Lajme

Derdhja e naftës: Lëshohet një urdhër ndalimi për publikimin e të dhënave gjatë hetimit


Ministria e Mbrojtjes së Mjedisit të Izraelit deklaroi më 22 janar, se një gjykatës ka lëshuar një urdhër për ndalimin e publikimit të të dhënave lidhur me hetimin e derdhjes së naftës në brigjet e Izraelit. Derdhja e naftës në këto brigje ka shkaktuar një nga rastet më të këqija të ndotjes detare në dekada.

Urdhri ndalon për një javë publikimin e çdo detaji lidhur me hetimet, përfshirë çdo element që mund të identifikojë të dyshuarit, anijet e përfshira, ngarkesat e tyre apo destinacionet dhe portet nga ku janë nisur këto anije.

Në përgjigje ndaj një hetimi të Haaretz, ministria deklaroi se “botimet në këtë fazë mund të dëmtojnë hetimin kompleks”.

Më 22 shkurt, Haaretz, së bashku me disa media të tjera, paraqitën një kërkesë në Gjykatën e Magjistraturës Haifa. Mediat kërkuan që urdhri i ndalimit të anulohej ose që investimet të zvogëlohen.

Ndotja u konstatua për herë të parë më 17 shkurt. Ministria e Mbrojtjes së Mjedisit tha se skenari më i mundshëm është një derdhje e paraportuar e dhjetëra tonëve naftë nga një cisternë.

Ministria e Mbrojtjes së Mjedisit në Izrael deklaroi se ishte njoftuar nga se Agjencia Evropiane e Sigurisë Detare se një njollë nafte ishte vendosur rreth 50 kilometra larg bregdetit të Izraelit.

Për shkak të ndotjes qeveria Izraelite i bëri thirrje publikut të mos vizitojë plazhet. Më shumë se 170 kilometra janë mbuluar nga katrani.

Njoftohet se mijëra vullnetarë iu bashkuan përpjekjeve të OJQ-ve dhe autoriteteve lokale më 20 shkurt. Që nga 17 shkurti, shumë kafshë janë gjetur të mbuluara me katran.

Sipas zyrtarëve do të duhet shumë punë për të hequr të gjithë katranin. Shumica e katranit do të duhet të pastrohet manualisht. Sipas Autoritetit të Natyrës dhe Parqeve në Izrael do të duhen vite që kjo sipërfaqe detare të pastrohet.

Albanianpost.com


Lajmet kryesore