Lajme

Partitë opozitare skoceze kundërshtojnë planin e SNP për t’i trajtuar zgjedhjet si referendum


Udhëheqësit e opozitës skoceze do të refuzojnë të angazhohen me planin e Nicola Sturgeon për të drejtuar zgjedhjet e ardhshme të përgjithshme si një referendum de fakto i pavarësisë, pasi ministri i parë tha se kjo ishte mënyra e vetme e ligjshme për skocezët për të shprehur vullnetin e tyre.

Pas vendimit unanim të gjykatës supreme se qeveria skoceze nuk mund të mbajë një referendum të dytë pa miratimin e Westminsterit – të cilin katër kryeministra të njëpasnjëshëm kanë refuzuar ta japin – Sturgeon tha në një konferencë shtypi se “ne duhet dhe do të gjejmë një mjet tjetër demokratik, ligjor dhe kushtetues nga të cilat populli skocez mund të shprehë vullnetin e tij”.

Udhëheqësi i partisë Kombëtare Skoceze iu drejtua më vonë një tubimi pro-pavarësisë jashtë parlamentit të Holyrood, duke i thënë turmës se vendimi i gjykatës “sqaroi se Mbretëria e Bashkuar nuk është një partneritet vullnetar i kombeve”.

Sturgeon u përball me sfida të menjëhershme për planin zgjedhor, pasi zërat e opozitës në të gjithë spektrin politik e refuzuan atë të enjten në mëngjes, ndërsa zërat brenda lëvizjes pro-pavarësisë vunë në dyshim se si mund të funksiononte në praktikë.

Të enjten në mëngjes, Liberal Demokratët skocezë hodhën poshtë gjithashtu idenë e zgjedhjeve me një çështje. Udhëheqësi i tyre, Alex Cole-Hamilton, sfidoi Sturgeon të shpenzonte 20 milionë paund të buxhetuara për një referendum pavarësie për të mbështetur ata me COVID.

Ndërsa Sturgeon tha se do t’i kërkonte ekzekutivit kombëtar të SNP-së të thërriste një konferencë të posaçme partie në vitin e ri për të diskutuar detajet e planit de facto të referendumit, mosmarrëveshjet po shfaqen tashmë midis partive të tjera pro-pavarësisë.

Ross Greer për të Gjelbrit skocez i tha BBC-së se partia e tij do të “paraqiste një listë të plotë të kandidatëve dhe në rastin që një votë për të Gjelbrit është një votë për pavarësinë”.

Por partia Alba e Alex Salmond sugjeroi se vetëm një kandidat pro-pavarësisë duhet të qëndrojë në çdo vend, në mënyrë që të dërgojë të gjithë mbështetjen e pavarësisë tek një person.

Qeveria skoceze humbet çështjen gjyqësore për referendumin

/Albanianpost.com

Lajmet kryesore