Lajme

Marrëveshja tregtare e Paqësorit ‘një fraksion i vogël’ i humbjeve të Britanisë


Shifrat zyrtare të publikuara të martën e 22 qershorit, tregojnë se përfitimi për ekonominë e Mbretërisë së Bashkuar nga një marrëveshje e re tregtare e propozuar me vendet aziatike është e vogël krahasuar me humbjet e pritura nga Brexit.

Qeveria nisi negociatat për t’u bashkuar në Marrëveshjen Gjithëpërfshirëse dhe Progresive për Partneritetin Trans-Paqësor (CPTPP) të hënën, për të cilën kryeministri, Boris Johnson, tha se “do të hapte mundësi të pashembullta”.

Shifrat e lëshuara sot nga Departamenti i Tregtisë Ndërkombëtare (DfT) parashikojnë një rritje të PBB-së në MB prej 1.8 miliardë paund në 15 vjet nga partneriteti, krahasuar me 4 për qind të goditjes afatgjatë të PBB-së nga parashikimi i Zyrës së pavarur të Qeverisë për Buxhetin Përgjegjësia si rezultat i Brexit.

Kjo vjen ndërsa Johnson ka paralajmëruar sot se BE’ja mund të “ngadalësojë” eksportet ose të ndalojë rrjedhën e të dhënave të rëndësishme të biznesit në rast të një lufte tregtare.

Marrëveshja, roli i Britanisë

Britania do të fillojë negociatat për t’u bashkuar me një zonë të tregtisë së lirë e cila mund t’u japë bizneseve akses në “disa nga ekonomitë më të mëdha të së tashmes dhe të ardhmes”, ka thënë qeveria.

Marrëveshja Gjithëpërfshirëse dhe Progresive për Partneritetin Trans-Paqësor (CPTPP) përbëhet nga 11 kombe, përfshirë Australinë, Kanadanë dhe Japoninë.

Anëtarësimi do të ulte tarifat në eksporte të tilla si makinat dhe uiski.

Zona e tregtisë përfshin një treg prej rreth 500 milionë njerëz.

Zelanda e Re, Brunei, Kili, Malajzia, Meksika, Peruja, Singapori dhe Vietnami janë gjithashtu anëtare themeluese të marrëveshjes tregtare, e cila u krijua në 2018. Mbretëria e Bashkuar aplikoi për t’u bashkuar me bllokun në janar, pas Brexit.

Sekretari i Tregtisë Ndërkombëtare, Liz Truss, tha se zona e tregtisë ishte “pjesa e botës ku qëndrojnë mundësitë më të mëdha të Britanisë”.

MB është vendi i parë jo themelues që aplikon për t’u bashkuar me CPTPP dhe do të ishte ekonomia e saj e dytë më e madhe pas Japonisë, nëse negociatat kanë sukses.

Marrëveshja e tregtisë së lirë synon të ulë tarifat e tregtisë, një formë e taksës kufitare, midis vendeve anëtare dhe përfshin një premtim për të eliminuar ose ulur 95% të tarifave për mallrat e tregtuara.

Në këmbim, vendet duhet të bashkëpunojnë në rregulloret, siç janë standardet e ushqimit. Sidoqoftë, këto standarde dhe rregullore nuk duhet të jenë identike, dhe vendet anëtare mund të arrijnë marrëveshjet e tyre tregtare.

 

/Albanianpost.com

Lajmet kryesore