencia Amerikane për Mbrojtjen e Mjedisit propozoi kufizimin e kimikateve në ujin e pijshëm, duke përmendur rreziqet shëndetësore.

Nëse zbatohet plotësisht, “rregulli do të parandalojë mijëra vdekje dhe do të zvogëlojë dhjetëra mijëra sëmundje serioze që i atribuohen PFAS”.

Intel shtoi PFAS në çështjet për të cilat loboi duke filluar nga viti 2021, sipas zbulimeve federale.

Në vitin 2022 kompania ndihmoi në prezantimin e Rrjetit të Veprimit të Qëndrueshëm PFAS, një grup lobues që ka kundërshtuar legjislacionin në Kaliforni dhe Minesota.

Drejtori ekzekutiv i organizatës, Kevin Fay, ka qenë një lobist i jashtëm për Intel që të paktën që nga viti 2008, tregojnë zbulimet rregullatore.

Rrjeti po përfaqëson gjithashtu Shoqatën e Industrisë së Gjysmëpërçuesve.

Rregulloret e PFAS të SHBA-ve nuk përbëjnë ende një rrezik të konsiderueshëm për kompanitë gjysmëpërçuese, por nëse miratohen rregulla të reja, kostot me siguri do t’u kalojnë konsumatorëve me çmime më të larta, sipas Jason Pompeii, një drejtor i lartë në Fitch.

Marrë nga “Financial Times”, përshtatur për “Albanian Post”.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore