Lajme

Macron dhe Scholz kërkojnë me urgjencë reforma, për ‘Evropën e vdekshme’


Kancelari gjerman, Olaf Scholz dhe Presidenti i Francës, Emmanuel Macron, paralajmëruan në një artikull të përbashkët opinioni për Financial Times se Bashkimi Evropian duhet të bëjë përpjekje dramatike për të përmirësuar konkurrencën e tij ose rrezikon të shohë të minuar mënyrën e tij të jetesës.

Ndër reformat e nevojshme ishin përpjekjet e mëtejshme për të dekarbonizuar ekonominë, ndërsa mjetet e sakta për ta bërë këtë në dorë të shteteve anëtare, shkruan ata, në atë që dukej të ishte një nxitje për industrinë franceze të energjisë bërthamore.

Udhëheqësit u kërkuan gjithashtu vendeve anëtare të Bashkimit Evropian që të kompletojnë tregun e vetëm financiar duke futur korniza të përbashkëta të falimentimit, taksave dhe investimeve.

“Ne nuk mund t’i marrim si të mirëqena themelet mbi të cilat kemi ndërtuar mënyrën tonë evropiane të të jetuarit dhe rolin tonë në botë,” shkruanin ata në artikull, që do të publikohej në edicionin e së martës të gazetës.

“Evropa jonë është e vdekshme dhe ne duhet të përballemi me sfidën”.

Artikulli i plotë i Macron dhe Scholz titullohet “Ne duhet ta forcojmë sovranitetin e Evropës”.

Aty shkruhet:

Pas disa javësh, ne evropianët do të fillojmë të përcaktojmë agjendën tonë për mandatin e ardhshëm në BE. Duke parë sfidat e pesë viteve të fundit – qoftë pandemia, lufta e vazhdueshme ruse e agresionit kundër Ukrainës apo ndryshimet gjeopolitike në rritje – është e qartë: Evropa po përjeton një Zeitenwende (*shënim redaktorial: fundi i një epoke, pikë kthese) të saj. Ne nuk mund të marrim si të mirëqena themelet mbi të cilat kemi ndërtuar mënyrën tonë evropiane të të jetuarit dhe rolin tonë në botë. Evropa jonë është e vdekshme dhe ne duhet të përballemi me sfidën.

Forcimi i konkurrencës sonë globale dhe rritja e qëndrueshmërisë sonë duke e bërë marrëveshjen e gjelbër dhe tranzicionin digjital një sukses është në qendër të përgjigjes ndaj këtyre sfidave. Për këtë qëllim, Franca dhe Gjermania po propozojnë sot një shtysë të përtërirë për konkurrencën për mandatin e ardhshëm të BE-së.

Evropa duhet të lulëzojë si një lider i fortë industrial dhe teknologjik i klasit botëror, duke zbatuar ambicien tonë për ta bërë BE-në kontinentin e parë neutral ndaj klimës. Ne mund të shfrytëzojmë potencialin e tranzicionit të gjelbër dhe digjital për zhvillimin e tregjeve, industrive dhe punëve të mira të së ardhmes.

Për të përmbushur këto ambicie të përbashkëta, Gjermania dhe Franca janë të bindura se BE-ja ka nevojë për më shumë risi, më shumë treg të vetëm, më shumë investime, më shumë kushte loje të barabarta dhe më pak burokraci.

Së bashku, ne do të avokojmë për të forcuar sovranitetin e BE-së dhe për të reduktuar varësitë tona kritike, duke u mbështetur në zbatimin e suksesshëm të agjendës së zhvilluar që nga samiti i Versajës në mars 2022. Me një politikë industriale ambicioze, ne mund të mundësojmë zhvillimin dhe përhapjen e teknologjive kryesore e së nesërmes, si AI, teknologjitë kuantike, hapësira, 5G/6G, bioteknologjitë, teknologjitë neto zero, lëvizshmëria dhe kimikatet. Ne duhet të përdorim plotësisht dhe të përshpejtojmë ndjeshëm instrumentet ekzistuese të BE-së, nga projektet e rëndësishme me interes të përbashkët evropian deri te roli i prokurimit publik, duke marrë parasysh një qasje më strategjike në sektorët përkatës dhe për të modernizuar rregullat tona të konkurrencës në funksion të konkurrencës globale.

Ne bëjmë thirrje për forcimin e aftësive teknologjike të BE-së duke promovuar kërkimin dhe inovacionin më të fundit dhe infrastrukturat e nevojshme, duke përfshirë ato në lidhje me inteligjencën artificiale dhe shëndetin.

Një nga pikat më të forta konkurruese të Evropës është tregu i vetëm, i cili u lejon bizneseve të zhvillojnë produkte dhe shërbime inovative, të rriten dhe të konkurrojnë, duke siguruar njëkohësisht standarde të larta. Ne duhet të korrim përfitimet e tij të plota me një treg të vetëm të modernizuar, duke reduktuar fragmentimin dhe barrierat, duke nxitur lidhjen, duke rritur aftësitë, duke promovuar lëvizshmërinë dhe konvergjencën.

Ne bëjmë thirrje për një agjendë ambicioze për reduktimin e burokracisë për të ofruar procedura administrative më të thjeshta dhe më të shpejta dhe për të ulur barrën burokratike për bizneset e të gjitha madhësive. Ne mirëpresim nismën e Komisionit Evropian për të reduktuar detyrimet e raportimit për kompanitë tona me 25%. Ky premtim duhet të zbatohet me legjislacion specifik. Parimet e subsidiaritetit dhe proporcionalitetit kanë nevojë gjithashtu për një fillim të ri.

Ne do të mbështesim së bashku një politikë tregtare evropiane ambicioze, të fuqishme, të hapur dhe të qëndrueshme që lejon marrëveshje të drejtë të tregtisë dhe promovon interesat e BE-së, krijon mundësi reciproke aksesi në treg dhe një fushë të qartë loje të barabartë me partnerët tanë tregtarë. BE-ja duhet të mbetet një avokat për sistemin tregtar shumëpalësh të bazuar në rregulla dhe të veprojë për konkurrencë të ndershme.

Ne do të dekarbonizojmë plotësisht sistemet tona të energjisë. Dhe ne do ta arrijmë këtë në një treg plotësisht të integruar dhe të ndërlidhur duke respektuar zgjedhjet kombëtare për përzierjen përkatëse të energjisë. Kjo është mënyra evropiane – dhe do të rrisë qëndrueshmërinë, sigurinë e furnizimit dhe do të hapë rrugën për më shumë sovranitet.

Së fundi, përpjekjet tona për investime kolektive, private dhe publike, duhet të përputhen me ambiciet tona. Ne duhet të zhbllokojmë potencialin e plotë të tregjeve tona të kapitalit. Shumë kompani që kërkojnë të financojnë rritjen e tyre kthehen në anën tjetër të Atlantikut. Shumë kursime evropiane po investohen jashtë dhe jo në bizneset fillestare dhe më premtuese të Evropës. Për të mobilizuar investimet e nevojshme, ne duhet të marrim seriozisht një treg financiar evropian të integruar me të vërtetë me bashkimin bankar dhe të tregjeve të kapitalit në thelb, duke adresuar fragmentimin dhe duke siguruar konkurrencën globale të sektorit financiar evropian.

Duke vepruar kështu, do të na duhet të rifillojmë tregun evropian të letrave me vlerë, të përmirësojmë konvergjencën dhe efikasitetin e mbikëqyrjes së tregjeve të kapitalit në të gjithë BE-në, të harmonizojmë aspektet përkatëse të kornizave të falimentimit të korporatave dhe ligjit tatimor, të thjeshtojmë kuadrin rregullator dhe të zhvillojmë një kornizë të thjeshtë dhe efektive. Produkt investimi dhe kursimi ndërkufitar për të gjithë. Investimet private dhe publike duhet të ecin paralelisht.

Ne duhet ta bëjmë buxhetin e BE-së të përshtatshëm për të ardhmen dhe të kemi prioritet më tej investimet në shpenzimet transformuese dhe të mirat publike evropiane, ndërsa punojmë për futjen e “burimeve të veta” të reja, siç është rënë dakord në vitin 2020.

Së bashku, ne bëjmë thirrje për ta vënë këtë agjendë në thelb të mandatit të ardhshëm. BE-ja është e ardhmja jonë e përbashkët.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com

Lajmet kryesore