Lajme

Ora verore lëviz akrepat përpara, kur filloi aplikimi i saj


Ishte një e diel e shënuar me një alarm zgjimi të hershëm: në fakt, ora verore u rikthye, mbrëmjen ndërmjet të shtunës 25 mars dhe të dielës 26 mars.

Në orën dy të mëngjesit të së dielës nisi zyrtarisht lëvizja e akrepave të orës, të cilat u vendosën një orë përpara dhe për pasojë do të flemë një orë më pak.

Do të kthehemi në orën diellore të dielën më 29 tetor.

Një orë gjumë më pak, pra, por një orë më shumë dritë në mbrëmje: të dielën, për shembull, dielli “astronomikisht” do të perëndojë rreth orës 18:30, por falë orës verore, orët do të shënojnë 19:30.

Një orë dritë shtesë e cila gjithashtu do të çojë në kursime të konsiderueshme të energjisë.

Pothuajse të gjitha vendet e industrializuara i kanë dhënë vetes një rregull: në hemisferën veriore regjimi veror i orës fillon të dielën e fundit të marsit, ndërsa në hemisferën jugore (jugore) e njëjta datë shënon fundin e tij.

Në çdo rast, lëvizja me një orë do të përfshijë vetëm disa ditë përshtatje me “zonën kohore” të re, me efektin klasik “jet lag”, i cili, herët e para, mund të krijojë disa probleme me raportin gjumë-zgjim.

Ndërsa të dielën, si çdo vit, do të duhet të punojmë shumë për të ndryshuar orën e të gjitha orëve në shtëpi dhe në makinë, edhe nëse tashmë në epokën dixhitale të gjitha pajisjet (telefonat celularë, tabletët e kështu me radhë) automatikisht përditësojnë veten, pasi kanë mësuar përmendësh kalendarin me ndryshimin e orës.

Kur filloi ora ditore?

Ora verore lindi në Britaninë e Madhe në vitin 1916.

Qëllimi ishte të shfrytëzohej sa më shumë nga rrezet e diellit në stinën e verës.

Pas studimeve dhe kërkimeve të astrologut nga Zelanda e Re me origjinë britanike George Vernon Hudson në fund të shekullit të 19-të, në atë vit u lëshua Ora Verore Britanike, një akt publik, objektivi i të cilit ishte kursimi i energjisë për shkak të luftës së vazhdueshme, Lufta e Parë Botërore.

Por edhe më herët, qysh në vitin 1784 Benjamin Franklin kishte shprehur nevojën për të “ndërruar” lindjen dhe perëndimin e diellit për të përfituar nga të gjitha orët e dritës (dhe për të kursyer në qirinj).

Gjatë qëndrimit në Francë, ai shkroi një letër të botuar nga Journal de Paris, në të cilën sugjeronte t’i binin këmbanave në orët e para, të gjitha në të njëjtën kohë.

Në thelb, ideja e tij nuk ishte një kohë e vërtetë verore, por përmblidhej në detyrimin e popullatës – me mjete të ndryshme – për të qenë më të hershëm.

Kur u krijua ora e ditës në Itali?

Në Itali, dekreti i parë për vendosjen e orës verore daton në vitin 1916 (përsëri gjatë luftës).

Ai u shfuqizua në vitin 1920. Ora e kursimit u përdor gjithashtu gjatë Luftës së Dytë Botërore për të kursyer para, por ligji i parë “përfundimtar” daton në vitin 1966: kjo periudhë e dritës më të madhe zgjati katër muaj – nga maji deri në shtator – dhe ishte atëherë zgjatur gjashtë muaj në vitin 1980.

Që nga viti 1996, të gjitha vendet e Bashkimit Evropian – përfshirë Zvicrën – kanë miratuar orën verore në të njëjtën mënyrë, e cila është ajo që ne e përdorim edhe sot. Deri në vitin 2011, Rusia gjithashtu respektoi të njëjtin sistem orar.

Cilat vende nuk kanë orë ditore?

Koha e kursimit të ditës përdoret pothuajse kudo në Evropë dhe Amerikën e Veriut.

Megjithatë ka dallime. Për shembull, në Shtetet e Bashkuara, ora ditore aktivizohet në fundjavën e dytë të marsit, jo në fundjavën e fundit.

Një shembull tjetër i veçantë është Arizona. Shteti nuk përdor kohën e kursimit të ditës, por Rezervimi Indian Navajo brenda tij e bën këtë.

Pra, nëse ju ndodh të udhëtoni në ato vende, mos harroni t’i kushtoni vëmendje orarit. Duke mbetur ende në SHBA, edhe Hawaii nuk e miraton kohën e kursimit të ditës.

Në përgjithësi, shtetet e vendosura në zonën ekuatoriale nuk e përdorin këtë “strategji”.

Ai nuk ka nevojë për të, pasi orët e ditës janë pak a shumë të njëjta gjatë gjithë vitit.

Për shembull, Guatemala nuk përdor kohën e kursimit të ditës (megjithëse e përdori atë në disa vite për arsye të kursimit të energjisë), Egjipti (e hoqi atë në 2011), Brazili, Ekuador, Peru, Indi, Japoni.

Nga ana tjetër, ka vende që kanë vendosur për orar të përhershëm veror – pra që zgjat gjatë gjithë vitit – veçanërisht në Afrikën e Veriut.

Ka nga ata që duan ta shfuqizojnë

Një debat mbi heqjen hipotetike të orës verore ka qenë aktiv prej vitesh brenda Bashkimit Evropian.

Ose më mirë, dëshirojnë të vendosin të mbajnë të njëjtin orar gjatë gjithë vitit.

Dhe për këtë arsye zgjidhni midis kohës së verës dhe kohës diellore.

Tashmë ka pasur një rezolutë – me shumicën e votave pro – në vitin 2019.

Por krizat që rezultojnë, mes pandemisë dhe luftës në Ukrainë, nuk kanë lejuar ende një vendim konkret për këtë çështje.

Ekspertët janë të ndarë: ka nga ata që favorizojnë kohën e verës gjatë gjithë vitit – më shumë dritë, më shumë siguri, më shumë kursime – dhe nga ata që preferojnë kohën diellore.

Në çdo rast, të gjithë janë dakord se vazhdimi i mbajtjes së këtij ndryshimi të orarit dy herë në vit është i dëmshëm, veçanërisht për shëndetin.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore