Lajme

Kosovë: Ndahen 100 euro për pensionistët gjatë muajit nëntor


Pensionistet në Kosovë.

Qeveria e Kosovës ka marr vendim që t’iu ndajë nga 100 euro të gjithë pensionistëve për muajin nëntor.

Ministria e Financave, Punës dhe Transfereve ka ndarë 30 milionë euro për të ju dalë në ndihmë përfituesve të skemës pensionale.

“Duke i konsideruar rrethanat ekonomike, Ministria e Financave, Punës dhe Transfereve në kuadër të pakos së ringjalljes ekonomike në bazë të masës 3.2, mbështetja për pensionistet dhe me asistencë sociale propozon ndarjen prej 30 milionë eurove për të ju dalë në ndihmë përfituesve të skemave pensionale” ka thënë ministri i Financave Punës dhe Transfereve , Hekuran Murati.

Ai ka deklaruar se nga kjo pako do të përfitojnë rreth 30 mijë pensionistë.

“Kjo masë për nga vëllimi i familjarëve që prek është më e madhja që është miratuar ndonjëherë më afërsisht, nga kjo masë do të përfitojnë rreth 200 mijë pensionistë që janë përfitues të pensioneve bazike që janë kontribut pagues rreth 50 mijë familje që janë nga kategori të luftës rreth 20 mijë personave me aftësi të kufizuar dhe rreth 30 mijë të pensionisteve nga kategori të tjera”.

Numri i përgjithshëm i pensionistëve në Kosovë, sipas të dhënave të Agjencisë së Statistikave të Kosovës, është 191 mijë e 257.

Prej tyre, 142 mijë e 92 janë shfrytëzues të pensionit të pleqërisë, që marrin nga 90 euro në muaj. Ndërsa, 49 mijë e 165 janë kontributpagues, që ndahen në katër kategori, të cilët marrin nga 170 deri në 260 euro në muaj, në bazë të përgatitjes shkollore.

Ndryshe, rritje të pensioneve ka pasur herë pas herë. Fillimisht shuma e pensioneve ka qenë 45 euro në muaj për personat mbi 65 vjeç, kurse ata që kanë paguar kontributet kanë marrë 85 euro në muaj.

Më pas janë rritur në 60, respektivisht 112 euro.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore