Lajme

Piktorja që e zhyt shikuesin në një botë ujore hiper-realiste


Calida Rawles ka menduar shumë për dritën dhe errësirën, në veprat e saj artistike dhe më gjerë.

“Ndjehet si një moment shumë i errët në historinë tonë dhe mund të bëhet shumë dërrmues dhe ndërtues ankthi”, ka thenë piktorja, duke iu referuar veçanërisht reagimit të saj ndaj përmbysjes së vendimit historik Roe vs Wade në qershor 2022, krizës klimatike dhe ndikimit të COVID-it në të gjithë botën.

“Përpiqem ta mendoj atë si një moment ku mund të reflektoni dhe rifilloni. Para se të ketë dritë, ka errësirë”, ka shtuar ajo.

Ky rishqyrtim i errësirës formon frymëzimin për veprën e fundit të Rawles, “A Certain Oblivion”.

Në një seri prej 10 pikturash, Rawles kap lëvizjen e grave dhe vajzave të reja pezull në ujë pak afër sipërfaqes.

Pellgjet rrotulluese të errësirës u japin imazheve një ndjenjë pasigurie, por fytyrat dhe trupat e subjekteve janë të pozicionuara drejt dritës, duke përcjellë shpresën me një prani qiellore mes rëndesës.

Në shumë mënyra, seria zhvillon një motiv kyç brenda praktikës së Rawles – përshkrimin e ujit, fuqinë e tij dhe trashëgimitë, si dhe kujtimet që ai mban.

“Ajo që më pëlqen tek uji është ajo që i bën trupit, të abstragojë formën. Unë dua që puna ime të duket sikur është në lëvizje. Asnjë prej tyre nuk është ende, nuk janë portrete të pozuar – këto figura janë në lëvizje”, ka treguar Rawles.
“Ne jemi gjithmonë në lëvizje. Ne gjithmonë rritemi, ndryshojmë, evoluojmë dhe lëvizim. Mendoj se kjo është me të vërtetë e rëndësishme për t’u kapur: një gjendje fluksi dhe rritjeje.”

Për Rawles, shkalla e punës së saj është gjithashtu e rëndësishme në krijimin e këtij dinamizmi.

Marrëdhënia dhe proporcionet midis subjektit dhe ujit ndryshojnë pak nga realiteti, duke dhënë një ndjenjë abstraksioni dhe dekonstruksioni – nga këndvështrime të ndryshme, trupat e subjekteve të saj duken ndryshe, duke pasqyruar eteritetin e vetë ujit.

“Mendoj se shifrat janë pothuajse pak më të vogla, por uji është aq i madh saqë kur je përballë, ndihesh sikur je vetë në ujë dhe kjo është gjithashtu me ndikim”, dallon ajo.

Sakaq, Rawles punoi me vajzat e saj për të krijuar fotografitë referuese të përdorura për krijimin e pikturave eventuale.

Vajza e saj e madhe Skye ndihmoi të fotografonte vajzat e saj më të vogla, Sage dhe Sienna, në një pishinë.

“Ishte padyshim një çështje ekipore dhe fuqia e vajzave, që krijoi këtë vepër”, ka theksuar Rawles.

“Unë mendoj për vajzat e mia si individë të fortë që unë patjetër po i fuqizoj për të pasur një zë”.

Ujëra të paeksploruara

Bërja e këtyre imazheve referencë së bashku ishte gjithashtu e rëndësishme për procesin e Rawles – pikturat që rezultuan nuk janë portrete të sakta të vajzave të saj, por përfaqësime të grave dhe vajzave të reja në ngjashmërinë e tyre.

Shtatë nga 10 pikturat e fundit përdorën fotografi të vajzave të saj që u shkrepën natën.

Për të arritur ngjyrat e errëta që donte për këto imazhe, asaj iu desh të përziente paletën e saj me shpejtësinë dhe frymën e eksperimentimit, duke shpjeguar se shpesh ishte e vështirë të dallohej midis ngjyrave më të errëta blu, jeshile dhe të zeza të akrilikut që thahej shpejt.

Për të eliminuar një reflektim të lehtë në bojën e errët në kanavacë, ajo shpesh pikturonte me dritat e studios së saj të fikur ose me perdet e mbyllura.

“Ishte si të pikturoja në hije. Ishte një lloj praktike argëtuese. Dua të them, jam e sigurt që kam prekur pak sytë e mi, gjithçka është pak e turbullt tani. Por gjithçka është në emër të artit!”

E megjithatë, ndërsa rëndësia e ujit mbetet qendrore për veprën e Rawles, “A Certain Oblivion” luan gjithashtu me tema të ndryshme.

“Unë mendoj se sa herë që i vendosni trupat me ngjyrë në ujë, ka një rrymë të fshehtë të historisë që është e lidhur”, ka thenë ajo, duke iu referuar trashëgimisë së skllavërisë që veprat e mëparshme kanë evokuar.

“Por në këtë grup pune, unë përdora vajzat e mia për të përfaqësuar vetëm formën femërore, dhe ato thjesht janë me ngjyrë”.

Në disa mënyra, pikturimi i kësaj serie ishte një mënyrë për të pajtuar disa nga pritshmëritë e saj me realitetin për veten dhe vajzat e saj.

“Mënyra e vetme për t’u zhvilluar në një mënyrë të shëndetshme është të kesh zgjedhje, të kesh liri… Duke hequr zgjedhjet, ju hiqni evolucionin dhe rritjen dhe potencialin e atyre që duam të jemi”.

Marrë nga “CNN”, përshtatur për “Albanian Post”.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore