Shqipëria

FMN parashikon rritje ekonomike me 3.7 për qind brenda vitit për Shqipërinë


Fondi Monetar Ndërkombëtar (FMN) parashikon që ekonomia e Shqipërisë të rritet me 3.7 për qind në vitin 2022, në bazë të aktivitetit të fuqishëm në turizëm, pasuri të paluajtshme dhe shërbime.

Lajmi u bë i ditur pas publikimit të gjetjeve paraprake të stafit të FMN-së nga vizita në Tiranë.

Agjencia kryesore financiare e Kombeve të Bashkuara theksoi gjithashtu se rritja ekonomike parashikohet të ngadalësohet në rreth 2 për qind në vitin 2023.

Kjo, duke reflektuar kushtet më të shtrënguara financiare, ngadalësimin në Evropë dhe tërheqjen e nevojshme të mbështetjes së politikave.

Deklarata përmbyllëse e FMN-së vëren fillimisht se ekonomia shqiptare ka përballuar relativisht mirë goditje të shumta që nga viti 2019.

Megjithëse ekspozimet e drejtpërdrejta të Shqipërisë ndaj luftës së Rusisë në Ukrainë janë të kufizuara.

Me deficite të dyfishta dhe borxh të lartë qeveritar, Shqipëria tani përballet me sfida që rrjedhin nga rritja e çmimeve ndërkombëtare të ushqimit dhe energjisë, kushtet më të ashpra financiare globale që ka të ngjarë të vazhdojnë dhe ngadalësimi ekonomik në Evropë, sqaron raporti.

Ajo shton se kërkohet një politikë e kujdesshme dhe vigjilencë për të frenuar rreziqet në rritje dhe për të rrënjosur momentin pozitiv në ekonomi.

Konsolidimi fiskal, i mbështetur nga një Strategji e shëndoshë Afatmesme e të Ardhurave, është jetike për rindërtimin e hapësirës për manovra politike dhe reduktimin e presionit të kërkesës, vijon FMN-ja.

Agjencia e OKB-së vëren se mbështetja fiskale duhet të jetë e përkohshme dhe e synuar për shtresat e cenueshme.

Forcimi i efikasitetit dhe besueshmërisë së financave publike mbetet thelbësor për ruajtjen e besimit të tregut dhe zbutjen e kostove më të larta të huamarrjes.

Shtrëngimi i mëtejshëm monetar është i nevojshëm për të zbutur inflacionin.

Normat më të larta të interesit dhe ndryshimi i peizazhit të sistemit financiar kërkojnë vigjilencë të shtuar për të ruajtur stabilitetin financiar.

Edhe pse Shqipëria përballet me sfida të ngutshme afatshkurtra, autoritetet shqiptare, sipas FMN-së, duhet të shtojnë përpjekjet e tyre.

Këto, për reformat strukturore për të rritur potencialin e Shqipërisë për rritje të qëndrueshme dhe gjithëpërfshirëse.

Inflacioni është rritur ndjeshëm dhe është bërë gjithnjë e më i gjerë.

Inflacioni total pritet të arrijë kulmin në muajt e ardhshëm, paralajmëron FMN-ja.

Ajo do fillojë të ulet në vitin 2023 përpara se të kthehet në objektivin e Bankës së Shqipërisë (BSH) prej 3 për qindësh nga mesi i vitit 2024.

Kjo, pasi çmimet ndërkombëtare të mallrave stabilizohen, politikat fiskale dhe monetare shtrëngohen.

“Parashikimet tona aktuale supozojnë se norma e politikës monetare do të rritet në 3-3,5 përqind në 2022 dhe 4-4,5 përqind në 2023”, raporton FMN-ja.

Çmimet ndërkombëtare të ushqimit dhe energjisë mund të rriten më tej.

Inflacioni më i lartë dhe më i vazhdueshëm mund të peshojë më tej mbi të ardhurat reale dhe të dobësojë perspektivat e rritjes.

Shtrëngimi drastik i kushteve financiare globale mund të pengojë aksesin e Shqipërisë në financim.

Ekonomia është gjithashtu e ndjeshme ndaj kushteve të pafavorshme të motit dhe ndryshimit të rritjes së çmimeve të pasurive të paluajtshme.

Qeveria, kujton agjencia, duhet të përfitojë nga momenti ende pozitiv për të rindërtuar me shpejtësi tamponët e politikës fiskale.

Kjo do të reduktonte gjithashtu presionin mbi politikën monetare për të rritur edhe më shumë normat e interesit për të zbutur inflacionin dhe për të lehtësuar rregullimin e jashtëm.

“Për këtë qëllim, ne rekomandojmë qeverinë të synojë të paktën një bilanc parësor zero në vitin 2023, duke përmbushur kërkesat e Ligjit për Buxhetin Organik një vit përpara kohe dhe të arrijë një suficit primar prej 1.5 për qind të PBB-së deri në vitin 2024”, thuhet në raport.

Autoritetet inkurajohen të përdorin plotësisht kuadrin ekzistues të mbrojtjes sociale për të synuar dhe përmirësuar më mirë mbulimin e mbështetjes për të siguruar qasje të përshtatshme për ata që kanë më shumë nevojë për të.

FMN-ja bën thirrje për të harmonizuar proceset e Menaxhimit të Investimeve Publike (PIM) dhe Partneritetit Publik Privat (PPP), me integrim të plotë në ciklin normal të buxhetit.

Të gjitha projektet publike duhet t’i nënshtrohen kornizave të investimeve publike dhe prokurimit, sipas agjencisë.

“Autoriteteve u kërkohet të publikojnë kontratat e prokurimit publik që kanë të bëjnë me shpenzimet për rikuperimin e pandemisë dhe tërmeteve, emrat e kompanive të fituara dhe pronarët e tyre përfitues”, ravijëzon FMN-ja.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore