Shëndet

Efektet e emocioneve në shëndet


Trupi ynë është i lidhur ngushtësisht me emocionet. Kur nuk jemi në gjendje të çlirojmë ndjenja negative, kjo mund të shkaktojë probleme fizike. Njerëzit sa më shumë shprehin emocionet e tij, aq më pak sëmuren. Më poshtë janë listuar disa nga efektet negative nëse nuk i shprehim më shpesh ndjenjat dhe emocionet.

 Frika mund të shkaktojë alergji dhe dermatit.

Frika mund të shkaktojë ethe, alergji, dhe astma. Ndaj duhet shmangur.  Simptomat e astmës dhe dermatiti mund të përmirësohen ose shërohen duke ulur ngarkesën e faktorëve psikosocialë.

Obsesioni mund të shkaktojë probleme me peshën.

Problemet me peshën mund të shkaktohen dhe nxiten nga fiksimi ose preokupimi për një të metë të vogël ose imagjinare. Ju mund të shqetësoheni shumë për rrudhat, gjinjtë e vegjël ose pjesë të tjera të trupit.

Kujdesi për trupin tuaj është shumë i rëndësishëm dhe natyrisht duhet të kujdesemi për të, por fanatizmi mund të çojë në rezultate të padëshiruara ose të rrezikshme.

Frika dhe fiksimet mund të shkaktojnë simptoma të shumë sëmundjeve të ndryshme në të njëjtën kohë.

Ju mund të filloni të shqetësoheni për një sëmundje të rëndë, edhe pse nuk ka asnjë arsye. Pasi keni menduar shumë për të, ju me të vërtetë filloni të ndjeni simptoma në trupin tuaj. Obsesioni ose fiksimi mund ta shkaktojnë këtë.

Ndonjëherë mund të mbivlerësojmë problemet. Rregullimi i ndjenjave negative vetëm e përkeqëson situatën dhe e bën sëmundjen më reale.

Konflikti emocional dhe stresi mund të provokojnë çrregullime të tretjes.

Stomaku ynë kontrollohet nga një sistem kompleks. Stresi i jetës mund të modulojë impulset dhe të shkaktojë reagime të padëshirueshme brenda tij.

Vetëkritika dhe frika mund të shkaktojnë dhimbje koke dhe migrenë.

Vetëkritika, vetëvlerësimi i ulët dhe frika e brendshme janë të gjitha arsye që mund të bëjnë që ju të shqetësoheni dhe stresoheni gjatë gjithë kohës. Ju mund të ndiheni të poshtëruar, disi të nënvlerësuar dhe se duhet të punoni gjithnjë e më shumë për të falur veten në disa momente.

Depresioni dhe ankthi mund të provokojnë sëmundje kardiake.

Depresioni dhe ankthi i përsëritur shoqërohen me një rritje të konsiderueshme të rrezikut të sëmundjes koronare të zemrës. Çrregullimet depresive gjithashtu mund të shkaktojnë ngjarje kritike kardiake.

Ju mund të ndiheni të shqetësuar dhe nervozë çdo ditë e më shumë dhe të ndieni se zemra juaj fillon të rrahë kaq shpejt. Kjo mund të shkaktojë probleme kardiake.

Çfarë duhet të bëni për ta shmangur atë

Ndërsa vizitojmë mjekë për simptoma fizike, është gjithashtu e rëndësishme të vizitoni edhe një psikolog për të gjetur shkakun kryesor të çështjes dhe për të marrë ndërhyrjen e duhur terapeutike.

 

Albanianpost.com


Lajmet kryesore