Kultura

Kopshtet e varura të Babilonisë


Kopshtet e Babilonisë renditen si një ndër shtatë mrekullitë e botës. Të pasura me bukuri, histori dhe mite ato kanë arritur të bëjnë diferencën në botë. Arsyeja e ndërtimit të tyre ishte dashuria.

Sipas legjendës, mbreti i Babilonisë Shamshiadat  ra në dashuri me mbretëreshën asiriane Amazon, Semiramis. Për nder të saj, ai ndërtoi një strukturë të madhe, të përbërë nga një Arcade , një seri harqe të vendosura në majë të njëra-tjetrës.

Në mënyrë arkitektonike, kopshtet e varura ishin një piramidë e përbërë nga katër nivele, platforma, të mbështetura nga kolona deri në 25 m të larta. Kopshtet e rralla me pemë, lule aromatike dhe freski në Babiloni të egër ishin vërtet një çudi e botës.

Me kalimin e viteve, bimët e mbjella në këtë ndërtesë ndoshta janë rritur dhe krijuan efektin e një peizazhi malor, në dukje që varen në ajër. Në kopshtet e varura të Babilonisë, u organizuan shumë pellgje të vogla, ujëvara dhe burime. Këtu ju mund të takoni rosat dhe dragonflies.

Gërmimet arkeologjike kanë treguar se Kopshtet e Varura të Babilonisë ekzistonin.

Natyrisht, ato nuk vareshin nga litarë, por ishin një ndërtesë katër katëshe e ndërtuar në formën e një piramide me një sasi të madhe bimësie dhe ishin pjesë e ndërtesës së pallatit. Kjo ndërtesë unike e mori emrin nga një përkthim i pasaktë i fjalës greke “kremastos”, që në të vërtetë do të thotë “i varur”.

Vetë ideja e krijimit të kopshteve të varura në mes të një fushe të thatë dukej si fantastike në atë kohë. Kjo detyrë për arkitektët dhe inxhinierët lokalë bota antike doli të ishte brenda forcave – dhe Kopshtet e Varura të Babilonisë, të cilat më vonë hynë në listën e shtatë mrekullive të botës, u ndërtuan, u bënë pjesë e pallatit dhe ishin të vendosura në anën e tij verilindore.

 

Albanianpost.com


Lajmet kryesore