Lajme

Grupet hindu, peticione për të ndaluar myslimanët të futen në xhaminë historike indiane


Anëtarët e grupeve hindu kanë paraqitur peticione në një gjykatë në Indinë Veriore, për të ndaluar myslimanët që të futen në një xhami historike.

Gjyqtarët e një gjykate lokale në Mathura, qytet fetar hindu në shtetin Uttar Pradesh (UP), lejuan peticionet e reja, por ende vazhdojnë seancat në çështjen e vitit 2020, sipas së cilës synohet të merret leja për të filmuar dhe vëzhguar brenda xhamisë Shahi Eidgah të shekullit të 17-të.

“Ne dyshojmë se simbolet hindu mund të hiqen brenda xhamisë Shahi Eidgah, kështu që duam që gjykata të pezullojë hyrjen e myslimanëve”, tha Mahendra Pratap, avokat i përfshirë në këtë rast.

Këtë muaj, një gjykatë tjetër lokale lejoi një ekip të inspektojë dhe filmojë brenda një prej xhamive më të spikatura në Varanasi, qytet antik, gjithashtu zona politike e kryeministrit Narendra Modi.

Të martën e 17 majit, gjykata e lartë e vendit rrëzoi një vendim të vendosur nga një gjykatë e Varanas-it për të kufizuar tubimet e mëdha të lutjeve myslimane në xhaminë Gyanvapi, por lejoi gjykatën lokale të vazhdojë procedurat.

Anëtarët e grupeve hindu të linjës së ashpër të lidhur me partinë e Modit besojnë se pushtuesit islamikë shkatërruan tempujt hindu gjatë sundimit të tyre 200-vjeçar.

Anketuesit e përfshirë në rastin e Varanasit thanë se gjetën një relike të madhe të perëndisë hindu Shiva brenda xhamisë Gyanvapi, por grupet myslimane thanë se një burim po keqinterpretohej për të nxitur tensionin fetar.

Raportet e idhujve të gjetur brenda xhamisë kanë inkurajuar më tej grupet hindu në shtetet perëndimore dhe jugore për të kërkuar kontrolle në xhami të tjera.

Policia në qytetin Aurangabad tha se kishte intensifikuar sigurinë rreth varrit të sundimtarit Mughal Aurangzeb pasi anëtarët e MNS, një parti politike rajonale, kërcënuan të shkatërronin varrin, i cili ata besojnë se ishte anti-hindu.

E njëjta parti ia doli kohët e fundit të detyronte qeverinë e Maharashtrës të siguronte që nivelet e decibelit të thirrjeve të lutjeve myslimane të uleshin pasi udhëheqësit e saj kërcënuan se do të këndonin lutje hindu jashtë xhamive.

Udhëheqësit e grupeve politike dhe fetare myslimane thanë se do të luftojnë beteja ligjore kundër grupeve hindu që prishin shenjtërinë e xhamive dhe varreve.

“Ne, myslimanët nuk do t’i lejojmë hindutë të fyejnë besimin tonë dhe xhamitë tona”, tha Asaduddin Owaisi, një ligjvënës federal dhe udhëheqës i një partie politike islamike rajonale.

Marrë nga Reuters, përshtatur për Albanian Post

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore