Shqipëria

Përshpejtohet inflacioni vjetor i Shqipërisë në shtator


Çmimet e konsumit të harmonizuara me BE-në në Shqipëri u rritën me 4.9 për qind nga viti në vit në shtator, pas një rritjeje prej 4.7 për qind në gusht, tha Zyra e Statistikave të vendit.

Kontributi më i rëndësishëm në inflacionin nga viti në vit ishte rritja me 8.4 për qind e çmimeve të ushqimeve dhe pijeve joalkoolike, e ndjekur nga aktivitetet e kulturës dhe argëtimit me 7 për qind, dhe mobiljet, pajisjet shtëpiake dhe mirëmbajtja, të cilat shënuan një rritje prej 5.5 për qind, tha në një deklaratë INSTAT.

Në bazë të krahasimit mujor, IHÇK-ja e Shqipërisë u rrit me 0.8 për qind në shtator, pasi u rrit me 0.4 për qind në gusht.

Inflacioni i paharmonizuar i çmimeve të konsumit në Shqipëri u rrit me 4.1 për qind nga viti në vit në shtator, pasi u rrit me 4 për qind në gusht, shtoi INSTAT.

INSTAT filloi të publikojë matjet e inflacionit duke përdorur IHÇK në shkurt 2017.

IHÇK vlerëson inflacionin e çmimeve të konsumit në eurozonë dhe është formuluar sipas një metodologjie të standardizuar të miratuar në të gjithë vendet e Bashkimit Evropian, duke lejuar krahasime domethënëse të të dhënave midis kombeve të ndryshme.

Inflacioni pritet të kthehet në objektiv gjatë vitit 2024, sipas Sejkos

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore