Lajme

Gjendet lidhja mes ndotjes së ajrit dhe problemeve mentale në një studim në MB


Ekspozimi afatgjatë edhe ndaj niveleve relativisht të ulëta të ndotjes së ajrit mund të shkaktojë depresion dhe ankth.

Kështu rezulton në një studim që eksploron lidhjet midis cilësisë së ajrit dhe shëndetit mendor.

Duke ndjekur incidencën e depresionit dhe ankthit në thuajse 500 mijë të rritur në Mbretërinë e Bashkuar mbi 11 vjet, studiuesit zbuluan se ata që jetonin në zona me ndotje më të lartë kishin më shumë gjasa të vuanin episode të tilla.

Madje, edhe kur cilësia e ajrit ishte brenda kufijve zyrtarë.

Studiuesit nga universitetet e Oxford-it dhe Pekinit dhe Imperial College London, thanë se gjetjet e tyre sugjeronin nevojën për standarde ose rregullore më të rrepta për kontrollin e ndotjes së ajrit.

Gjetjet vijnë pasi ministrat u përballen me kritika për miratimin e udhëzimeve të reja ligjërisht të detyrueshme për cilësinë e ajrit që lejojnë më shumë se dyfishin e niveleve të grimcave të imta sesa objektivat ekuivalente të vendosura nga Organizata Botërore e Shëndetësisë.

Këtë javë u miratua legjislacioni që lejon një përqendrim mesatar vjetor maksimal prej 12 mikrogramë për metër kub deri në vitin 2028.

OBSH përfundoi një rishikim të niveleve udhëzuese të cilësisë së ajrit të vitit 2005 në shtator 2021, duke përgjysmuar kufirin e tij në pesë mikrogramë.

Prej kohësh, ndotja e ajrit ka qenë e implikuar në një sërë çrregullimesh të frymëmarrjes, por një numër në rritje provash po krijojnë një lidhje me çrregullimet e shëndetit mendor.

Megjithatë, deri më tani, të vetmet studime të disponueshme mbi rrezikun e depresionit janë kryer në rajone me përqendrime të ndotjes së ajrit që tejkalojnë kufijtë e cilësisë së ajrit në Mbretërinë e Bashkuar.

Studiuesit morën të dhënat e 389 mijë e 185 pjesëmarrësve nga Biobank në Mbretërinë e Bashkuar, duke modeluar dhe duke i dhënë një pikë ndotjes së ajrit.

Ata gjetën 13 mijë e 131 raste depresioni dhe 15 mijë e 835 ankthi u identifikuan në kampionin e tyre brenda një periudhe ndjekjeje prej rreth 11 vjetësh.

Me rritjen e ndotjes së ajrit, studiuesit zbuluan, po ashtu u rritën edhe rastet e depresionit dhe ankthit.

Lakoret e ekspozimit ndaj reagimit ishin jo-lineare, megjithatë, me pjerrësi më të pjerrët në nivele më të ulëta dhe tendenca të pjerrëta në ekspozim më të lartë, duke sugjeruar se ekspozimi afatgjatë ndaj niveleve të ulëta të ndotjes kishte po aq gjasa të çonte në diagnoza sa ekspozimi ndaj niveleve më të larta.

Ndaj ata shpresojnë që politikëbërësit të marrin parasysh gjetjet e tyre.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore