Lajme

Lavrov thotë se Rusia nuk po heq dorë nga negociatat për Ukrainën


Ministri i Jashtëm rus Sergei Lavrov tha në Këshillin e Sigurimit të OKB-së se Rusia nuk refuzon negociatat për zgjidhjen e krizës ukrainase.

“Edhe tani ne nuk po i refuzojmë ato (negociatat – ed.) – Presidenti Putin ka folur për këtë shumë herë, duke përfshirë edhe së fundmi”, shtoi zyrtari rus.

Ai kujtoi se presidenti ukrainas Volodymyr Zelensky miratoi një dekret që ndalon negociatat me qeverinë aktuale në Rusi.

“Nëse Shtetet e Bashkuara janë kaq të interesuara për to, atëherë, mendoj, nuk do të jetë e vështirë të jepet urdhri që ky dekret i Zelensky-it të anulohet”, vuri në dukje ministri i Jashtëm. “Faktet flasin për një krizë të thellë në marrëdhëniet ndërkombëtare, për mungesën e dëshirës dhe vullnetit të Perëndimit për të kapërcyer këtë krizë”.

“Por unë shpresoj se një rrugëdalje nga situata aktuale ende ekziston dhe do të gjendet”, vërejti Lavrov.

Ministri vuri në dukje gjithashtu se rreziqet e burimeve të reja të tensionit në botë dhe konfliktit global janë në rritje.

“Sot, Perëndimi u drejtohet normave dhe parimeve statutore në mënyrë selektive, rast pas rasti, vetëm në përputhje me nevojat e tij egoiste gjeopolitike. Kjo çon në mënyrë të pashmangshme në minimin e stabilitetit global, përkeqësimin e atyre ekzistuese dhe ndezjen e vatrave të reja të tensionit”, tha Lavrov. “Rreziqet e konfliktit global janë gjithashtu në rritje”.

Sipas tij, për të ndalur këto rreziqe dhe ngjarje të drejtpërdrejta në një drejtim paqësor, Rusia “insiston që të gjitha dispozitat e Kartës së OKB-së të respektohen dhe zbatohen jo në mënyrë selektive, por në tërësinë dhe ndërlidhjen e tyre, duke përfshirë parimet e barazisë sovrane të shteteve, mosndërhyrja në punët e tyre të brendshme, respektimi i integritetit territorial dhe të drejtës së popujve për vetëvendosje”.

Ministri i Jashtëm theksoi se “sot nuk bëhet fjalë për nënshtrimin ndaj një lloj rendi botëror të bazuar në rregulla, por për përmbushjen nga të gjithë të detyrimeve të marra përsipër me nënshkrimin dhe ratifikimin e Kartës (të OKB-së) në tërësinë e saj dhe ndërlidhjen”.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore