Lajme

Kriteri i inflacionit të bankave qendrore përballet me testin e parë pas pandemisë


Bankierët qendrorë kryesorë, të cilët kreditojnë përdorimin e një objektivi të inflacionit prej 2 për qind, po përballen me testin e parë të plotë se sa mirë funksionon kjo qasje ndaj politikës monetare.

Kjo, pasi çmimet të kenë shpërthyer dhe nëse dëmtimet në ekonomitë e tyre intensifikohen.

Lajmi u bë i ditur nga agjencia “Reuters”.

Duke shpallur një objektiv për inflacionin, bankierët qendrorë mendojnë se ndërtojnë besueshmëri për veten e tyre dhe fokusojnë planifikimin e familjeve dhe firmave në mënyra që ndihmojnë në mbajtjen e inflacionit nën kontroll.

Është një koncept që dukej i mbështetur nga faktet pasi përdorimi i shënjestrimit të inflacionit u përhap në të gjithë botën e zhvilluar nga Zelanda e Re në 1990 përmes Evropës dhe në Shtetet e Bashkuara dhe Japoninë në 2012 dhe 2013.

Ato dekada, deri në fund të vitit të parë të pandemisë së Coronavirus-it në 2020, panë inflacionin kryesisht të përmbajtur.

Por ato gjithashtu përkonin me tendencat e globalizimit, teknologjisë dhe demografisë që ndihmuan.

Që nga fillimi i pandemisë dhe duke vazhduar me pushtimin rus të Ukrainës, të njëjtat forca tani mund të jenë duke i shtyrë çmimet në drejtimin tjetër.

Kjo, duke sfiduar atë kornizë të përbashkët të politikës monetare me një lloj fatkeqësie që nuk është përballur kurrë dhe, me goditjet e vazhdueshme të ofertës, mund ta kenë të vështirë të akomodohen.

“Duke parë përpara, ne mund të përballemi me një periudhë inflacioni strukturor më të lartë krahasuar me dy dekadat e fundit. Ndikimi deflacionist i lokalizimit po zhduket dhe do të ketë presione inflacioniste nga tregtia globale, tranzicioni klimatik, demografia dhe politika”, tha Claudio Boric, kreu i departamentit monetar dhe ekonomik në Bankën për Shlyerjet Ndërkombëtare, një grup ombrellë për bankat qendrore.

Megjithatë Borio shprehu për Reuters se ai nuk favorizon rritjen e objektivave të inflacionit të bankave qendrore.

Ky opinion është bërë i përhapur në mesin e politikëbërësve kryesorë, pavarësisht shqetësimeve të ngjashme të gjera se shpërthimi i fundit i inflacionit mund të jetë edhe më i vazhdueshëm se sa pritej.

Të paktën në këtë pikë, shqetësimi më i madh midis bankierëve qendrorë është humbja e besueshmërisë nëse ata nuk ndjekin vijën që tërhoqën për veten e tyre.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore