Lajme

Gjykatat shtetërore mund të rishikojnë ligjet zgjedhore, rregullat më të larta të gjykatave amerikane


Gjykata e Lartë e Shteteve të Bashkuara refuzoi t’u jepte politikanëve në nivel shtetëror më shumë pushtet mbi zgjedhjet federale duke kufizuar aftësinë e gjykatave shtetërore për të rishikuar veprimet e tyre, duke i dhënë një humbje ligjvënësve republikanë në Karolinën e Veriut.

Vendimi mbështeti një vendim të vitit 2022 nga gjykata më e lartë e Karolinës së Veriut që kishte rrëzuar një plan qarku të Kongresit si tepër partizan sipas ligjit të shtetit.

Në një votim gjashtë-tre të martën, gjyqtarët hodhën poshtë pikëpamjen më të gjerë të një teorie që mund të kishte transformuar zgjedhjet për Kongresin dhe presidentin amerikan.

“Teoria e pavarur e legjislaturës” e favorizuar tani nga shumë konservatorë, do të hiqte çdo rol të gjykatave shtetërore dhe kushtetutave shtetërore në rregullimin e zgjedhjeve presidenciale dhe të kongresit.

Ndërsa Klauzola Zgjedhore e Kushtetutës së SHBA-ve u jep autorizime të gjera ligjvënësve të shtetit për të organizuar zgjedhje federale, gjykata e lartë pohoi se gjykatat e shtetit kanë autoritetin të rishikojnë ligjet zgjedhore dhe të sigurojnë që ato të jenë në përputhje me kushtetutën e shtetit.

“Gjykatat shtetërore ruajnë autoritetin për të zbatuar kufizimet kushtetuese shtetërore kur legjislaturat veprojnë sipas pushtetit që u jepet nga Klauzola e Zgjedhjeve”, shkroi në vendim shefi i drejtësisë John Roberts.

Megjithatë, gjykata e lartë sugjeroi se mund të ketë kufizime në përpjekjet e gjykatës shtetërore për të rregulluar zgjedhjet për Kongresin dhe presidentin.

Efekti praktik i vendimit është minimal në atë që Gjykata e Lartë e Karolinës së Veriut, nën një shumicë të re republikane, tashmë ka zhbërë vendimin e saj të rindarjes.

Gjyqtarët Samuel Alito, Clarence Thomas dhe Neil Gorsuch do ta kishin pushuar çështjen për shkak të veprimit të gjykatës së Karolinës së Veriut.

Ekziston ende një çështje rindarëse në pritje nga Ohio, nëse gjyqtarët duan të thonë më shumë për këtë çështje përpara zgjedhjeve të përgjithshme të vitit të ardhshëm.

Çështja e Karolinës së Veriut tërhoqi vëmendje të madhe sepse katër gjyqtarë konservatorë kishin sugjeruar që Gjykata e Lartë të frenonte gjykatat shtetërore në mbikëqyrjen e tyre të zgjedhjeve për president dhe Kongres.

Kundërshtarët e “teorisë së legjislaturës së pavarur”, kishin argumentuar se efektet e një vendimi të fortë për republikanët e Karolinës së Veriut mund të ishin shumë më të gjera sesa thjesht rindarja.

Potencialisht në rrezik ishin më shumë se 170 dispozita kushtetuese të shtetit, më shumë se 650 ligje shtetërore që delegonin autoritetin për të bërë politika zgjedhore tek zyrtarët shtetërorë dhe lokalë, dhe mijëra rregullore deri në vendndodhjen e qendrave të votimit.

Gjyqtarët kishin dëgjuar argumente në dhjetor në një apel nga udhëheqësit republikanë të shtetit në legjislaturë. Përpjekjet e tyre për të tërhequr shumë distriktet e Kongresit në favor të tyre u bllokuan nga një shumicë demokratike në Gjykatën e Lartë të shtetit, sepse harta e GOP shkelte kushtetutën e shtetit.

Një hartë e hartuar nga gjykata prodhoi shtatë vende për secilën parti në zgjedhjet afatmesme të vitit të kaluar në Karolinën e Veriut shumë konkurruese.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore