Shqipëria

Paralelja mes skemave piramidale në Shqipëri dhe kriptovalutave


Njëherë e një kohë në Shqipëri, shkruan Financial Times (FT), u shfaq një industri e dobët, alternative financiare që mori hov dhe zëvendësoi përfundimisht një sistem bankar sklerotik, të prapambetur teknologjikisht.

Mësimet nga shembja e saj dramatike mbeten të rëndësishme ende sot e kësaj dite.

Në thelb, ajo që fillimisht nisi si një histori suksesi sipërmarrëse post-komuniste përfundoi në një skemë piramidale me përmasa që të lënë pa frymë.

Marketingu i shkëlqyeshëm dhe premtimet e larta, nënvizon FT-ja, shndërruan një ekosistem informal, të decentralizuar, lehtësues të krimit në një mani të zakonshme që tërhoqi turma njerëzish, të pakontrolluar nga paralajmërime të dobëta.

Tingëllon e njohur? Fanatikët e kriptomonedhave do t’i vinin fre përfytyrimit se ekziston një paralele midis industrisë së pasurive digjitale dhe botës së ngatërruar të skemave shqiptare Ponzi.

Ata do të përdornin mantrën e tyre të preferuar kundër kritikëve “që iu djeg”: “Argëtohuni duke qëndruar të varfër”.

Ngjashmëritë

Kriza piramidale e viteve ’90 të Shqipërisë është aq magjepsëse sa ia vlen të eksplorohet. Pas luftës së ftohtë, vendi fillimisht dëshmoi rritjen e përshkruar nga Fondi Monetar Ndërkombëtar (FMN-ja) si mbresëlënëse.

Por bankat shqiptare në pronësi të shtetit ishin të dobëta dhe të bllokuara me kredi të këqija, duke kufizuar aftësinë e tyre për të zgjeruar financimin. Si rezultat, shqiptarët gjithnjë e më shumë u kthyen në një bandë të gjerë të tregtarëve të këmbimit valutor dhe quasi-bankave informale.

Fillimisht, edhe FMN-ja mendoi se ishin një ndihmë e mirë, falë rolit të tyre në dërgesat e shqiptarëve jashtë vendit. Sidoqoftë, disa skema piramidale u bënë gjigante, që përfshinë përfundimisht më shumë se gjysmën e 3 milionë banorëve të Shqipërisë falë kthimeve të larta që premtuan.

Në kulmin e tyre, vlera nominale e skemave piramidale ishte e barabartë me gjysmën e prodhimit ekonomik vjetor të Shqipërisë.

Banka qendrore shqiptare paralajmëroi pa probleme për rreziqet, por prokurorët nuk pranuan të zbatonin rregullat e saj, duke argumentuar se këto kompani alternative të financave ranë në një pikë të verbër ligjore. Në fillim të vitit 1997 skemat u shembën, duke shkaktuar trazira të dhunshme që u pasuan me humbjen e rreth 2 mijë jetëve.

Sipas FT-së është e qartë, paralelet midis skemave piramidale shqiptare dhe ekosistemit të sotëm ‘kripto’ janë më shumë konceptuale sesa konkrete. Por të dyja vareshin plotësisht nga flukset e vazhdueshme të parave në hyrje.

Kriptovaluta

Paratë ‘e reja’ janë magjia që sjell vërdallë gjithçka në botë, nga normat e larta të interesit të premtuara nga skemat e investimeve shqiptare te kthimet e bujshme të “prodhimtarisë” digjitale të ditëve moderne.

Edhe Nassim Nicholas Taleb, shkruan FT-ja, fillimisht një mbështetës i Bitcoin-it, ka dalë në përfundimin se nuk është asgjë më shumë se një “marifet” që funksionon si një skemë Ponzi.

Zyrtarët shqiptarë pretenduan se ata mund të bënin pak në lidhje me fenomenin sepse kompanitë në qendër të tij dolën jashtë kontrollit të tyre.

Sidoqoftë, kur skemat u shembën dhe zvetënuan pjesën më të madhe të popullsisë, prishja shkatërroi besimin te autoritetet dhe zhyti Shqipërinë në përplasje civile. Në mars 1997, një gazetë lokale tha: “Për momentin, supozoni se Shqipëria nuk ekziston”.

Jehona e ditëve moderne në shtrëngimin rregullator të normave ka karakterizuar rritjen e industrisë së kriptos, me zyrtarët që ndahen midis frikës së abortit të rëndë me teknologjitë e reja ose lejimit të mashtrimeve të pakontrolluara.

Megjithatë, përvoja shqiptare tregon për rreziqet e mosangazhimit rregullator.

“Duke pasur parasysh se si bota e kriptove ka shpërthyer gjatë dekadës së kaluar, dritarja ku rregullatorët mund të ndërhyjnë me forcë pa shkaktuar masakra më të gjera financiare ndoshta po ngushtohet shpejt”, përmbyll shkrimin Robin Wigglesworth i FT-së.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore