Jetesë & Stil

Cilat janë shenjat që tregojnë se keni mungesë hekuri?


Anemia ndodh kur trupi juaj nuk ka mjaftueshëm hekur mineral

Trupi juaj ka nevojë për hekur për të prodhuar hemoglobinë, një proteinë në qelizat e kuqe të gjakut që u mundëson atyre të transportojnë oksigjen përmes enëve të gjakut.

Nëse trupi juaj nuk ka hemoglobinë të mjaftueshme, indet dhe muskujt tuaj nuk do të marrin oksigjen të mjaftueshëm për të qenë në gjendje të punojnë në mënyrë efektive. Kjo çon në një gjendje të quajtur anemi.

Edhe pse ka lloje të ndryshme të anemisë, anemia e mungesës së hekurit është lloji më i zakonshëm në mbarë botën.

Shenjat dhe simptomat e mungesës së hekurit ndryshojnë në varësi të ashpërsisë së anemisë, kohës se sa shpejt mund të zhvillohet, moshës, gjendjes tuaj shëndetësore, por ka edhe raste kur njerëzit nuk kanë fare simptoma.

Këtu janë disa shenja dhe simptoma të mungesës së hekurit, duke filluar nga më të zakonshmet – plus çfarë duhet të bëni nëse mendoni se keni mungesë.

Lodhje e pazakontë

Ndjenja shumë e lodhur është një nga simptomat më të zakonshme të anemisë nga mungesa e hekurit. Kjo simptomë është gjithashtu e zakonshme te njerëzit që thjesht nuk kanë mjaftueshëm hekur.

Kjo lodhje ndodh sepse trupit tuaj i mungon hekuri që i nevojitet për të prodhuar një proteinë të quajtur hemoglobinë, e cila ndihmon në transportimin e oksigjenit në trupin tuaj.

Pa hemoglobinë të mjaftueshme, më pak oksigjen arrin në indet dhe muskujt tuaj, duke i privuar ata nga energjia. Zemra juaj gjithashtu duhet të punojë më shumë për të lëvizur më shumë gjak të pasur me oksigjen rreth trupit tuaj, gjë që mund t’ju bëjë të ndiheni të lodhur.

Meqenëse lodhja shpesh konsiderohet si pjesë e një jete të ngarkuar dhe moderne, është e vështirë të diagnostikosh mungesën e hekurit bazuar vetëm në këtë simptomë.

Megjithatë, lodhja e lidhur me mungesën e hekurit mund të shkojë paralelisht me dobësinë, nervozizmin ose vështirësinë në përqendrim.

Lëkura që është më e zbehtë se zakonisht

Lëkura që është më e zbehtë se zakonisht, si dhe ngjyra e zbehtë e pjesës së brendshme të qepallave të poshtme, janë simptoma të tjera të zakonshme të mungesës së hekurit.

Hemoglobina në qelizat e kuqe të gjakut i jep gjakut ngjyrën e kuqe, kështu që nivelet e ulëta të shkaktuara nga mungesa e hekurit e bëjnë gjakun më pak të kuq. Kjo është arsyeja pse lëkura mund të humbasë një pjesë të ngjyrës ose ngrohtësisë së saj te njerëzit me mungesë hekuri.

Një studim te fëmijët e moshës 6-11 vjeç zbuloi se zbehja e lidhur me mungesën e hekurit mund të shfaqet në të gjithë trupin ose të kufizohet në një zonë, si p.sh: fytyrë, mishrat e dhëmbëve, brendësia e buzëve ose qepallat e poshtme si dhe në thonj.

Zbehja është shpesh një nga gjërat e para që mjekët do të kërkojnë si shenjë e mungesës së hekurit. Megjithatë, kjo gjendje duhet të konfirmohet me një analizë gjaku.

Zbehja shihet më shpesh në rastet e moderuara ose të rënda të anemisë.

Nëse e tërheq qepallën e poshtme duke u parë në pasqyrë, shtresa e brendshme duhet të jetë një ngjyrë e kuqe e gjallë. Nëse është shumë e zbehtë rozë ose e verdhë, mund të keni mungesë hekuri.

Te njerëzit me nuanca më të errëta të lëkurës, qepalla e syrit mund të jetë e vetmja zonë ku kjo gjendje është e dukshme.

Frymëmarrja

Hemoglobina u mundëson qelizave të kuqe të gjakut të bartin oksigjen në trupin tuaj.

Kur nivelet e hemoglobinës janë të ulëta gjatë mungesës së hekurit, nivelet e oksigjenit janë gjithashtu të ulëta. Kjo do të thotë që muskujt tuaj nuk do të marrin oksigjen të mjaftueshëm për të bërë aktivitete normale, të tilla si ecja.

Si rezultat, shkalla juaj e frymëmarrjes do të rritet ndërsa trupi juaj përpiqet të marrë më shumë oksigjen. Kjo është arsyeja pse gulçimi është një simptomë e zakonshme.

Nëse e gjeni veten pa frymë kur bëni detyra të përditshme që dikur i kishit të lehta, të tilla si ecja, ngjitja e shkallëve ose stërvitja, shkaku mund të jetë mungesa e hekurit.

Dhimbje koke

Mungesa e hekurit mund të shkaktojë dhimbje koke, veçanërisht te vajzat dhe gratë që kanë cikël menstrual.

Ndërsa lidhja midis mungesës së hekurit dhe dhimbjeve të kokës është ende e paqartë, studiuesit teorizojnë se ekzistojnë disa faktorë në lojë, duke përfshirë marrëdhënien midis funksionit të ndryshuar të dopaminës dhe niveleve të estrogjenit.

Edhe pse ka shumë shkaqe të dhimbjes së kokës, dhimbjet e shpeshta dhe të përsëritura të kokës mund të jenë një simptomë e mungesës së hekurit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore