Jetesë & Stil

Cilat janë shqetësimet dhe frikërat më të zakonshme për prindërit?


Ilustrim

Është normale të kesh emocione të forta gjatë shtatzënisë dhe pas lindjes së foshnjës. Ju ndoshta do të përjetoni gëzim, dashuri, kënaqësi dhe befasi, dhe në raste të tjera stres, zemërim dhe zhgënjim.

Shumë njerëz duhet të mësojnë se si të bëhen prindër ndërsa shkojnë drejt kësaj rruge. Mund të jetë edhe më e vështirë të përballeni me emocionet tuaja nëse jetoni larg familjes ose po mësoni të bëheni prindër vetë.

Shpesh, lindja e një fëmije është e ndryshme nga ajo që prisnit. Ju mund të jeni të shqetësuar se lindja nuk shkoi siç keni planifikuar, ushqyerja me gji është më e vështirë nga sa e kishit menduar, ose po kaloni disa ditë të këqija.

Shumë prindër ndihen të humbur – sikur nuk po ia dalin mbanë. Sidoqoftë, do të mësoni dhe vetëbesimi juaj do të rritet me kalimin e kohës.

Është gjithashtu shumë e zakonshme të përjetoni ndjenja negative ndaj fëmijës suaj. Nëse ato janë intensive, vazhdojnë të kthehen ose zgjasin një kohë të gjatë , duhet të flisni me një profesionist shëndetësor.

Shqetësimet dhe frikërat e zakonshme

Është normale të ndiheni të shqetësuar kur kujdeseni për një fëmijë të vogël. Këtu janë disa shqetësime të zakonshme, me këshilla se si t’i menaxhoni ato.

Të shqetësuar se foshnja do të vdesë teksa ato janë në gjumë. Shumë nëna kanë frikë se foshnja e tyre do të mbytet, do të rrokulliset ose do të përjetojë vdekje të papritur te foshnjat (SUDI ose SIDS).

SIDS është shumë e rrallë edhe pse, natyrisht, ndodh. Për të minimizuar rrezikun, vendoseni fëmijën tuaj në shpinë për të fjetur, mos pini duhan, sigurohuni që koka e tij të jetë e pambuluar dhe mos e lini të nxehet shumë. Vendi më i sigurt për ta për të fjetur është në një krevat fëmijësh në një dhomë me ju për 6 deri në 12 muajt e parë.

Të shqetësuar se nuk e doni mjaftueshëm fëmijën tuaj

Është e zakonshme që nënat dhe baballarët të ndiejnë se nuk janë lidhur siç duhet me fëmijën e tyre. Mund të duhen ditë, javë ose muaj derisa të ndiheni të afërt me fëmijën tuaj. Me shumë mundësi do të ndjeni një përzierje emocionesh. Nëse ndiheni shumë të ulët dhe të shkëputur nga fëmija juaj për një periudhë të gjatë kohore, bisedoni me një profesionist shëndetësor.

Të shqetësuar se do të dëmtoni fontanelën

Foshnjat kanë njolla të buta në kokë të quajtura fontanellë. Fontenella është më e ashpër se sa mendoni. Ndërkohë që duhet të kujdeseni gjithmonë për kokën e foshnjës tuaj, nuk mund t’i lëndoni ata duke prekur ose ledhatuar fontanelën.

Të shqetësuar për sigurinë e fëmijës

Sigurojeni shtëpinë për të parandaluar rrëzimin ose rënien. Kontrolloni që të mos ketë pengesa në qilima, mbani objektet larg hapave dhe kushtoni kohën kur ecni me fëmijën.

Shqetësimi se foshnja nuk është normale

Prindërit shpesh e krahasojnë zhvillimin e foshnjës së tyre me atë të foshnjave të tjera. Por fëmijët zhvillohen me ritmin e tyre dhe arrijnë piketa në periudha të ndryshme. Rreth 10 deri në 15% e fëmijëve përjetojnë njëfarë vonese zhvillimi përpara se të mbushin moshën 3 vjeç. Kontrolloni zhvillimin e foshnjës tuaj në mënyrë rutinore. Besoni instinkteve tuaja dhe nëse jeni të shqetësuar, bisedoni me profesionistin tuaj të kujdesit shëndetësor.

 

 

Të shqetësuar se foshnja po qan shumë

Është normale që foshnjat e porsalindura të qajnë shumë. E qara rritet në 2-3 javë dhe arrin kulmin me 6-8 javë. Është më e zakonshme në orët e vona të pasdites dhe herët në mbrëmje. Nëse e qara tingëllon ndryshe ose nëse jeni të shqetësuar, konsultohuni me mjekun tuaj.

I shqetësuar se foshnja po fle shumë

Disa foshnja flenë shumicën e kohës: të tjerët zgjohen shumë. Në javët e para, fëmija juaj duhet të ketë 8 deri në 12 ushqime në 24 orë.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore