Lajme

“Padia që synon të shkatërrojë grupin Meta të Facebook-ut mund të vazhdojë”


Logo e aplikacionit facebook

Një gjykatës federal ka vendosur se mbikëqyrja e konkurrencës në Shtetet e Bashkuara të Amerikës (SHBA), mund të vazhdojë me një padi për ndarje kundër pronarit të Facebook-ut.

Mark Zuckerberg, kreu i Facebook-ut, Instagram-it dhe WhatsApp-it, i kishte kërkuar një gjykate të rrëzonte një ankesë antitrust të paraqitur nga Komisioni Federal i Tregtisë (FTC) për herë të dytë.

Megjithatë, gjykatësi James Boasberg, të martën tha se padia e rishikuar e FTC-së duhet të lejohet të vazhdojë.

“Në fund të fundit, nëse FTC do të jetë në gjendje të provojë rastin e saj dhe të mbizotërojë në gjykimin e përmbledhur, është supozimi i kujtdo. Gjykata refuzon të përfshihet në spekulime të tilla dhe thjesht arrin në përfundimin se në këtë fazë të mocionit për shkarkim, ku pretendimet e FTC-së trajtohen si të vërteta, agjencia ka deklaruar një pretendim të besueshëm për lehtësim”, shkroi Boasberg, i Gjykatës së Qarkut të SHBA-së për Distriktin e Kolumbisë.

Komisioni Federal i Tregtisë, nën kryesimin e Lina Khan, dëshiron të detyrojë Metën të shesë aplikacionin e saj të ndarjes së fotografive Instagram dhe shërbimin e saj të mesazheve WhatsApp në një nga sfidat më të mëdha që qeveria ka sjellë kundër një kompanie teknologjike në dekada.

Padia e saj akuzon Metën për ndjekjen e një “kursi të sjelljes antikonkurruese”.

FTC fillimisht paditi Facebook-un gjatë administratës Trump dhe ankesa e saj u refuzua nga gjykata në qershor të vitit të kaluar.

Agjencia paraqiti një ankesë të ndryshuar në gusht, ku shtoi disa detaje mbi akuzën se kompania e mediave sociale kishte shtypur ose blerë rivalë.

Platformat e Meta-s përdoren nga 2.8 miliardë njerëz në mbarë botën.

Boasberg tha se këtë herë FTC kishte qenë “shumë më e fortë dhe më e detajuar” në paraqitjen e rastit të saj.

Ai është shprehur se: “agjencia ka shpjeguar gjithashtu se Facebook, jo vetëm që ka fuqi monopole, por se e ka ruajtur me dashje atë fuqi përmes sjelljes antikonkurruese – veçanërisht blerjeve të Instagram-it dhe WhatsApp-it”.

Në vendimin e tij për mohimin e shkarkimit, gjykatësi, megjithatë, tha se FTC nuk mund të ngrinte pretendimet se Facebook bllokoi aplikacionet konkurruese nga aksesi në platformën e tij, si një mënyrë për të ruajtur dominimin e tij, duke thënë se politikat ishin braktisur në vitin 2018.

Meta tha se kishte besim se kompania do të fitonte në gjykatë.

“Vendimi i sotëm ngushton fushëveprimin e çështjes së FTC-së, duke hedhur poshtë pretendimet në lidhje me politikat tona të platformës. Ajo gjithashtu pranon se agjencia përballet me një ‘detyrë të gjatë’ që vërteton rastin e saj në lidhje me dy blerjet që i ka pastruar vite më parë”, tha një zëdhënës.

Aksionet e Meta-s u rritën me 1.9 për qind të martën, duke u mbyllur në 334.37 dollarë dhe e vlerësuar kompaninë në 930 miliardë dollarë.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore