Financa

PBB e Kinës: Elementët që duhen analizuar kur publikohen të dhënat tremujore


Vlerësimet mbi rritjen ekonomike në Kinë në tremujorin e tretë kanë ardhur në një pikë kritike për ekonominë e dytë më të madhe në botë.

E përditshmja, “Financial Times”, tregon se Byroja Kombëtare e Statistikave të produktit të brendshëm bruto dhe tregues të tjerë janë fokusuar te dy goditje fillestare.

E para lidhet me krizën e borxhit në Evergrande, një nga zhvilluesit më të mëdhenj të pasurive të patundshme në Kinë, ndera tjetra me mungesën e përhapur të energjisë.

Ndërkohë, administrata e presidentit Xi Jinping ka bërë pak për të lehtësuar presionet që krijohen mbi sektorin e pasurive të paluajtshme të vendit.

Dhe ky sektor përbën deri në 30 për qind të prodhimit të përgjithshëm ekonomik.

Në vend të lehtësimit, Pekini ka hequr atë që beson se është një “dritare mundësie” për të disiplinuar zhvilluesit e pronave të tepërta, të cilat i sheh si një kërcënim serioz për stabilitetin financiar të Kinës.

A është ndalur ekonomia kineze në baza tremujore?

Referuar “Financial Times”, ekonomia kineze u zgjerua me 12.7 për qind në gjysmën e parë të vitit në krahasim me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar.

Kjo, kur pandemia COVID-19 u shfaq në provincën qendrore Hubei dhe ndërpreu rëndë aktivitetin ekonomik në të gjithë vendin.

Kapërcimi maskoi një zgjerim tremujor prej vetëm 0.4 për qind gjatë tre muajve të parë të vitit dhe 1.3 për qind në tremujorin e dytë.

Në Goldman Sachs, analistët kanë parashikuar se prodhimi ekonomik i tremujorit të tretë nuk u rrit fare në baza tremujore.

Në një raport të 28 shtatorit, ata kanë nxjerrë se kishte “pasiguri të konsiderueshme” në lidhje me perspektivën e tremujorit të katërt të Kinës.

Pasiguria ishte për shkak të “qasjes së qeverisë për të menaxhuar krizat e Evergrande, rreptësinë e zbatimit të objektivave mjedisorë dhe shkallën e lehtësimit të politikave”.

Cili ishte efekti Evergrande te investimet në asete fikse në shtator?

Më 13 shtator, Evergrande paralajmëroi se shitjet mujore thuajse ishin përgjysmuar në gusht në krahasim me qershorin.

Gjithashtu parashikoi një rezultat tjetër të zymtë në shtator, i cili normalisht është një muaj më i dobët për sektorin.

Sipas “Financial Times”, shitjet e pronave në 30 qytetet më të mëdha të vendit ranë gati me një të tretën në muajin shtator, vit pas viti.

Mirëpo, rënia sugjeron se shtatori është një muaj shumë i dobët për investimet në asete fikse, të cilat gjurmojnë shpenzimet në prona dhe infrastrukturë.

Tanimë, rritja e investimeve të aktiveve fikse është ngadalësuar nga 12.6 për qind në vit në gjysmën e parë të vitit në 8.9 për qind në periudhën janar-gusht.

Rritja ka qenë gjithashtu më e ngadaltë në mandatin e dytë të presidentit Xi, i cili filloi në vitin 2018, sesa ishte në të parin në vitet 2013-2017.

Ngadalësimi ka reflektuar edhe shqetësimin e administratës së tij për nivelet e borxhit në mjetet e financimit të qeverisë vendore, të cilat financojnë shumicën e investimeve në infrastrukturë.

Si kanë ndikuar mungesat e energjisë në prodhimin industrial?

Rritja e prodhimit industrial ishte duke u ngadalësuar para se madhësia e krizës së energjisë në Kinë, si ajo e Evergrande, të trondiste të gjithë, nga pronarët e fabrikave e deri tek ekonomistët në shtator.

Arsyet kryesore për mungesat e energjisë ndryshojnë sipas rajonit, dallon “Financial Times”.

Ndër to, mungesat e qymyrit dhe çmimet e larta të qymyrit, të cilat detyruan impiantet të kufizojnë prodhimin, si dhe objektiva strikte të efikasitetit mjedisor dhe energjetik.

Shefi i ekonomisë kineze në Macquarie, Larry Hu, ka vënë në dukje se ministria e planifikimit ekonomik të vendit kishte ndërmarrë hapa për të adresuar mungesat e qymyrit, por nuk kishte treguar “asnjë qëllim për të ndryshuar objektivat e konsumit të energjisë për këtë vit”.

Kështu, ai ka parashikuar se racionimi i përhapur i fuqisë mund të vazhdojë edhe në tremujorin e katërt.

A do të ringrihen shitjet me pakicë?

Në muajin gusht, nga viti në vit, shitjet me pakicë kanë pasur një rritje vetëm me 2.5 për qind, krahasuar me 8.5 për qind në korrik.

Nëse kjo vazhdon, “Financial Times” parashikon se politikëbërësit kinezë do ta kenë edhe më të vështirë të rifillojnë një ekonomi që lufton me ngadalësimin e investimeve dhe rritjen e prodhimit industrial.

Në një shënim të fundit të investimit, Diana Choyleva në Enodo Economics ka parashikuar se “më shumë dhimbje ishin në pritje pasi Xi bëhet edhe më serioz në lidhje me rritjen e çmimeve të shtëpive për të trajtuar një burim kryesor të pabarazisë”.

A do ta detyrojnë këto sfida Xi dhe ekipin e tij ekonomik të lehtësojnë politikën në tremujorin e katërt?

Prasad ka paralajmëruar se “lëvizjet e qeverisë për të rritur kontrollin shtetëror të ekonomisë dhe mungesa e qartësisë në lidhje me synimet e saj ndaj sipërmarrjes private mund të veprojë si një zvarritje e rritjes në një afat më të gjatë”.

Mirëpo, goditja e Xi ndaj grupeve të teknologjisë së sektorit privat deri te gatishmëria për të çuar Evergrande dhe zhvilluesit e tjerë në prag të falimentimit, nuk ka treguar asnjë shenjë të moderimit të fushatës së tij për të rishikuar modelin ekonomik të Kinës.

“Financial Times” tregon se publikimi i të dhënave mund të provojë të jetë një provë e hershme e kësaj agjende ambicioze të politikave.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore