Lajme

Ministrat evropianë janë dakord që BE-ja duhet të forcohet


Ministrat evropianë janë takuar të enjten e 28 shtatorit në Spanjë (Murcia – ed.), në kuadër të Takimit Joformal Ministror (RIM) të Çështjeve të Përgjithshme të Bashkimit Evropian (BE).

Ata ranë dakord për rëndësinë e përgatitjes me garanci të pranimit të vendeve të reja në projektin e komunitetit, raporton “Europa Press”.

Kreu i Çështjeve Evropiane të Finlandës, Anders Adlercreutz, në deklaratat për mediat para samitit i është referuar sfidave me të cilat përballet BE-ja me anëtarësimin e shteteve të reja, si Shqipëria, Bosnja dhe Hercegovina, Moldavia, Mali i Zi, Maqedonia e Veriut, Serbia, Turqia dhe Ukraina.

Adlercreutz ka pranuar se BE-ja nuk ishte në gjendje të parashikonte pasojat e luftës në Ukrainë.

“Kur flisni për zgjerimin, është e rëndësishme që shtëpia juaj të jetë në rregull”, tha ministri finlandez, për të cilin është thelbësore që Unioni të informojë vendet e zhytura në procesin e zgjerimit “qartë” për “atë çfarë pritet prej tyre”.

Sa i përket autonomisë strategjike, Adlercreutz ka treguar se harta ndërkombëtare i ka detyruar njëzet e shtatë vendet të reflektojnë mbi rëndësinë e këtij koncepti në lidhje me ekonominë e tregut dhe konkurrencën, si dhe pavarësinë e burimeve strategjike.

Sekretarja franceze e Shtetit për Evropën, Laurence Boone, ka zgjedhur të studiojë se si të realizohet zgjerimi i Bashkimit Evropian në mënyrë që të mund të “ruajmë vlerat tona, shtetin e së drejtës, demokracinë dhe lirinë dhe të shmangim lodhjen e vendeve kandidate”.

Në këtë kuptim, Boone ka treguar se ka “një diskutim për zgjerimin, reformën e mundshme të Bashkimit Evropian dhe autonominë apo sovranitetin strategjik”.

Për sa i përket zgjerimit, ajo ka pranuar se “duket se bota ka ndryshuar”, pasi “Kina është më bindëse, lufta që Rusia po çon në Ukrainë dhe gjithashtu ngritja e jugut kërkon që ne të forcohemi, të na bëjë një forcë që mund të flasë njësoj me gjithë botën dhe që mbron qytetarët e saj, që mbron dhe e bën modelin tonë të përparojë”.

Sa i përket reformës së institucioneve, zyrtarja franceze vuri në dukje se “ideja është që të realizohet paralelisht për të qenë i sigurt se do të jemi më fleksibël, më të shkathët dhe më të lëvizshëm përballë një bote që ndryshon”.

“Autonomia ose sovraniteti strategjik po merr një fuqi tjetër ekonomike”, sipas Boone, e cila ka lavdëruar se BE-ja ka “440 milionë konsumatorë me një GDP të lartë për frymë”, të cilët “mund të marrin përsipër një politikë mbrojtëse, një politikë energjie dhe një politikë industriale që na bën një forcë të vërtetë globale dhe kjo na lejon të përparojmë në këtë botë të re”.

Nga ana e saj, ministrja gjermane e Shtetit për Evropën, Anna Lührmann, ka deklaruar se BE-ja është e “përgatitur” për të pranuar anëtarë të rinj, megjithëse ka sqaruar se kandidatët duhet të bëjnë ende reforma dhe të punojnë brenda shtëpisë, në mënyrë që vendet e tyre të jenë gati.

Në të njëjtën kohë, ajo ka konsideruar se BE-ja duhet të përgatitet që “të jetë në gjendje të marrë vendime në mënyrë efikase”, duke pasur më shumë anëtarë në të ardhmen.

Më pas, Ministri për Çështjet Evropiane të Republikës Çeke, Martin Dvorak, tha se deri në fund të vitit BE-ja duhet të marrë “dy vendime shumë të rëndësishme”.

Njëra, komentoi ai, “është nisja e negociatave me të gjitha vendet kandidate që duan të bashkohen”, dhe e dyta, “ka të bëjë me kohën e procesit të reformës që do të bëjmë në vitet e ardhshme”.

Ministri i Irlandës për Çështjet Evropiane, Peter Burke, ka theksuar se kjo është një “kohë shumë e ndryshueshme për Evropën” dhe ka qenë i bindur se BE-ja është e aftë të tërheqë vende të reja.

Në të njëjtën linjë, Sekretari i Shtetit për Çështjet Evropiane në Portugali, Tiago Antunes, ka deklaruar se si kandidatët ashtu edhe vetë BE-ja “kanë punë intensive përpara”.

Në lidhje me autonominë strategjike, një “çështje kyçe për të ardhmen e Evropës”, Antunes ka pohuar se lufta në Ukrainë “zbuloi disa dobësi dhe një varësi të Bashkimit Evropian nga fuqitë e huaja”.

“Nuk bëhet fjalë për autonomi, por për të qenë më elastik dhe më i fortë për t’u përballur me çdo krizë apo sfidë”, komentoi ai për këtë çështje.

Nga ana e saj, Ministrja e Punëve të Jashtme të Belgjikës, Hadja Lahbib, ka theksuar se gjatë gjithë takimit do të pyesin veten se çfarë Bashkimi Evropian duam për të ardhmen.

“Nëse shikojmë krizat e fundit nëpër të cilat kemi kaluar, mund të jemi të lumtur që Evropa ka qenë në gjendje të ofrojë një përgjigje adekuate ndaj krizave të ndryshme”, tha Lahbib, duke iu referuar pandemisë ose luftës në Ukrainë.

Sipas saj, “ne duhet të marrim mësimet e këtyre testeve dhe të forcojmë autonominë tonë strategjike”, mbi të gjitha, “në fushën e mbrojtjes, energjisë dhe ekonomisë, domethënë të forcojmë prodhimin tonë industrial dhe gjithashtu të diversifikojmë burimet tona të ushqimit”.

Më tej, ajo vlerësoi se “ka punë të tjera shumë të rëndësishme” lidhur me zgjerimin e mundshëm të Bashkimit Evropian.

Sipas mendimit të saj, bëhet fjalë për sqarimin “si të vendosim së bashku, si të mbetemi efektiv dhe si të ofrojmë edhe Evropën më demokratike të mundshme”.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore