Pajisje

Microsoft-i u kërkon përdoruesve përditësim urgjent të kompjuterëve


Kompania teknologjike, Microsoft, po u kërkon përdoruesve të Windows-it të instalojnë menjëherë një azhurnim pasi studiuesit e sigurisë gjetën një dobësi serioze në sistemin operativ.

Agjencia e lajmeve, CNN, tregon se e meta e sigurisë, e njohur si PrintNightmare, ndikon në shërbimin Windows Print Spooler.

Dhe se studiuesit e sigurisë kibernetike në kompaninë Sangfor kanë publikuar aksidentalisht një udhëzues se si të shfrytëzohen.

Në fund të muajit maj, studiuesit postuan në platformën Twitter se kishin gjetur dobësi në Print Spooler, i cili lejon përdoruesit e shumtë të hyjnë në një printer.

Ata publikuan një dëshmi të konceptit gabimisht në internet dhe më pas e fshinë atë, por jo para se të publikohej diku tjetër në internet, duke përfshirë faqen e zhvilluesve GitHub.

Nga ana tjetër, Microsof-t-i ka paralajmëruar se hacker-at që shfrytëzojnë dobësinë mund të instalojnë programe, të shikojnë dhe të fshijnë të dhëna ose edhe të krijojnë llogari të reja të përdoruesve me të drejta të plota të përdoruesit.

Çka u jep hacker-ave  komandën dhe kontrollin e mjaftueshëm të kompjuterit personat të përdoruesit për të bërë ndonjë dëm serioz.

CNN zbulon se Windows 10-a nuk është versioni i vetëm i prekur. Windows 7-a, të cilit Microsoft-i i ka dhënë fund mbështetjes vitin e kaluar, i nënshtrohet gjithashtu dobësisë.

Përkundër njoftimit se nuk do të lëshonte më azhurnime për Windows 7-n, Microsoft-i ka lëshuar “​​një copë toke” për sistemin e vet operativ 12-vjeçar, duke nënvizuar ashpërsinë e defektit të PrintNightmare.

Kompania teknologjike ka njoftuar se përditësimet për Windows Server 2016, Windows 10, version 1607 dhe Windows Server 2012 do të “priten së shpejti”.

“Ne ju rekomandojmë që të instaloni këto azhurnime menjëherë”, ka theksuar kompania.

Lidhur me azhurnimin aktual të sigurisë, ai është kumulativ, që do të thotë se përmban rregullime të mëparshme edhe për çështjet e mëparshme të sigurisë. Dhe ky është një lajm i mirë.

Kjo është më e fundit nga moria e alarmeve të sigurisë nga Microsoft-i në gjysmën e vitit të kaluar.

Kompania ka qenë e përfshirë në çështjet e sigurisë, përfshirë vitin 2020 kur Agjencia e Sigurisë Kombëtare paralajmëroi Microsoft-in për një defekt të madh në sistemin e saj operativ Windows që mund të lejonte hacker-at të paraqiteshin si kompani të ligjshme të software-it.

CNN tregon se këtë vit, qindra mijëra përdorues të Exchange u vunë në shënjestër pasi katër dobësi në software-in e saj lejuan hacker-at të hynin në server-at për shërbimin e njohur elektronik dhe kalendarik.

Microsoft-i ishte gjithashtu shënjestra e një goditjeje shkatërruese të SolarWinds.

Sipas CNN, Microsoft-i nuk ka bërë lëshime veçanërisht për Windows 11-n. Sistemi i tij më i ri operativ, i cili pritet të dalë së shpejti, aktualisht është në dispozicion për testuesit beta.

Windows 11-a vjen gjashtë vjet pasi Microsoft-i riparoi për herë të fundit sistemin operativ me Windows 10, një azhurnim i madh që sipas CCS Insight po funksionon në rreth 1.3 miliardë pajisje në të gjithë botën.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore