Lajme

Polonia, rikthimi i vështirë i demokracisë


Demokracia nuk është një darkë gala, për të parafrazuar Mao-n. Pas fitores së Donald Tusk në zgjedhjet e vjeshtës 2023, disa shpallën “një fillim të ri”, disa “rindërtim”, disa “ridemokratizim” të Polonisë.

Por sapo euforia ka kaluar, lufta sizifiane e rindërtimit po shfaqet. Dhe pas tetë vitesh shtypjeje sistematike të mospajtimit, të kontrollit stalinist të gjyqësorit, informacionit dhe Parlamentit, vendi është në një udhëkryq. Gjashtë muaj pas instalimit të qeverisë së udhëhequr nga lideri i Platformës Qytetare (PO), është e qartë se jo të gjitha përpjekjet për të rivendosur pluralizmin pasi qeveritë autoritare dhe ultra-katolike të Pis-it (Ligji dhe Drejtësia) kanë pasur sukses pa u detyruar.

Dhe në disa fusha, rruga e reformave për t’u kthyer në demokraci të plotë po rezulton të jetë e vështirë.

Në Varshavë, beteja për rivendosjen e vlerave dhe të drejtave republikane vazhdon pa vonesë, por në një terren jashtëzakonisht të vështirë. Dhe pas ngritjes së frikshme të së djathtës sovraniste dhe nacionaliste në zgjedhjet evropiane të 9 qershorit, lufta për t’u kthyer në demokraci në Poloni duhet të jetë një paralajmërim për të gjithë. Pasi vishet, lirimi nga zinxhirët e autokracive është i ndërlikuar. Sfida për të mposhtur “arrogancën e titanëve”, si ajo që Prometeu i Gëtes u hodhi perëndive, sapo fillon.

Përplasja meksikane

Para së gjithash, nuk është e lehtë të rivendosësh ekuilibrin e pushteteve demokratike, pasi forcat nacionaliste dhe sovraniste kanë depërtuar në të gjitha institucionet dhe hapësirat publike dhe në shumë sfera private. Konflikti serioz institucional që shpërtheu në Varshavë pas fitores së Tusk në zgjedhjet legjislative tetorin e kaluar është një shembull i bujshëm.

Qeveria e tij e koalicionit rrëshqiti që në momentin e parë në një tërheqje rraskapitëse me Presidentin e Republikës, Andrzej Duda, një anëtar i Pis dhe një armik i ashpër i Tusk. Kreu i shtetit po bllokon çdo përpjekje për të rivendosur sundimin e ligjit dhe liritë e hequra nga polakët vitet e fundit dhe po kërcënon gjithashtu të vërë veton ndaj reformës së abortit, nëna e të gjitha premtimeve për shumë votues Tusk. Në Poloni, Presidenti i Republikës mund të vërë veton ndaj çdo ligji, përveç buxhetit. Dhe Duda po e përdor fuqinë e tij në maksimum.

Rasti më i fundit është bllokimi i ligjit që do të njihte autonominë gjuhësore për silesianët, por në muajt e fundit kreu i shtetit ka vënë tashmë veton ndaj ligjit për futjen e pilulës së mëngjesit pas reformës në Këshillin e Lartë të Gjyqësorit, që do t’i lejonte gjyqtarët të çliroheshin nga zgjedha e politizimit dhe të ktheheshin në vetëqeverisje, madje ka ngrirë edhe emërimet e ambasadorëve të rinj. Dhe këta janë vetëm disa shembuj.

“Për më tepër, kur ai nuk i prish ligjet dhe reformat me qëllimin e qartë për të vënë në vështirësi qeverinë Tusk dhe për të paralizuar veprimtarinë e saj, ai i dërgon ato në Gjykatën Kushtetuese, të kontrolluar nga partia e tij, Pisi”. Tomasz Orlowski nuk mund ta kuptojë izolimin e kreut të shtetit. Ai lufton për të mbajtur qëndrimin e tij si një ambasador për një kohë të gjatë. Kemi një takim përballë kështjellës luksoze barok të Wilanow, në lindje të Varshavës.

Duke ecur nëpër kopshtet e tij të mrekullueshme franceze, diplomati na thotë se edhe emërimi i drejtuesve të rinj të kompanive publike është bërë më i ndërlikuar “nga kodet statutore të paraqitura pak para zgjedhjeve, të cilat e bëjnë të vështirë largimin e CEO-ve”. Dhe nuk është një detaj, nëse marrim parasysh se qeveria Morawiecki detyroi, për shembull, konglomeratin më të madh polak të energjisë, Orlen, të blinte një mori gazetash lokale për t’i shndërruar ato në mjete propagandistike për pisët.

Kreu i shtetit ka krijuar një ngërç institucional të stilit meksikan, i cili po detyron ekzekutivin të shtyjë shumë reforma deri pas zgjedhjeve presidenciale të vitit 2025 – duke shpresuar se Pis nuk do të jetë në gjendje të imponojë përsëri një president armiqësor si Duda. “E vërteta është se ai po bën gjithçka për të parandaluar që qeveria Tusk të ndryshojë përfundimisht këtë vend,” komenton Orlowski, duke shtrirë krahët.

Drejtësia e mohuar

Igor Tuleya ishte simboli i rebelimit të magjistratëve polakë kundër pushtetit të Pisit: fytyra e tij këndore, e bukur, e shtypur në një mori bluzash, dilte në rrugë sa herë që bëheshin përpjekje të kota për të ndaluar stalinistët. devijimi i gjykatave ligjore. Tuleya na mirëpret në apartamentin e tij të vogël në qendër të Varshavës, i rrethuar nga një re tymi cigaresh, mes mureve të mbushura me libra. Gjyqtarit i pëlqejnë gjithashtu bluzat, për t’u takuar me ne ai vesh një të tillë me George Orwell, shkrimtarin që e përshkroi më qartë mbikëqyrjen totalitare.

Tuleya është bërë simboli i mallkimit të drejtësisë së vonuar, e cila është gjithmonë e mohuar, për të cituar Montesquieu. U hoq nga posti i tij sepse ishte i papërshtatshëm, i sulmuar, i kërcënuar dhe nuk u rikthye kurrë nga qeveritë e Pisit, pavarësisht dënimeve të Gjykatës Evropiane të Drejtësisë dhe paralajmërimeve të shumta nga Brukseli. Dhe ndërsa jeta e tij doli nga binarët, drejtësia polake përfundoi plotësisht nën kontrollin e pushtetit politik, të atij Pis që aspironte të bëhej gjithëpërfshirës, ​​si CPSU e Stalinit.

Nga viti 2015 e në vazhdim, Pis-i modifikoi mekanizmat për zgjedhjen e gjyqtarëve, duke u hequr atyre çdo autonomi dhe duke i nënshtruar Parlamentit dhe partisë. Arriti të pushtonte Gjykatën Kushtetuese dhe tentoi të merrte edhe Gjykatën e Lartë; pushtoi gjykatat e zakonshme dhe krijoi një Këshill Disiplinor, i cili u shndërrua në një lloj inkuizicioni zyrtarësh, i thirrur për të dëbuar ata që ishin të papërshtatshëm dhe të papëlqyer nga regjimi. Një lajthitje e drejtësisë që e ka zhytur Varshavën në një përplasje të përhershme me institucionet evropiane, të cilat kanë arritur deri aty sa të gjobisin Poloninë dhe të ndërpresin fondet evropiane për shkelje të shtetit të së drejtës.

Tuleya na ofron çaj, fillimisht e pyesim si është dhe ndoshta presim një përgjigje ndryshe. Gjyqtari bën një pauzë të gjatë dhe psherëtin.

“Është një pyetje sfiduese. Jam më mirë se në tetor, që atëherë ka nisur një rrugëtim shumë i vështirë për të rivendosur shtetin e së drejtës. Dhe është një luftë që do të kërkojë shumë forcë dhe shumë durim. Gjithashtu sepse Presidenti i Republikës Duda e vë në vazhdimësi një çelës në punë”.

Një shembull. Në idenë e tij perverse të ligjit, Pis-i kishte përqendruar rolin e Ministrit të Drejtësisë dhe atë të Prokurorit të Përgjithshëm në të njëjtin person. Kreu i pushtetit ekzekutiv dhe ai gjyqësor ishin shkrirë në një rol të vetëm, në kundërshtim me rregullat më themelore të ndarjes trepalëshe të pushteteve që sipas Montesquieu themelon çdo demokraci.

Ministri i ri i Drejtësisë, Adam Bodnar, premtoi menjëherë ndarjen e tyre dhe emëroi një prokuror të ri të përgjithshëm. “Por Presidenti Duda – thotë Tuleya – nuk e njeh këtë prokuror të ri të përgjithshëm. Është një problem, padyshim”.

Reformat u bllokuan

Prioritetet, sipas Tuleya, janë lirimi i gjykatave dhe mbi të gjitha i Gjykatës Kushtetuese dhe Gjykatës së Lartë nga gjyqtarët e afërt me Pis-in, të cilët ishin burimi i drejtpërdrejtë i pushtetit të vjetër politik. Por është e vështirë t’i largosh. “Deri në vitin 2015 magjistratët emëroheshin nga vetë magjistratët. Më pas, të gjithë u zgjodhën nga Parlamenti, pra nga Pis-i. Dhe tani duhet t’i rikthehemi autonomisë së gjyqtarëve, duke filluar nga emërimi”.

Ministri i Drejtësisë Bodnar tha në një konferencë të fundit në Budapest se ai ishte përpjekur gjithashtu ta bënte procesin e përzgjedhjes së gjyqtarëve më demokratik. “Kur pozita e një gjyqtari mbetet vakante, për të kufizuar kompetencat e mia, kam vendosur, duke pranuar rekomandimet e GJEDNJ dhe Komisionit të Venecias, të kërkoj nga vetë gjykatat që të sugjerojnë dy ose tre emra për atë pozicion. Në këtë mënyrë unë kam emërtuar tashmë 42.” Por nga viti 2015 e deri më sot, shtoi Bodnar, ka pasur më shumë se dy mijë magjistratë të emëruar politikisht nga gjithsej rreth 10 mijë. Të heqësh qafe ata që janë të nënshtruar ndaj Pisit do të jetë “e vështirë”, pranon gjithashtu Igor Tuleya.

Edhe “inkuizitorët” nga Dhoma e Disiplinës janë të pamundur të dëbohen. Dhe Bodnar ndërkohë ka shpikur një mashtrim për të kufizuar dëmin e tyre. “Kam emëruar gjyqtarë disiplinorë ad hoc që ndërhyjnë ose anulojnë procedimet disiplinore të ngritura ndaj zyrtarëve të pavarur”. Me pak fjalë, Ministri i Drejtësisë është i detyruar që deri sa të nisin reformat e tij, të ndërhyjë një gjyqtar i besuar për të anuluar çdo veprim të një gjyqtari tjetër të politizuar ndaj një gjyqtari autonom. Një delirium.

Në konferencën e Budapestit, ministri i Drejtësisë u detyrua të pranojë se përderisa e ndalon Presidenti i Republikës, pak mund të bëhet. Gjykata Kushtetuese, e kontrolluar nga Pisi, «është në krizë, përdoret instrumentalisht për tetë vjet. Ne po përgatisim reforma të ndryshme, por duhet gjetur gjithmonë një mënyrë që të mos bllokohen nga kreu i shtetit. Dhe ndoshta do të detyrohemi të presim deri në vitin 2025, kur do të ketë zgjedhje presidenciale, për t’i zbatuar ato”.

Megjithatë, për përpjekjet e tij, Bodnar tashmë është shpërblyer. Komisioni Evropian i dha atij një hapje të rëndësishme kredie: në maj ekzekutivi i Brukselit njoftoi lirimin e fondeve evropiane që ishin ngrirë gjatë qeverive të Pisit për shkak të sulmeve të vazhdueshme ndaj pavarësisë së gjyqtarëve. “Sot fillon një kapitull i ri për Poloninë”, komentoi duke buzëqeshur Presidentja e Komisionit Evropian, Ursula von der Leyen.

Grykësja e grisur

Në dhjetor, e freskët nga betimi, qeveria Tusk merr një vendim të rëndësishëm që ngre disa vetulla, edhe jashtë Polonisë.

Pak para Krishtlindjeve, ministri i Trashëgimisë Kulturore, Bartlomiej Sienkiewicz, përzë menjëherë drejtuesit e informacionit publik. Ai eliminon drejtorët e televizionit shtetëror TVP, Radios Polake dhe Pap, agjencisë legjendare të shtypit të një prej korrespondentëve më të mëdhenj në histori, Ryszard Kapuscinski. Për më tepër, në tetë vitet e dominimit të Pisit, informacioni publik është shndërruar në një megafon grotesk të regjimit.

Që nga viti 2015, nën kontrollin e hekurt të Jacek Kurskit, një drejtor jashtëzakonisht besnik ndaj babait mjeshtër të Pis, Jaroslaw Kaczynski, ka zbatuar një spastrim që ka eliminuar të gjithë menaxherët dhe gazetarët e paangazhuar. Mediat publike janë kthyer në një mjet propagande të njëanshme që kanë nisur fushata urrejtjeje kundër kundërshtarëve politikë, pakicave LGBTQ+, refugjatëve dhe shpesh edhe kundër Bashkimit Evropian, kur ai u përpoq të frenonte lëvizjen autokratike të Varshavës.

Midis 2015 dhe 2023, Polonia ka rënë me dhjetëra pozicione në renditjen ndërkombëtare të lirisë së shtypit dhe Reporterët pa Kufij kanë denoncuar vazhdimisht “transformimin e informacionit publik në propagandë shtetërore”. Vendimi i qeverisë Tusk për të eliminuar nga një ditë në tjetrën menaxhmentin e lartë të medias publike të nënshtruar ndaj një partie që përfundoi në opozitë që nga tetori ishte “një vendim joelegant, por i domosdoshëm”, komenton Bart Wielinski, zëvendësdrejtor i më gazeta e rëndësishme polake, Gazeta Wyborcza.

Vetë Gazeta nuk po lundron ende në ujëra të qeta. Duke qenë private dhe duke mos u rreshtuar kurrë me diktatet e Pisit, ajo jetoi në llogore për tetë vjet. Politikanët e partisë në pushtet e kanë përndjekur pa pushim gazetën, duke e përmbytur me ankesa, duke bojkotuar gazetarët e saj, madje duke detyruar kompanitë shtetërore të fshijnë reklamat në gazetë.

Wielinski na tregon se gjashtë muaj pas vendosjes së ekzekutivit Tusk, Gazeta ka ende shumë çështje të pazgjidhura. “Por shumica – shton ai – erdhi nga Ministria e Drejtësisë dhe kam frikë se ministri aktual Bodnar ka aq shumë të bëjë me reformat për të rivendosur shtetin e së drejtës, saqë po lufton të mbajë hapin me rastet kundër nesh. sjellë nga paraardhësi i tij”.

Edhe me reklama, Wielinski e di se «duhet të jesh i durueshëm. Drejtorët ekzekutivë të shumë ndërmarrjeve shtetërore ende nuk janë zëvendësuar. Mendoj se pas pak gjërat do të kthehen në ekuilibër”. Për më tepër, zëvendësdrejtori i Gazetës Wyborcza arsyeton, “është e qartë se Tusk dëshiron të dallohet nga paraardhësit e tij, të cilët kanë vepruar me një klub. Ai premtoi të kthehet në një rend demokratik, pluralist. Por duhet kohë. Dhe durim.”

Dhe ndoshta spektatorët e epokës së Kaczynskit ishin mësuar paksa shumë me “mushin e propagandës”, siç e etiketoi faqja Demagog, e cila analizoi muajt e parë të informacionit publik të lëshuar nga Pis në shkurt. Analistët e faqes kanë gjetur një çekuilibër në informacionin “e ri” shtetëror në favor të qeverisë Tusk. Por asgjë nuk mund të krahasohet me televizionin publik “të vjetër”: Marcin Wolski ishte një nga fytyrat kryesore të tij. Dhe pas fitores elektorale të Tusk, ai pranoi se që nga viti 2015 programet e tij të lajmeve kishin “krijuar propagandë më të keqe se ajo e komunistëve në vitet 1970”. Një logjikë që “i penduari” i TV të kohës së Pisit e përkufizoi, gjykatës, si “staliniste”.

Megjithatë, në muajin e parë të vendosjes së liderëve të rinj dhe përpjekjes për kthimin në pluralizëm, vlerësimet e TVP-së ranë. Televizioni Publik ka humbur dy të tretat e shikuesve të tij, sipas të dhënave nga Wirtualne Media, dhe ka rënë nga kanali i dytë në kanalin e katërt më të ndjekur në Poloni. Duket e ndërlikuar të japësh informacion në një vend që është polarizuar rrënjësisht.

“Gjëja më e keqe – komenton Wielinski – janë ata që e vendosin veten në mes, që veprojnë si palë të treta. Në vitet e Pisit kishte dritë e hije. Ne gazetarët, për të qëndruar të pavarur dhe për t’iu kundërvënë gënjeshtrave të vazhdueshme të regjimit, duhej të zgjidhnim. Në mediat shtetërore më portretizonin vazhdimisht si “tradhtar” sepse kam treguar edhe jashtë vendit se si ishin gjërat në Poloni. Ekuidistenca, kur nga njëra anë ka mistifikim dhe gënjeshtër patologjike, nuk është e pranueshme për një reporter që duhet t’i përmbahet fakteve”.

Gratë po (ri)organizohen

Edhe liberalizimi i abortit mund të presë: premtimi më solemn i Donald Tusk. Gjatë fushatës elektorale, kreu i Platformës Civike kishte shkuar aq larg sa thoshte se në njëqind ditët e para do të rivendoste të drejtën për të ndërprerë shtatzëninë. Dhe votimi i tetorit rezultoi të ishte një hapje kredie veçanërisht nga ana e grave dhe të rinjve, të cilët nxituan masivisht të votonin për të dërguar në shtëpi qeverinë ultra-katolike të Pis, pas vitesh demonstratash dhe militantësh të shtypur nga shkopinj dhe gjykatat armiqësore.

Ndërkohë, kanë kaluar gjashtë muaj që kur qeveria Tusk mori detyrën dhe gratë duhej të ktheheshin në rrugë, duhej të vendosnin tezga, filluan të mblidhnin nënshkrime për të drejtën e zgjedhjes përsëri. Por tetë vitet e luftës kundër grave nga qeveritë më mizogjene të polakëve kanë çuar, ndërkohë, në një rezultat të rëndësishëm.

Në vitet e errëta të sulmeve ndaj të drejtës së abortit, gratë u organizuan. Dhe ata u federuan në një komitet kombëtar për t’u zgjedhur dhe numëruar më shumë në këshillat bashkiakë, në vojvoda, në parlament. Kur u takuan në “Forumin e katërt Kombëtar të Këshillave të Grave”, në fund të marsit, ne shkuam për t’i vizituar. Biblioteka Piasecno, në periferi të Varshavës, rreth tavolinave të ngarkuara me sallata me tranguj, pjata me sushi dhe humus, është plot me këshilltarë, këshilltarë dhe aktivistë lokalë që diskutojnë se si të garantohet barazia në vendin e punës ose në politikë.

Përpara termosit me kafe përgjojmë avokaten Danuta Wawrowska, me flokët e pagabueshme bionde dhe syzet e kuqe të ndezura. Ajo buzëqesh shpesh, iniciativat e saj epike kanë çliruar shumë gra nga vetmia e errët e betejave të alimentacionit dhe përdhunimit. Për vite me radhë ai trokiti në çdo qeveri që gratë të merrnin alimentacionin: “Vetëm mendoni se punëdhënësit shpesh po ziheshin me burrat dhe u jepnin atyre një pjesë të pagës në mënyrë të paligjshme për t’i ndihmuar që të mos paguanin një kompensim për gratë e tyre”, na thotë ai. duke tundur kaçurrelat e saj bionde.

Wawrowska arriti të miratojë një ligj që vendos burg për burrat që refuzojnë të paguajnë ushqim për ish-bashkëshortet e tyre. “Ne kaluam parimin se ishin para të vjedhura nga një milion fëmijë.” Kafeja, ndërkohë, është ftohur, por diskutimi në skenë po bëhet gjithnjë e më interesant: këshilltarja bashkiake e Piasecno-s, Ewa Lubianiec, po shpjegon se si të dalësh efektivisht si kandidate në zgjedhjet lokale. Më pas është radha e aktivistes dhe përfaqësueses së “Forumit të Gruas” Iwona Janicka, e cila ilustron me detaje se si të sigurohen fondet evropiane për barazi.

Armiku i brendshëm

Në mbledhjen e këshilltareve dhe aktivisteve të “Forumit” nuk mund të mungojë Marta Lempart, një nga nënat e shesheve kundër ndalimit të abortit, një nga themelueset e “Grevës së Grave”.

Më shumë se njëqind ankesa nga politikanët e qeverisë së mëparshme ende rëndojnë mbi supet e tij të gjera, por Lempart nuk dekurajohet kurrë. Dhe ajo erdhi në “Forumin e Gruas” sepse ka ende nevojë për të vepruar, për të diskutuar dhe për të indinjuar: “Liberalizimi i abortit mbetet një synim për t’u arritur.

Por ndërkohë synojmë një ligj që e dekriminalizon atë”. Në muajt e parë të qeverisë Tusk, Lempartit iu desh të kryqëzonte shpatat me diversantin më të madh të reformës së abortit, në zemër të betejës politike të “Grevës së Grave”.

Dhe nuk është dikush nga opozita e Pisit apo ndonjë kardinal i zemëruar, por Szymon Holownia, lideri shumë katolik i Rrugës së Tretë, një nga dy partitë me të cilat Tusk u bashkua për të formuar qeverinë e tij. “Holownia bojkoton çdo përpjekje për të miratuar një ligj në favor të ndërprerjes së shtatzënive”, përmbledh Lempart. Dhe nuk është një detaj: kreu i partisë qeveritare është kryetari i dhomës polake. Është ai që vendos caktimin e ligjeve. Dhe gjatë muajve të fundit ai ka shtyrë gjithmonë çdo diskutim për katër projektligjet për abortin që lëngojnë në Parlament.

Javën e ardhshme, megjithatë, një pikë kthese e parë e rëndësishme mund të arrijë. Na e zbuloi në telefon Dorota Loboda, një nga deputetet më luftarake të Koalicionit Qytetar, një nga listat që mbështesin Po-në e Tusk.

“Të martën, për herë të parë që nga vitet 1990, do të diskutojmë në Komisionin një propozim për ndërprerjen e shtatzënisë. Është një reformë që dekriminalizon ndihmën për abortin”, pra ligji barbar i dëshiruar nga Pisi që parashikon tre vjet burg për këdo që ndihmon një grua të abortojë.

“Tani për tani nuk kemi një shumicë për të liberalizuar ndërprerjen e shtatzënisë, por kemi arritur të bindim shumicën e kolegëve në komision që të votojnë një ligj që të paktën anulon sanksionin penal për nënat, shoqet, aktivistët apo këdo që. ndihmon një grua për ta bërë atë”.

Votimi do të jetë pak me litar: 15 deputetë të mazhorancës kundër 12 të opozitës, “dhe nuk dihet nëse 4 kolegët e Terza Vias do të votojnë të gjithë pro”. Loboda është optimist se reforma mund të arrijë në seancën plenare të Parlamentit në korrik ose shtator. Edhe nëse më pas, si thuajse me të gjitha reformat e qeverisë në detyrë, të varet shpata e Damokleut e vetos – tashmë e kërcënuar hapur – e Presidentit të Republikës Duda. Por kjo është ajo.

Një detaj i rëndësishëm, që Loboda dëshiron të nxjerrë në pah, është se dekriminalizimi “do të heqë çdo justifikim nga mjekët që deri më tani refuzonin të ndihmonin gratë, jeta e të cilave ishte në rrezik”. Në Poloni, në tetë vitet e Pis, të paktën nëntë gra vdiqën nga septicemia, ato humbën jetën nga dhimbjet torturuese nga fetuset që vdiqën në mitër.

“Mjekët nuk do të mund të përmbahen më nga ndihma e tyre nëse jeta e tyre është në rrezik”, nënvizon Loboda. Muajt ​​e fundit, Ministrja e Shëndetësisë Izabela Leszczyna kishte ndërhyrë tashmë për ato mohime krejtësisht të paligjshme.

Në Poloni, aborti lejohet vetëm në dy raste: nëse fetusi ose nëna rrezikojnë të vdesin ose nëse shtatzënia është rezultat i përdhunimit. Mjekët, megjithatë, prej vitesh kanë shmangur shpëtimin e grave shtatzëna me justifikimin e sanksioneve penale – të cilat nuk do të ishin shkaktuar në asnjë rrethanë.

Por kohët e fundit një dënim prej gjysmë milioni zloty u dha kundër një prej spitaleve që kishte refuzuar të shpëtonte një grua, jeta e së cilës ishte në rrezik. “Dhe me ligjin që ne do të miratojmë, shpresoj së shpejti, shpresoj që mjekët të ndalojnë së lejuari gratë të vdesin.” Përderisa Duda nuk i vë veton edhe kësaj vezullimi qytetërimi.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com

Lajmet kryesore