Lajme

Kriza ekonomike – Johnson pritet të ndërmarrë politika reformuese


Kryeministri i Britanisë së Madhe, Boris Johnson, të enjten e 9 qershorit do të përpiqet të rivendosë postin e tij të vështirë të kryeministrit me një fjalim mbi strehimin dhe koston e jetesës që u konsiderua nga kundërshtarët më shumë si politika të ripërpunuara, sesa një përpjekje e vërtetë për të trajtuar krizat.

Ndërsa çmimet e naftës panë rritjen e tyre më të madhe ditore në 17 vjet dhe Britania u paralajmërua se ekonomia e saj mund të goditet më shumë nga lufta në Ukrainë se çdo vend tjetër i madh, kryeministri pritet të premtojë plane konkrete në javët e ardhshme.

Organizata për Bashkëpunim Ekonomik dhe Zhvillim, ndërkohë, parashikoi se vitin e ardhshëm MB do të shihte zero rritje ekonomike, norma më e keqe e parashikuar midis grupit G7 të vendeve të mëdha të industrializuara.

Në fjalimin e tij, Johnson duhej të pranonte atë që ai e quajti “erërat e kundërta globale”, por premtoi një rrugë përmes krizës, megjithëse me specifika minimale të menjëhershme.

“Gjatë javëve të ardhshme, qeveria do të përcaktojë reforma për t’i ndihmuar njerëzit të ulin kostot në çdo fushë të shpenzimeve shtëpiake, nga ushqimi tek energjia, te kujdesi për fëmijët te transporti dhe strehimi”.

Për strehimin, ekspertët paralajmëruan se e drejta për të blerë më shumë prona do të ishte kundërproduktive. Federata Kombëtare e Strehimit, e cila përfaqëson ofruesit e strehimit të përballueshëm, ka llogaritur se ka 4.2 milionë njerëz në nevojë për strehim social në Angli.

Tulip Siddiq, sekretari ekonomik në hije i Thesarit, tha se Johnson nuk kishte ide dhe dukej “i pavullnetshëm për t’u përballur me realitetin se rritja ekonomike në MB do të ndalet vitin e ardhshëm”.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore