Shqipëria

Nis konkursi për dizajnin ‘shembull’ të qendrës së re të vizitorëve në Butrint


Për atraksionin kryesor kulturor në vend, Parkun Kombëtar të Butrintit, ka nisur një konkurs ndërkombëtar dizajni për të gjetur arkitektë për një qendër të re vizitorësh.

Si një vend i Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s, parku është i vendosur në vijën bregdetare të Jonit, me pamje nga ngushtica e Korfuzit.

Ministria e Kulturës, Fondacioni i Menaxhimit të Butrintit dhe Fondacioni Shqiptaro-Amerikan i Zhvillimit po kërkojnë një “ekip arkitekturor të përkushtuar dhe të talentuar”.

Këtë, për të ofruar një qendër vizitorësh neutrale ndaj karbonit deri në një mijë metra katrorë për të shërbyer si një portë për në parkun kombëtar më të gjerë.

Vendi i identifikuar për qendrën është rreth një milje nga hyrja e qytetit antik dhe ka pamje mbi Kanalin e Vivarit dhe Detin Mesdhe.

Konkursi me dy faza, i cili po drejtohet nga Malcolm Reading Consultants, fillimisht kërkon shprehje interesi nga ekipe shumëdisiplinore të drejtuara nga arkitektët.

Kandidatëve u kërkohet vetëm që të paraqesin detaje të përbërjes së ekipit, përvojës, një pyetësor kualifikimi dhe një përmbledhje të qasjes së tyre. Jo dizajni.

Si minimum, ekipet duhet të kenë një arkitekt dhe projektues kryesor, një arkitekt peizazhi, një masterplanifikues, një projektues ekspozitash dhe interpretimi, një arkeolog dhe disiplina inxhinierike duke përfshirë qëndrueshmërinë, konsulentin e kostos dhe një konsulent gjetës.

Ndërkaq, katër skuadrave finaliste do t’u jepet një honorar prej 10 mijë dollarësh për të krijuar koncepte për qendrën e vizitorëve.

Financimi fillestar i projektit prej 2.45 milionë dollarë amerikanë është i siguruar dhe projekti fitues duhet të jetë i plotë dhe gati për t’u hapur në shtator të vitit 2025.

Dhe se deri në katër milionë dollarë mund të jenë në dispozicion për projektin fitues.

Ministrja e Kulturës, Elva Margariti, ka thënë se projekti fitues do të duhej të ishte një “shembull arkitektonik”, duke ofruar diçka unike për vendin dhe kombin në tërësi.

“Nga finalistët që arrijnë fazën e dizajnit të konceptit të konkursit, ne do të kërkojmë arkitekturë karizmatike, por praktike që lidhet në mënyrë të përsosur me mjedisin e jashtëzakonshëm kulturor dhe natyror”, ka shtuar ajo.

Kurse drejtori i konkursit, Malcolm Reading, ka thënë se ekipet e dizajnit të përzgjedhur në listën e ngushtë do të duhet të balancojnë ndërhyrjen e tyre me respektin për “vendin e ngjashëm me xhevahirin”.

Të gjithën këtë duke pranuar se propozimet e tyre duhet të kënaqin komunitetin e trashëgimisë ndërkombëtare dhe gjyqtarët e konkurrencës.

“Do të nevojitet gjithashtu një qasje proaktive dhe e menduar përpara ndaj qëndrueshmërisë, për të trajtuar sfidat e shumta të emergjencës klimatike, ku rritja e nivelit të detit është një kërcënim i veçantë për gadishullin e ulët të Butrintit”, ka vijuar ai.

Sakaq, afati i fundit për përgjigjet në fazën e parë të konkursit është ora 14:00 më 24 tetor. Ndërsa faza e dytë e konkursit do të fillojë më vonë këtë vit, teksa fituesi pritet të shpallet në pranverën e vitit të ardhshëm.

Nëse ekipi fitues nuk është i licencuar në Shqipëri, do të pritet që të bashkëpunojë me një ekip vendas për të ndihmuar në realizimin e projektit.

Marrë nga “Building Design”, përshtatur për “Albanian Post”.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore