Shqipëria

“Fitch Solutions” parashikon normën bazë të Shqipërisë në 3% deri në 2024


Kompania “Fitch Solutions Inc” parashikon që Banka e Shqipërisë (BSH) të mbajë normën e saj bazë të interesit në 3 për qind të paktën deri në mesin e vitit 2024.

Presim që Banka e Shqipërisë të ndjekë dy dinamika kryesore në shqyrtimin e politikës së saj të normave, prirjen e inflacionit dhe rritjen ekonomike, bën të ditur agjencia e cila ofron shërbime të informacionit financiar.

Kompania ofron gjithashtu të dhëna të tregut të kredisë, mjete analitike dhe shërbime të rrezikut.

Kujtojmë që, Banka e Shqipërisë mbajti për të dytën herë radhazi normën e saj bazë në 3 për qind në mbledhjen e 3 gushtit 2023.

“Kjo ishte në përputhje me pritshmëritë tona. Ne e kemi mbajtur fundin e vitit 2023 në nivelin 3 për qind pasi presionet inflacioniste po lehtësohen gjerësisht në Shqipëri dhe rreziqet e rënies ndaj rritjes ka të ngjarë të parandalojnë rritje të mëtejshme në vitin 2023”, shtoi “Fitch Solutions”.

Sipas kompanisë, politikëbërësit ka të ngjarë të shqetësohen për një rikthim të moderuar të inflacionit nga viti në vit në muajt e ardhshëm, pasi efektet e favorshme bazë zbehen drejt fundit të vitit.

“Ne besojmë se presionet mbi çmimet në ekonominë shqiptare do të mbeten të qëndrueshme në terma afatshkurtër. Sipas mendimit tonë, momenti aktual i deflacionit është nxitur kryesisht nga ulja e çmimeve të energjisë dhe efektet e favorshme bazë”, shtoi analiza e Fitch-it.

Inflacioni nga viti në vit ka të ngjarë të rritet përsëri në tetor 2023 pasi efektet bazë nga rënia e printimeve të IÇK-së midis tetorit 2022 dhe shkurtit 2023 do të shfaqen, vijon raporti ekonomik i kompanisë.

“Fitch Solutions” pret po ashtu që BSH-ja të mbetet e shqetësuar për rritjen ekonomike, e cila ka të ngjarë të parandalojë rritje të mëtejshme.

“Ne parashikojmë një përkeqësim të rritjes gjatë gjashtëmujorit të dytë të vitit 2023, për shkak të presioneve të çmimeve që kufizojnë fuqinë shpenzuese të familjeve dhe kërkesën e brendshme. Në të vërtetë, këndvështrimi i konsumatorëve për financat e tyre personale është dobësuar që nga fillimi i vitit 2023, duke sugjeruar që konsumi privat do të ftohet në vitin 2023”, analizon kompania.

Ajo pret që BSH-ja të fillojë uljen e normave në mesin e vitit 2024 pasi inflacioni të kthehet pranë objektivit.

“Në përputhje me vlerësimet e vetë BSH-së, ne parashikojmë që inflacioni total në Shqipëri të kthehet në mënyrë të arsyeshme pranë objektivit prej 3 për qind deri në mesin e vitit 2024 (parashikimi ynë tregon shtypjen e inflacionit në 3,6 për qind në vit në qershor 2024 dhe 3,3 për qind në korrik 2024). Prandaj, ne besojmë se tendenca më e qëndrueshme rënëse e inflacionit të brendshëm do të bëjë që BSH-ja të jetë në gjendje të ulë normat në mesin e vitit 2024”, raporton kompania.

Kjo, në përputhje me BQE-në dhe bankat e tjera qendrore evropiane.

Sipas “Fitch Solutions”, kjo vjen pasi banka vëren se “po ndjek me përpikëri ecurinë e kursit të këmbimit”.

Banka e konsideron fuqinë në lekun shqiptar (lekë) si mbështetje për inflacionin relativisht të ulët, normat e interesit dhe kostot e financimit, duke ruajtur nivele relativisht të mira rritjeje.

Dyshojmë se BSH do të jetë e kujdesshme që të mos ulë normat shumë herët dhe shumë shpejt, në përpjekje për të ruajtur fuqinë e monedhës së saj. Aktualisht presim ulje të normës prej 75 pikë pikë në 2024 në një normë në fund të 2024 prej 2.25 për qind, ravijëzon në përmbyllje kompania “Fitch Solutions”.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore