Sport

Paris 2024: Miratohen flamuri, himni dhe rregullat për atletët individualë neutralë


Komiteti Olimpik Ndërkombëtar (IOC) miratoi rregulla të veçanta për pjesëmarrjen e Atletëve Individualë Neutralë (INA) me pasaporta ruse ose bjelloruse në Lojërat Olimpike “Paris 2024”.

Bordi Ekzekutiv i IOC ka krijuar një Panel Individual të Rishikimit të Kualifikimit të Atletëve Neutralë (AINERP) për të vlerësuar përshtatshmërinë e secilit atlet me pasaportë ruse ose bjelloruse që kualifikohet ose mund të kualifikohet për Lojërat Olimpike të “Parisit 2024”.

Paneli përbëhet nga tre anëtarë: Nicole Hoevertsz, zëvendëspresidente e IOC, e cila do të kryesojë panelin, Pau Gasol, përfaqësues i Komisionit të Etikës të IOC dhe Seung Min Ryu, përfaqësues i Komisionit të Atletëve të IOC.

Puna e AINERP do të mbështetet nga Paquerette Girard Zappelli, Drejtoreshë e Etikës dhe Pajtueshmërisë në IOC, e cila do të veprojë si sekretare e panelit.

Flamuri i INA

Bordi Ekzekutiv i IOC-së u informua se 12 INA me pasaporta ruse dhe shtatë INA me pasaporta bjelloruse janë kualifikuar aktualisht për Lojërat. Nga 6000 vende të caktuara, vetëm 19 janë aktualisht në këtë grup, por ekspertët aktualisht vlerësojnë se në skenarin më të mundshëm, të paktën 36 INA me pasaporta ruse dhe 22 INA me pasaporta bjelloruse do të kualifikohen për “Paris 2024”.

Krahasuar me numrin e sportistëve nga këto kombësi që morën pjesë në Tokio 2020, numri është dukshëm më i ulët. Tre vjet më parë morën pjesë 330 atletë nga Komiteti Olimpik Rus dhe 104 atletë nga KOK Bjellorusia, që është larg shifrave maksimale prej 55 dhe 28 respektivisht që ekspertët besojnë se mund të arrihen.

Për sa i përket pjesëmarrjes ruse dhe bjelloruse, arritjet dhe medaljet e tyre sportive nuk do të pasqyrohen në tabelën e medaljeve, sipas vendimit të Bordit Ekzekutiv të IOC.

Në konferencën për shtyp të mbajtur në Zvicër dhe të transmetuar drejtpërdrejt në YouTube, u tha gjithashtu se INA me pasaporta ruse ose bjelloruse nuk do të marrin pjesë në paradën e delegacioneve gjatë ceremonisë së hapjes së Lojërave Olimpike, pasi janë sportistë individualë, megjithëse nuk u përjashtua që ata të mund të merrnin pjesë në ceremoninë e mbylljes, pasi në këtë të fundit do të marshojnë të gjithë së bashku.

Gjithashtu u sqarua se kriteri i zgjedhur është i njëjtë me atë të përdorur për pjesëmarrësit e pavarur olimpik në Lojërat Olimpike të “Barcelonës 1992” nga ish-Jugosllavia.

Rusët dhe Bjellorusët do të jenë në Lojërat Olimpike 2024

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com

Lajmet kryesore