Lidhja e nënës shtatëzënë me foshnjen


4 ditë · Shëndet

Të krijosh një lidhje me fetusin mund të forcojë marrëdhënien, të bën të ndihesh më afër dhe të pasurosh ty dhe jetën e bebes.

Disa prindër flasin për ndjenjën e lidhur me foshnjën e tyre që nga momenti kur ajo u ngjiz, thotë Marilee Hartling, menaxher i programit prenatal në Qendrën Mjekësore Cedars-Sinai në Los Angeles.  Për të tjerët, kjo ndjenjë rritet ndërsa fëmija zhvillohet.

Procesi i lidhjes mund të stimulohet nga nëna që ndjen fëmijën e saj të palindur të lëvizë gjatë tremujorit të dytë. Baballarët mund të fillojnë të lidhen gjithashtu pasi fillojnë të lidhen me foshnjën e tyre në mitër, duke parë dhe ndjerë foshnjën duke lëvizur dhe ‘shkelmuar’ ndërsa ai ose ajo zhvillohet.

Gjatë periudhës para lindjes gratë shtatzëna krijojnë përfaqësime amtare ose imazhe të fetusit të tyre në zhvillim, dhe të tyre si prindër. Kjo është veçanërisht e dukshme midis muajve të katërt dhe të shtatë të shtatzënisë, kur lëvizjet fetale mund të ndjehen nga gruaja shtatzënë.

Këto paraqitje ndikohen jo vetëm nga ndryshimet biologjike, por edhe nga faktorët psikologjikë dhe socialë, përfshirë mjedisin dhe marrëdhëniet që po përjeton e ardhmja nënë.

Për shembull, hulumtimi ka treguar se gratë që përjetojnë dhunë në familje kanë përfaqësime më negative mendore të fetusit të tyre në zhvillim dhe se foshnjat e tyre ka më shumë të ngjarë të jenë të lidhura në mënyrë të pasigurt.

Ky hulumtim thekson nevojën për identifikimin e faktorëve që mund të shoqërohen me përfaqësime problematike mendore si shtatzënitë e paplanifikuara, abuzimi i substancave dhe dhuna në familje, në mënyrë që gratë të mbështeten duke përdorur ndërhyrjen e hershme./AlbanianPost.comLajmet kryesore