Lajme

Popullsia e Pekinit bie për herë të parë që nga viti 2003


Popullsia e Pekinit ka rënë për herë të parë në pothuajse dy dekada, kanë zbuluar shifra të reja të popullsisë.

Në vitin 2022 kishte më shumë vdekje sesa lindje në kryeqytetin kinez, ku jetojnë më shumë se 21 milionë njerëz, duke rezultuar në një rritje natyrore të popullsisë prej minus 0.05 për 1000 njerëz. Është hera e parë që popullsia ka shkuar prapa që nga viti 2003.

Raporti i autoriteteve të Pekinit tha se shkalla e vdekjeve të qytetit u rrit në 5.72 vdekje për 1000 njerëz, ndërsa niveli i lindjeve ra në 5.67 lindje për 1000 njerëz.

Demografët thanë se lëvizja në territor negativ ishte në përputhje me tendencat kombëtare, duke demonstruar faktorët ekonomikë dhe socialë që mbështesin rënien e natalitetit të Kinës.

“Duke pasur parasysh kostot e larta të jetesës dhe nivelet e arsimit në Pekin, është shumë normale që niveli i lindjeve të banorëve të përhershëm është i ulët”, tha Xiujian Peng, studiues i lartë në Qendrën e Studimeve të Politikave në Universitetin Victoria në Australi.

Qeveria e Partisë Komuniste të Kinës po përpiqet të ndryshojë trendin dhe të shmangë ndikimet ekonomike të një popullsie në plakje.

Të dhënat zyrtare të vitit të kaluar treguan se niveli i lindjeve në Kinë kishte rënë në 6.77 lindje për 1000 njerëz, më i ulëti në rekord. Shifrat e popullsisë për Pekinin bazohen në banorët e përhershëm të qytetit dhe nuk përfshijnë numrin e madh të punëtorëve migrantë që udhëtojnë nga provincat e tyre në kërkim të mundësive ekonomike.

Për dekada, politika e Kinës për një fëmijë u zbatua brutalisht dhe u hoq vetëm në vitin 2016. Autoritetet tani po inkurajojnë çiftet të kenë më shumë se një fëmijë, por njerëzit po zgjedhin të mos kenë, duke përmendur faktorë si rritjen e kostos së jetesës, presionet e gjinisë tradicionale rolet dhe kulturat kërkuese të punës.

Ndryshimet legjislative dhe reformat sociale – duke përfshirë rritjen e aksesit në kujdesin shëndetësor të nënës dhe IVF, reduktimin e burokracisë në regjistrimet e lindjeve, stimujt financiarë dhe dekurajimin e aborteve – kanë bërë pak për të ndryshuar trendin.

“Është shumë e vështirë të martohesh dhe të kesh fëmijë për të jetuar një jetë të qëndrueshme”, tha një banor 42-vjeçar i Pekinit, i cili erdhi në qytet nga një familje rurale.

Nuk ishte e qartë se çfarë ndikimi pati vala e Kinës e rasteve dhe vdekjeve me COVID – të cilat u raportuan më pak – në shifrat e publikuara të mërkurën. Të dhënat u bazuan në një studim mostër që filloi më 1 nëntor, sipas një fusnote në publikim, përpara se të ndodhnin pjesa më e madhe e rasteve të COVID në Kinë.

Raporti nuk specifikoi se sa kohë zgjati sondazhi.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore