Aplikacione

Plani i BE-së për kontrollin e përmbajtjes mbi abuzimin e fëmijëve mund të jetë i paligjshëm


Një plan i Bashkimit Evropian sipas të cilit të gjitha llogaritë e WhatsApp, iMessage dhe Snapchat mund të kontrollohen për përmbajtjen e abuzimit të fëmijëve ka hasur në një pengesë të rëndësishme.

Kjo pasi këshillat e brendshme ligjore thanë se ndoshta do të anulohej nga gjykatat për shkeljen e të drejtave të përdoruesve.

Sipas rregullores së propozuar të kontrollit të bisedës, çdo ofrues shërbimi i koduar mund të detyrohet të vëzhgojë miliarda mesazhe, video dhe foto për identifikuesit e llojeve të caktuara të përmbajtjes ku dyshohej se një shërbim po përdorej për të shpërndarë materiale të dëmshme.

Ofruesit e lëshuar me të ashtuquajturin “urdhër zbulimi” nga organet kombëtare do të duhet të lajmërojnë policinë nëse zbulojnë prova të shpërndarjes së përmbajtjes së dyshuar të dëmshme ose kujdesit të fëmijëve.

Aktivistët e privatësisë dhe ofruesit e shërbimeve kanë paralajmëruar tashmë se rregullorja e propozuar e BE-së dhe një projektligj i ngjashëm i sigurisë në internet në Mbretërinë e Bashkuar rrezikojnë që shërbimet, si WhatsApp, të zhduken nga Evropa.

Këshilla ligjore e brendshme e BE-së e zbuluar tani, e cila iu prezantua diplomatëve nga shtetet anëtare të bllokut më 27 prill, ngre dyshime të rëndësishme rreth ligjshmërisë së rregullores së zbuluar nga Komisioni Evropian në maj të vitit të kaluar.

Shërbimi ligjor i këshillit të BE-së, organi vendimmarrës i udhëhequr nga ministrat kombëtarë, ka këshilluar që rregullorja e propozuar paraqet një “kufizim veçanërisht serioz për të drejtat e privatësisë dhe të dhënave personale”.

Dhe se ekziston një “rrezik serioz” në kundërshtim me një rishikim gjyqësor për shumë arsye.

Juristët e BE-së shkruajnë se projekt-rregullorja “do të kërkonte shqyrtimin e përgjithshëm dhe pa dallim të të dhënave të përpunuara nga një ofrues shërbimi specifik dhe do të zbatohej pa dallim për të gjithë personat që përdorin atë shërbim specifik, pa qenë ata persona, qoftë edhe indirekt, në një situatë që mund të shkaktojë ndjekje penale”.

Shërbimi ligjor vazhdon të paralajmërojë se gjykata evropiane e drejtësisë ka gjykuar më parë se shqyrtimi i meta të dhënave të komunikimit është “proporcional vetëm për qëllimin e mbrojtjes së sigurisë kombëtare”.

E për këtë arsye “ka pak gjasa që një kontroll i ngjashëm i përmbajtjes së komunikimeve për qëllimin lufta kundër krimit të abuzimit seksual të fëmijëve do të konsiderohej proporcionale, e lëre më në lidhje me sjelljen që nuk përbën vepër penale”.

Avokatët dalin në përfundimin se rregullorja e propozuar është në “rrezik serioz të tejkalimit të kufijve të asaj që është e përshtatshme dhe e nevojshme për të përmbushur objektivat legjitime të ndjekura, dhe për rrjedhojë nga mospërputhja me parimin e proporcionalitetit”.

Po ashtu shërbimi ligjor ngre shqetësime se duke kërkuar të frenojnë kërkesën e fëmijëve, ofruesit do të duhet të prezantojnë teknologjinë dhe proceset e verifikimit të moshës në shërbimet e njohura të koduara.

Juristët shkruajnë se kjo do të përfshinte domosdoshmërisht profilizimin masiv të përdoruesve, ose analizën biometrike të fytyrës ose zërit të përdoruesit, ose si alternativë, përdorimi i një sistemi certifikimi digjital që ata vërejnë se do të shtonte domosdoshmërisht një shtresë tjetër ndërhyrjeje në të drejtat dhe liritë e përdoruesit.

Pavarësisht këshillave, kuptohet se 10 shtete anëtare të BE-së – Belgjika, Bullgaria, Qiproja, Hungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Rumania dhe Spanja – rikthehen të vazhdojnë me rregulloren pa ndryshim.

Marrë nga “The Guardian”, përshtatur për “Albanian Post”.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore