Lajme

Ndikimi delikat i hënës në motin e tokës


Hëna është aleati ynë më i ngushtë në pafundësinë e universit, pa të cilin toka do të ishte një vend shumë i vetmuar

“Hëna e zbehtë bie shi. Hëna e kuqe fryn era. Hëna e bardhë as nuk bie shi, as borë”.

Për breza të tërë, njerëzit kanë parë hënën si shenjë për ndryshimet e motit. Hëna, në fakt, ndikon në klimën e tokës dhe modelet e motit në disa mënyra delikate.

Mbi katër miliardë vjet më parë, dy planetë të lashtë u përplasën dhe u bashkuan në një për t’u bërë një. Gjatë takimit kolosal të këtyre dy planetëve, proto-toka dhe theia, një masë e vogël shkëmbore, u rrotullua për t’u bërë hëna jonë.

Ky, shoqëruesi ynë më i ngushtë në pafundësinë e hapësirës, ​​është i lidhur në thelb me vetë ekzistencën tonë, me ritme hënore të ngulitura në ciklet e jetës në tokë.

Efektet e veprimeve të hënës në tokë ende nuk janë kuptuar plotësisht. Sfida është të zbërthejmë atë që është mit dhe kur shoku ynë hënor me të vërtetë ka një ndikim.

Orbita e lëkundur

Efekti më i dukshëm që hëna ka në tokë mund të shihet në baticat e oqeanit. Ndërsa toka rrotullohet çdo ditë, graviteti i hënës tërheq ujin në anën më të afërt të tokës drejt saj, duke krijuar një fryrje. Deti fryn edhe në anën e kundërt për shkak të forcës centrifugale të shkaktuar nga rrotullimi i tokës.

Toka rrotullohet nën këto fryrje ujore, duke rezultuar në dy baticat e larta dhe dy baticat e ulëta që shohim çdo ditë.

Çdo 18.6 vjet orbita e hënës “lëkundet” midis një maksimumi dhe minimumi, plus ose minus pesë gradë në raport me ekuatorin e tokës. Ky cikël, i dokumentuar për herë të parë në vitin 1728, quhet cikli nodal hënor.

Kur rrafshi hënor anon nga rrafshi ekuatorial, baticat në tokë bëhen më të vogla. Kur orbita e hënës është më në përputhje me ekuatorin e tokës, baticat janë më të ekzagjeruara.

Tani, NASA thotë se rritja e nivelit të detit për shkak të ndryshimit të klimës, e kombinuar me ndikimin e ciklit nodal hënor do të shkaktojë një rritje dramatike të numrit të përmbytjeve të valës së lartë gjatë viteve 2030.

Benjamin Hamlington, një shkencëtar kërkimor dhe drejtues i ekipit shkencor të NASA-s për ndryshimin e nivelit të detit, është i interesuar se si nivelet e detit reagojnë si ndaj veprimeve natyrore, ashtu edhe njerëzore, dhe çfarë do të thotë kjo për popullatat bregdetare.

Para se të transferohej në Kaliforni, Hamlington jetonte në Virxhinia bregdetare, ku përmbytjet ishin tashmë një problem i madh.

“Përmbytjet e baticës së lartë ndikojnë në jetën shumë të gjerë në komunitetet bregdetare. Ndikon në aftësinë tuaj për të arritur në punën tuaj, e bën të vështirë për bizneset të qëndrojnë të hapura”, thotë ai.

Këto përmbytje, të përkeqësuara nga hëna, do të dëmtojnë infrastrukturën dhe do të ndryshojnë bregdetin, thotë Hamlington.

“Ne mund të shohim katër herë sasinë e përmbytjeve një dekadë në tjetrën. Cikli nodal hënor ndikon në të gjitha vendet në tokë dhe nivelet e detit po rriten kudo. Pra, ne do të shohim këto rritje të shpejtë të përmbytjeve të valës së lartë në të gjithë globin”.

Cikli nyjor hënor mund të vendosë të ngrejë shumë sfida për njerëzit, por për kafshët e egra në ekosistemet bregdetare mund të jetë një kërcënim ekzistencial.

Ilia Rochlin, profesor vizitues në Universitetin Rutgers studion lidhjen midis ciklit nodal hënor dhe popullatave të mushkonjave të kënetës së kripës.

“Kur cikli nodal është në kulmin e tij, baticat e larta përmbytin habitatin e mushkonjave më tej drejt tokës”, thotë Rochlin. Përmbytja e baticës ndodh më shpesh në këtë kohë, dhe sjell me vete vrasës, një grup prej disa qindra llojesh të peshqve të ngjashëm me gropat që gjenden në kripë, ujëra të njelmëta dhe të ëmbla.

Këta grabitqarë do të eliminojnë ose zvogëlojnë popullatat e mushkonjave që janë në fazat e zhvillimit të vezëve, larvave ose pupa, para se insektet të jenë në gjendje të fluturojnë nga uji ku kanë lindur.

Dhe nuk janë vetëm mushkonjat që preken, bollëku i tyre është një përfaqësues për mirëqenien e shumë specieve të tjera. Kënetave të kripës u mungojnë barngrënësit e mëdhenj të gjitarëve, por në vend të tyre janë jovertebrorë të tillë si karkaleca, gaforret, kërmijtë, karkalecat dhe insektet e tjera. Këto nga ana tjetër janë një burim kryesor ushqimi për shpendët bregdetarë dhe peshqit.

“Cikli i pikut hënor nodal kur kombinohet me rritjen e nivelit të detit krijon mundësinë reale të mbytjes së kënetave të kripës”, thotë Rochlin.

Dhe kur jovertebrorët e një moçali të kripës mbyten, shpendi bregdetar, peshqit dhe speciet e tjera që varen prej tyre vuajnë gjithashtu shumë. Kjo përfshin njerëzit, pasi kënetat e kripës janë pjesë përbërës të ekonomisë globale, duke shërbyer si çerdhe për një bollëk të jetës detare që përfshin më shumë se 75 përqind të të gjitha llojeve të peshkimit.

Kënetat e kripës janë gjithashtu të një rëndësie të konsiderueshme mjedisore, të afta për të ruajtur karbonin me ritme shumë më të mëdha sesa shumë ekosisteme të bazuara në tokë.

Ligatinat e ujërave të ëmbla, ndërkohë, mbajnë gati 10 herë më shumë karbon sesa vendet e ujërave të kripura të baticës, pjesërisht për shkak të shtrirjes së tyre shumë të madhe. Me rritjen e përmbytjeve për shkak të lëkundjes së hënës dhe rritjes së nivelit të detit, ligatinat e ujërave të ëmbla mund të përballen gjithashtu me një ndryshim të thellë.

Kristine Hopfensperger është një shkencëtare mjedisore në Universitetin e Kentakit të Veriut e cila studion kriposjen e ligatinave të ujërave të ëmbla. “Ligatinat bregdetare të ujërave të ëmbla përjetojnë luhatje të mëdha të baticës gjatë një dite dhe janë shumë më biodiversale sesa homologët e tyre të kënetës së kripës”, thotë ajo.

“Kripëzimi i ligatinave bregdetare të ujërave të ëmbla do të vazhdojë të rritet me rritjen e nivelit të detit dhe sa më të shpeshta të jenë përmbytjet, aq më shumë ligatinat do të ndikohen nga kripësia”.

Një botë pa baticë dhe zbaticë do të kishte sisteme krejtësisht të ndryshme të motit. Baticat janë një faktor që ndikon në lëvizjen e rrymave të oqeanit, të cilat lëvizin ujë të ngrohtë ose të ftohtë rreth tokës. Rrymat e ngrohta të oqeanit sjellin mot më të ngrohtë me lagështi, ndërsa rrymat e ftohta të oqeanit sjellin mot më të ftohtë më të thatë.

Një nga fenomenet më të rëndësishme të prodhimit të motit në tokë mund të ndikohet edhe nga cikli nodal hënor. Zakonisht, erërat e forta përgjatë ekuatorit fryjnë ujin e ngrohtë sipërfaqësor në perëndim nga Amerika e Jugut drejt Indonezisë dhe uji më i ftohtë i thellë ngrihet në vend të tij.

Gjatë një ngjarjeje në El Niño, këto erëra tregtare dobësohen ose madje përmbysen, duke ndikuar në motin në të gjithë botën. Ujërat e ngrohta sipërfaqësore grumbullohen pranë bregut perëndimor të Amerikës së Jugut dhe uji i ftohtë mbetet thellë në oqean. Zakonisht rajonet e lagështa mund të zhyten në thatësirë ​​ndërsa rajonet e thata mund të përmbyten në shi, madje duke shkaktuar shkretëtirat që të shpërthejnë.

Një ngjarje në La Niña, nga ana tjetër, ka efektin e kundërt të El Niño. Erërat tregtare janë më të forta se zakonisht, duke shtyrë më shumë ujë të ngrohtë drejt Azisë. Ujërat e ftohtë që dalin jashtë bregdetit të Amerikës më pas e shtyjnë rrjedhën e avionit në veri. Rezultati është më i ngrohtë se temperaturat e zakonshme të dimrit në jug dhe më i ftohtë se normalja në veri.

Së bashku, fenomenet El Niño dhe La Niña janë pjesë e një cikli të quajtur Lëkundja El Niño-Jugore (Enso). (Pjesa “Lëkundja Jugore” i referohet ndryshimit të presionit të ajrit në nivelin e detit mbi Oqeanin Paqësor ekuatorial).

Akull, tokë dhe ajër

Ndërsa cikli nodal hënor është vendosur të sjellë ndryshime të dukshme gjatë dekadave të ardhshme, në një afat më të shkurtër hëna ndikon në tokë në disa mënyra të tjera më pak të njohura.

Mendohet gjithashtu se hëna ndikon në temperaturat polare dhe kontribuon në luhatjet në shtrirjen e akullit Arktik. Megjithëse këtu, ndikimi i hënës nuk është cikli i saj nyjor 18.6-vjeçar, por ndryshimi i tij mujor më i njohur në sasinë e dritës së reflektuar prej saj ndërsa rritet dhe zbehet. Matjet satelitore kanë treguar se polet janë 0.55 gradë më të ngrohtë gjatë Hënës së plotë.

Për më tepër, forcat e baticës veprojnë për të thyer fletët e akullit dhe për të ndryshuar rrjedhat e nxehtësisë së oqeanit, duke ndryshuar sasinë e akullit në Oqeanin Arktik.

Hëna gjeneron rryma baticash dhe valë si në sipërfaqe ashtu edhe më thellë në oqean, thotë Chris Wilson, ekspert në fizikën detare dhe klimën e oqeanit në Qendrën Kombëtare të Oqeanografisë. “Këto rryma dhe valë ose mund të shkrijnë ose shpërthejnë akullin e detit, për shkak të transportit dhe përzierjes së ujërave më të ngrohtë ose për shkak të lëvizjeve tendosëse që veprojnë për të ndarë akullin në copa më të vogla, të cilat më pas janë më të ndjeshme ndaj shkrirjes”.

Uji dhe akulli i oqeanit nuk janë të vetmet pjesë të planetit që përjetojnë baticë. Hëna gjithashtu ka një efekt baticash si në tokën e ngurtë ashtu edhe në atmosferë.

Baticat e tokës janë të ngjashme me baticat e oqeanit. Toka deformohet dhe fryhet njësoj si deti dhe mendohet se shkakton aktivitet vullkanik dhe tërmete.

Baticat atmosferike shkaktojnë rrjedhat e energjisë nga pjesa e sipërme në atmosferën e poshtme dhe ndryshimet në presionin atmosferik. Ndryshimet e presionit të ajrit të lidhura me pozicionin e Hënës u zbuluan për herë të parë në 1847.

Forcat gravitacionale të hënës shkaktojnë fryrje dhe lëkundje në atmosferën e tokës, të ngjashme me ato që shihen në ujë.

Hëna është aleati ynë më i ngushtë në pafundësinë e universit, pa të cilin toka do të ishte një vend shumë i vetmuar.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore