Lajme

Gjykata e konsideron “të pabazuar” kërkesën e Avni Kastratit për anulimin e dekretit


Ish ambasadori i Kosovës në Slloveni, Avni Kastrati.

Gjykata Themelore në Prishtinë, e ka refuzuar si të pabazuar kërkesëpadinë e Avni Kastratit, me të cilën ka kërkuar që të anulohet dekreti i Presidentes së Kosovës, Vjosa Osmani, me të cilin është liruar nga detyra e ambasadorit të Kosovës në Republikën e Sllovenisë.

Sipas gjykatës, dekreti i goditur me padi, është i drejtë dhe i bazuar në gjendjen e vërtetuar faktike e juridike.

“Duke u bazuar në këto prova dhe në dispozitat e sipërcituara, gjykata vlerësoi se dekreti i goditur me padi është i drejtë dhe i bazuar në gjendjen e vërtetuar faktike e juridike”, thuhet ne vendim.

Sipas Themelores, tërheqja e parakohshme e Kastratit nga Misioni Diplomatik, nuk ka krijuar asnjë pasojë juridike, në kuptim të marrëdhënies së punës.

“Gjykata po ashtu gjeti se paditësi ishte emëruar në detyrën e Ambasadorit sipas çelësit politik dhe se në rastin e paditësit lirimi nga detyra ka nënkuptuar tërheqjen e tij të parakohshme nga Misioni Diplomatik dhe rrjedhimisht nuk ka krijuar asnjë pasojë juridike në kuptim të marrëdhënies së punës për faktin që i njëjti nuk e ka gëzuar cilësinë e anëtarit në detyrë të Shërbimin Diplomatik të Kosovës, por të shefit të misionit diplomatik që është i emëruar politik”.

Në vendim, është thënë se gjykata erdhi në përfundim se paditësi nuk mund të pretendojë në përfitimin nga të drejtat por edhe detyrimet që kanë të bëjnë me anëtarët apo të punësuarit e Shërbimin Diplomatik të Republikës së Kosovës, për faktin që paditësi hyn në kategorinë e diplomatëve të emëruar politikë.

“Në këtë drejtim, gjykata gjeti se duke u bazuar në natyrën e tillë të çështjes dhe duke marrë parasysh faktin që Presidentja e Republikës së Kosovës mbi bazën e pikës 10 të nenit 84 të Kushtetutës së Republikës së Kosovës, udhëheq me politikën e jashtme të vendit, ka ushtruar diskrecionin e saj në mënyrë të plotë, kur ka marr Dekretin e kontestuar me këtë padi”, thuhet në vendimin e siguruar nga “Betimi për Drejtësi”.

Kastrati ishte shkarkuar më 20 maj të vitit 2021 atëherë kur Ministria e Punëve të Jashtme kishte shkarkuar nga detyra 13 ambasadorë.

Ministrja Gërvalla, ishte shprehur se vendimi për shkarkimin e ambasadorëve të mëparshëm ishte akt në mesin e reformave që pati nisur MPJD-ja, dhe se funksioni i tillë i ambasadorëve ishte i jashtëligjshëm.

Ai para se të shërbente si ambasador në Slloveni, kishte qenë kryetar i Komunës së Mitrovicës.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore