Jetesë & Stil

Pesë kafshët që ndryshuan përgjithmonë njerëzimin


Zbutja ishte një ndryshim i lojës për njerëzit dhe krijesat që morën nën përkujdesjen e tyre.

Njerëzit kanë jetuar me kafshët për kaq shumë kohë, saqë është e vështirë të imagjinohet se ka pasur ndonjëherë një kohë kur ne nuk kemi pasur shokë me gëzof ose pendë, për të na ndihmuar në një mënyrë ose në një tjetër.

Edhe pse numri ndryshon në varësi të mënyrës se si e përkufizoni “zbutjen”, shkenca ka identifikuar 30-40 specie që ne ose i kemi zbutur plotësisht ose me të cilët të paktën kemi krijuar lidhje për përfitimin tonë të ndërsjellë.

Sido që të jenë kriteret, zbutja nuk ishte aspak një proces i thjeshtë apo linear. Ndodhi në përshtatje dhe fillon gjatë mijëvjeçarëve, në kohë dhe vende të ndryshme anembanë globit.

Por sapo zbutja filloi, ne nuk ndryshuam vetëm kafshët që sollëm në jetën tonë; edhe neve na ndryshuan. Njerëzimi do të dukej shumë ndryshe sot – dhe ndoshta nuk do të kishte lulëzuar në masën që ka – pa ndihmën dhe mbështetjen e kafshëve shtëpiake për të na ndihmuar të gjuajmë, të mbajmë barrë, të sigurojmë ushqim dhe materiale për veshje dhe vegla, e shumë më tepër.

Këtu është një plan kohor i disa prej krijesave më të rëndësishme që kemi bërë pjesë të jetës sonë:

Qentë

Siç nënkupton kjo gamë gjithëpërfshirëse e mijëvjeçarëve, ka shumë debate rreth asaj se kur njerëzit u përpoqën për herë të parë të zbutin qentë (ose ujqërit e tyre paraardhës).

Megjithatë, arkeozoologët dhe gjenetistët nuk e kundërshtojnë se “miku më i mirë i njeriut” ishte gjithashtu miku ynë i parë nga mbretëria e kafshëve.

Marrëdhënia, të cilën disa e përshkruajnë si një bashkë-evolucion midis dy specieve, filloi në ditët tona si gjuetarë-mbledhës nomadë, shumë përpara se të fillonim bujqësinë ose të ndërtonim ndonjë lloj qytetërimi. Të dobishëm për gjueti, mbrojtje, kontroll të dëmtuesve dhe shoqërim, qentë madje mund t’u kenë dhënë njerëzve të hershëm një avantazh zhvillimi që i lejoi ata të tejkalojnë Neandertalët.

Dhitë

Ne i kemi njohur që kur ishin fëmijë! Disa studiues i konsiderojnë dhitë si speciet e para blegtorale që zbuten (delet gjithashtu janë vënë në garë për këtë rol). Është sigurisht e vërtetë që ADN-ja më e vjetër e njohur e kafshëve, e gjetur në Iran, i përkiste një dhie dhe daton rreth vitit 8200 para Krishtit, ashtu si njerëzit po kalonin nga gjuetar-mbledhës në fermer-bari.

Të thyera dhe të përshtatshme për terrene të ndryshme, dhitë e egra evoluan dhe u treguan të përshtatshme për përpjekjet e hershme të bagëtisë dhe mbarështimit. Ndryshe nga qentë, dhitë siguronin një burim të gatshëm ushqimi (qumësht dhe mish) dhe materiale të tjera të dobishme, duke përfshirë flokët, lëkurën, kockat dhe kërpudhat për çdo gjë, nga rrobat tek mjetet. Edhe jashtëqitjet e tyre ishin të dobishme – bajgat e tyre ishin lëndë djegëse për djegie.

Bagëtia

Ndërsa njerëzit u vendosën, gjuanin më pak dhe kultivuan më shumë, ne gradualisht joshëm shumë nga bishat që kolektivisht i njohim si bagëti nën kontrollin tonë. Hulumtimet e fundit kanë gjurmuar të gjitha bagëtitë në një tufë të vogël të zbutur nga kau deri në 10 mijë e 500 vjet më parë. Bagëtitë ofronin një nivel sigurie ushqimore që nuk mund të kishim shpresuar ta krahasonim si gjahtarë. Kur nuk na ushqenin (ose nuk na siguronin lëkurë), ata gjithashtu mund të lëronin arat tona dhe të bënin karrocat tona të mallrave. Kështu lindi bisha e barrës.

Kuajt

Nëse historia do të kishte shkuar pak më ndryshe, ose nëse ndonjë guximtar i hershëm do të kishte menduar të hidhej mbi kurrizin e njërit, kuajt sot mund të konsideroheshin thjesht bagëti në vend të bagëtive më fisnike.

Ne e dimë nga arti i shpellave që daton 30,000 vjet më parë se marrëdhënia më e hershme midis njeriut dhe kalit ishte ajo e grabitqarit dhe presë; kuajt e egër gjuheshin për ushqim. Përpjekjet e hershme të zbutjes, që zakonisht u besohen njerëzve që jetonin në stepën perëndimore euroaziatike , ishin të prirura për të njëjtën detyrë, duke siguruar një furnizim të gatshëm me mish dhe qumësht për kujdestarët e njerëzve. Por provat tregojnë se njerëzit gjithashtu i shihnin kuajt si më shumë sesa një burim ushqimi ose kafshë barre.

Kërkimet arkeologjike kanë gjetur shenja se një fre tanga – një parzmore për frerët rudimentare – është përdorur te kuajt qysh 5500 vjet më parë, duke sugjeruar se kuajt e fuqishëm ishin kalëruar. Forca dhe shpejtësia e kalit përfundimisht do t’i siguronin njerëzimit avantazhe që as qeni besnik nuk mund të na merrte. Kuajt lejuan mundësi të zgjeruara në mënyrë eksponenciale për transport, tregti, komunikim dhe, për fat të keq, luftë. Kur bëhet fjalë për marrëdhëniet kryesore njeri-kafshë, pothuajse asgjë nuk përputhet me kalin.

Macet
Sarkofagu i maces së Princit të Kurorës Thutmose, djalit të madh të Amenhotep III dhe mbretëreshës Tiye.

Nëse do të ishte e mundur që një e tillë të dilte në regjistrim, macet mund të argumentonin se ato nuk janë zbutur kurrë. Ato sigurisht nuk ishin të zbutura kur i takuam për herë të parë, as për shekuj më pas.

Një studim i ADN-së i 9000 apo më shumë viteve të fundit të maceve (të egra dhe të zbutura) tregon se macet kanë jetuar në afërsi të njerëzve për shekuj pa u zbutur. Në vend të kësaj, ato gëzonin një përfitim të ndërsjelltë marrëdhënie me ne. Macet e egra do të ishin tërhequr nga njerëzit, sepse përpjekjet tona të hershme bujqësore gjeneruan burime dhe mbeturina. Ushqimi dhe mbeturinat tërheqin parazitët, dhe parazitët tërheqin macet. Përfundimisht, ne i nderuam ato, i çuam në udhëtim dhe i sollëm në shtëpitë tona për shoqëri. Dëshmia më e hershme se macet ishin bërë mace shtëpie vijnë nga arti egjiptian që daton 4000 vjet më parë.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore