Stil

Një habitat relaksues si kjo


Veranda quhet dhoma e hapur ose e mbyllur, e cila mund t’i bashkëngjitet shtëpisë tuaj ose mund të ndërtohet në hapësira të veçanta. Verandat dhe tarracat në koncept janë disi të njëjta.  Ka veranda të hapura, të ulëta, të depërtueshme apo edhe si një dhomë e mbyllur ose e hapur.

Këto mund të përdoren në çdo kohë, ndryshe nga të hapurat, dhe me kërkesa të ndryshme mund të kthehen në dhomë të ngrënies, edhe në dhomë e ndenjes, por edhe në raste tjera në dhomë të gjumit. Kostoja e ndërtimit të saj është më pak se në një ndërtim i një dhomë të plotë.

Veranda do të jetë njëkohësisht një vend i këndshëm për t’u çlodhur në ajër të pastër. Ndërsa veranda e integruar ngrihet së bashku me shtëpinë, në një themel total dhe nën çatinë e përbashkët, edhe ajo është e paraparë në fazën e projektimit.

Një verandë e lidhur është e veçantë, ndërsa ato jo të lidhura janë me bazë të përgjithshme dhe kanë sistemin e vetë dhe mund të ndërtohet në çdo periudhë kohore.

Ndërtimi i themelit vendoset në një kolonë me shtëpinë. Për ta bërë këtë, në qoshet e strukturës dhe me një distancë prej 1.5 m, gërmohen vrima me një thellësi prej 70-100 cm, ku vendosen shtyllat e armimit dhe betonimit, me një lartësi prej 30 cm nën themelin e vetë shtëpisë.

Kornizat e verandës janë bërë nga trarë prej druri, me madhësi në prerje tërthore janë prej 120×80 ose 100×200. Lidhjet e shufrave duhet të bëhen me një bllokim të drejtë që të jenë sa më stabile.

Raftet mund të jenë trarë prej druri të ngurta ose dy pllaka të lidhura mes veti. Për fiksimin e tyre përdoret një tra horizontale që kalon nën pjerrësinë e çatisë. Në procesin e instalimit të kornizës së verandës, duhet siguruar që çatia e verandës që ngrihet të jetë e lidhur mirë me çatinë e shtëpisë.

Shkallët e një verande mund të blihen ose të ndërtohen në mënyrë të pavarur, ato mund të ndërtohen prej materialeve të ndryshme metalike ngjitur, prej druri, të bëra nga tulla, të mbushura me beton. Shkallët mund të jenë të pavarura nga shtëpia dhe mund të kombinohen me dyshemenë e verandës.

Kulmi i verandës duhet të jetë një zgjatim i çatisë së shtëpisë. Preferohet të ndërtohet nga i njëjti material për mbulim, por lejohen edhe lloje të tjera. Materiali i mbulimit është i veshur prej druri.

Nuk preferohet që muret e verandës të izolohen shumë pasi që ato konsiderohen si një vend pushimi veror. Ekzistojnë forma të llojllojshme me materiale të ndryshme të cilat e karakterizojnë si vend komforti dhe pushimi.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore