Lajme

Egjiptianët janë të ndarë në lidhje me ndalimin e fundit të niqab-it në shkolla


Qeveria egjiptiane i ka ndaluar nxënëset femra që të mbajnë niqab-in, (mbulesë për fytyrën), në shkolla, sipas mediave shtetërore.

Deklarata e ministres së Arsimit Reda Hegazy, e lëshuar të hënën dhe e cituar nga gazeta në pronësi të qeverisë Ahram, tha se studentët kanë të drejtën “opsionale” të zgjedhin nëse do t’i mbulojnë flokët në shkollë. Deklarata, megjithatë, shtoi se mbulesa e flokëve nuk mund të mbulojë fytyrën e tyre.

“Çdo formë e mbulimit të flokëve që bie ndesh me gjendjen e dukshme të fytyrës nuk është e pranueshme dhe mbulimi i flokëve duhet të jetë në ngjyrën e zgjedhur nga ministria dhe drejtoria lokale e arsimit”, shtoi ai.

Vendimi do të hyjë në fuqi duke filluar nga viti akademik më 30 shtator dhe do të vazhdojë deri më 8 qershor 2024.

Egjiptianët, duke folur për “Al Jazeera” në kushte anonimiteti, shprehën mendime të përziera mbi ndalimin.

M A, një menaxher marketingu 33-vjeçar nga Aleksandria, tha se ai është kundër përdorimit të niqabit në shkolla, sepse ai errëson atë që duhet të jetë një proces arsimor “transparent”.

“Çdo gjë që i pengon mësuesit të lexojnë siç duhet gjuhën e trupit dhe shprehjen e fytyrës së nxënësit për të qenë në gjendje t’i ndihmojnë ata ose të tregojnë vëmendjen e nevojshme, nuk duhet të lejohet në shkolla”, tha ai.

M M, e cila gjithashtu u pajtua me ndalimin e qeverisë, tha se zbatimi i këtij vendimi është i nevojshëm nga pikëpamja e sigurisë.

“Autoritetet e shkollës duhet të jenë në gjendje të identifikojnë njerëzit që hyjnë dhe dalin nga shkolla”, tha arkitekti 38-vjeçar, i cili është gjithashtu nga Aleksandria.

Ai tha se nxënësit me niqab janë kryesisht të tjetërsuar në shkolla, qofshin ata të përzier apo të veçuar.

Nga ana tjetër, ai beson se ndalimi mund të bëjë që disa prindër t’i transferojnë fëmijët e tyre nga shkollat e përziera në ato vetëm për femra.

Sipas deklaratës së ministrit, një studente duhet të marrë vendimin për të mbuluar flokët e saj “bazuar në dëshirën e saj personale pa asnjë presion ose forcë nga ndonjë person ose ndonjë ent tjetër përveç prindërve”, në një referencë të dukshme ndaj grupeve fetare lokale dhe lëvizjet.

Deklarata tha se prindërit duhet të informohen për zgjedhjen e vajzës së tyre dhe shtoi se autoritetet do të verifikojnë njohuritë e kujdestarëve për zgjedhjen e studentit mbi këtë çështje.

Hixhabi, i cili mbulon flokët e grave, por jo fytyrën, përdoret gjerësisht në Egjipt, ndërsa nikabi vishen më shumë nga njerëz me prejardhje ultrakonservatore.

Ka pasur diskutime të ashpra në shoqërinë egjiptiane për veshjen e niqabit në hapësirat publike dhe institucionet arsimore për një kohë të gjatë.

Institucione të ndryshme arsimore në vend vendosin në mënyrë autonome ndalime për niqabet.

Në vitin 2015, Universiteti i Kajros prezantoi një ndalim të niqabit për stafin e tij, i cili u mbështet në vitet e mëvonshme nga gjyqësori egjiptian në 2016 dhe 2020, pavarësisht apeleve.

Propozimet për ndalimin e niqabit të paraqitura në parlamentin egjiptian vitet e fundit ose u tërhoqën ose u refuzuan.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore