Pajisje

Microsoft-i, me vlerë tregu mbi 2 trilionë dollarë


Kompania teknologjike, Microsoft, ka hyrë zyrtarisht në elitën më të madhe të klubeve, me një vlerë tregu që tejkalon dy trilionë dollarë.

Agjencia e lajmeve, CNN, tregon se Microsoft-i është kompania e dytë amerikane e tregtuar publikisht, pas Apple-it, e cila ka arritur një vlerësim të tillë.

Gjatë tregtimit të së martës së 22 qershorit, kapitalizimi i tregut të Microsoft-it arriti në dy trilionë dollarë. Ndërsa aksionet e kompanisë u rritën me 1.1 për qind në 265.51 dollarë.

Kjo arritje e Microsoft-it ka ardhur pak më shumë se dy vjet pasi kompania kaloi për herë të parë kufirin e tregut prej një trilion dollarësh.

CNN shkruan se një ndihmesë për këtë arritje ka dhënë pandemia Covid-19.

Gjatë kësaj periudhe, njerëzit kalonin më shumë kohë me pajisjet e tyre, duke rritur kërkesën për kompjuterët e Microsoft-it, sistemet e lojërave dhe platformën e llogaritjes në cloud. Dhe një tubim i tregut të aksioneve, së bashku me suksesin e kompanive të teknologjisë në veçanti, rriti aksionet e kompanisë.

Që prej marsit të vitit 2020, aksionet e Microsoft-it janë shtuar me 64 për qind, kur bllokimet pandemike filluan të hynin në fuqi në Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

Në muajin prill, kompania teknologjike raportoi se shitjet ishin rritur me 19 për qind nga viti në vit në 41.7 miliardë dollarë për tre muajt që përfunduan më 31 mars.

“Për më shumë se një vit në pandemi, kurbat e adoptimit digjital nuk po ngadalësohen”, ka treguar shefi ekzekutiv, Satya Nadella, në një deklaratë asokohe.

Gjithashtu ka vijuar se “ne po ndërtojmë një cloud për dekadën e ardhshme, duke zgjeruar tregun tonë të adresueshëm dhe duke sjellë inovacione në çdo shtresë të pirgut të teknologjisë për të ndihmuar klientët tanë të jenë elastikë dhe të transformohen”.

Gushtin e kaluar, vlera e tregut të Apple-it kaloi dy trilionë dollarë dhe aktualisht qëndron në 2.24 trilionë dollarë.

Mirëpo tanimë, edhe Microsoft-i është bashkuar në radhët e saj, me dy firma të tjera të mëdha teknologjike, Amazon dhe Google, duke u dhënë zemër atyre.

Mbulimi i tregut të Amazon-it arriti 1.77 trilionë dollarë të martën e 22 qershorit dhe Alphabet-i mëmë i Google-it, arriti në 1.67 trilionë dollarë.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore