Shqipëria

Kosto të larta të marrëveshjes, Italia po mendon për video-konferenca për dëgjimet e emigrantëve


Kosto shumë të larta, afate shumë të ngushta dhe komplikime të pakapërcyeshme organizative.

Kështu për funksionimin e protokollit të Shqipërisë me Italinë, qeveria po mendon për video-konferenca.

Pra, emigrantët në video për seancat dëgjimore para komisioneve të azilit dhe seancat dëgjimore para gjyqtarëve për apelime të mundshme dhe ndoshta edhe për intervista me mbrojtësit.

Një hipotezë që është sigurisht më praktike se lëvizjet e vazhdueshme të komisioneve prefekturale, gjyqtarëve, avokatëve, forcave të policisë, por me vendosmëri penalizuese për emigrantët, të cilët sapo të shpëtohen në det nga anijet ushtarake italiane, do të çohen direkt në qendër.

Italia po përgatitet ta zbatojë këtë metodë në Shqipëri pas nënshkrimit të protokollit mes kryeministres Giorgia Meloni dhe homologut shqiptar Edi Rama.

Një proces penalizues

Pa ditur as gjuhën, as procedurat dhe as të drejtat e tyre, ata që mbërrijnë pas muajsh robërie dhe kalimi në det vështirë se do të jenë në gjendje të përfaqësojnë situatën e tyre me një lidhje të largët edhe në prani të ndërmjetësve.

Por, ky është projekti për të cilin po punojnë teknikët e ministrive të emëruar nga Palazzo Chigi për të hartuar projektligjin për ratifikimin e protokollit i cili do të duhet të miratohet nga këshilli i ministrave në një nga seancat e ardhshme dhe më pas t’i kalojë dhomave për ekzaminim ku opozita është gati të luftojë.

Ekstraterritorialiteti

Sipas interpretimit të qeverisë, projektligji do të duhet të sanksionojë edhe atë që ministri i Brendshëm Piantedosi e përkufizon si “një lloj ekstraterritorialiteti” të dy zonave të Shqipërisë që qeveria Rama ka vënë në dispozicion dhe në të cilat, brenda qendrave, ligji italian dhe ai evropian duhet aplikuar.

Gjithashtu konfirmohet ideja e krijimit në të njëjtën strukturë të një zone të rezervuar për ndalimin e azilkërkuesve që vijnë nga vende të sigurta, të cilët do të duhet të marrin një përgjigje për kërkesën e tyre për azil me procedurë të përshpejtuar në 28 ditë.

Qendra e emigrantëve në të cilën ata që, pasi kanë marrë një refuzim të lejes së qëndrimit, do të duhet të riatdhesohen, do të transferohen për një maksimum prej 18 muajsh.

Çfarë përmban marrëveshja?

Qeveria shqiptare, të martën e 7 nëntorit, ka zbardhur Protokollin e firmosur ndërmjet qeverisë së Republikës italiane dhe Këshillit të Ministrave të Republikës së Shqipërisë.

Kështu bëhet me dije se marrëveshja për strehimin e emigrantëve – të kapur në det nga Italia – në dy qendrat e ndërtuara në Shqipëri, do të zgjasë plot pesë vite.

Shpenzimet për këtë vendim politik deri më tani do të përballohen nga Italia, e cila do t’i paguajë Shqipërisë fondin e parë në shumën 16.5 milionë euro, brenda një 3-mujori.

Parashikohet që mbi 100 milionë euro të jenë të ngrira në një llogari bankare të nivelit të dytë si garanci.

Italia, ndërkaq merr përsipër të gjitha shpenzimet për kujdesin spitalor sipas legjislacionit shqiptar, pas administrimit të trajtimeve spitalore të palës shqiptare.

Neni 3 i kësaj marrëveshjeje përcakton se shteti fqinj merr në përdorim sipërfaqe të territorit shqiptar për ngritjen e strukturave pritëse të cilat parashikohen të ngrihen në Shëngjin dhe në Gjadër.

Neni 4, që është pika kryesore e këtij protokolli thekson se Italia ngre tërësisht me shpenzimet e saj, strukturat për qëndrimin e migrantëve.

Kufiri maksimal i pritjes së së të huajve do të jetë jo më shumë se 3 mijë persona të strehuar në të njëjtën kohë.

Gjithashtu Italia do të përballojë çdo shpenzim për të strehuarit, duke përfshirë kostot e kujdesit shëndetësor dhe tjetër të parashikuar që mund t’i vijë palës shqiptare.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com

Lajmet kryesore