Jetesë & Stil

Cilat janë disa nga mënyrat se si familja juaj mund të ushqehet shëndetshëm?


Ilustrim

A po përpiqeni të ushqeheni më shëndetshëm, por keni vështirësi të merrni të gjithë familjen në bord? Nëse po, nuk jeni vetëm.

Nga stresi dhe oraret e ngarkuara të punës deri te kufizimet buxhetore dhe aksesi i kufizuar i ushqimit, shumë gjëra mund të pengojnë zakonet më të shëndetshme.

Plus, anëtarët e familjes mund të mos bien gjithmonë dakord se çfarë të hanë. Prindërit që ndjekin një dietë të specializuar mund të hanë ndryshe nga pjesa tjetër e familjes.

Fëmijët e prirur ndaj zemërimit mund të refuzojnë të hanë gjatë vakteve ndërsa kryqëzojnë krahët me neveri. Adoleshentët mund të ndalojnë në udhëtim me makinë në rrugën e tyre nga shkolla në shtëpi dhe të anashkalojnë darkën familjare.

Ndonëse mund të ndihet dërrmuese, me një përzierje të planifikimit të kujdesshëm dhe një gatishmërie për të qenë fleksibël, është e mundur që familja juaj të jetë në të njëjtën faqe me zakone më të shëndetshme.

Këtu janë disa këshilla realiste për t’u ushqyer më shëndetshëm si familje:

Lëreni përsosmërinë

Pavarësisht se çfarë mund të besoni në mediat sociale, nuk ka asnjë mënyrë perfekte për t’u ushqyer më shëndetshm.

Kjo do të thotë që vaktet tuaja nuk duhet të jenë të shtrenjta, të ndërlikuara, që kërkojnë kohë ose të jenë të përsosura.

Në vend të kësaj, është e rëndësishme të jeni realist dhe të bëni më të mirën që mundeni për të ndihmuar familjen tuaj të bëjë zgjedhje të shëndetshme.

Plus, duke hequr presionin për të pasur një dietë të përsosur, ju keni më shumë gjasa të gjeni një mënyrë më të shëndetshme të të ushqyerit që funksionon për familjen tuaj.

Bëni ushqim të shëndetshëm në lidhje me mirëqenien, jo peshën

Jo vetëm që dietat janë të papërshtatshme për fëmijët, por diskutimi i peshës trupore para fëmijëve mund të çojë në mendime dhe sjellje të çrregullta rreth ngrënies.

Në vend që të flisni për përmbajtjen e kalorive ose yndyrës së ushqimit, përqendrohuni në përfitimet e tij, të tilla si shija ose lëndët ushqyese që ofron.

Në mënyrë të ngjashme, diskutoni me fëmijët tuaj për dashurinë ndaj trupit tuaj dhe trajtimin e tij me dashamirësi. Në fund të fundit, dëgjimi i bisedave pozitive nga prindërit mund të ndihmojë në ndërtimin dhe ruajtjen e një imazhi të shëndetshëm të trupit dhe vetëvlerësimit te fëmijët.

Mbani të thjeshtë planifikimin e vakteve

Planifikimi i vakteve është një strategji e shkëlqyer për të kursyer kohë, pasi ju duhet të bëni pazare ushqimore vetëm një ose dy herë gjatë javës. Megjithatë, vendosja se cilat receta të përgatiten mund të jetë e ndërlikuar.

Ndërsa ka një kohë dhe vend për të provuar një recetë të re të mrekullueshme që gjetët në Pinterest, është më mirë t’i përmbaheni ideve të thjeshta të vakteve gjatë javës.

Një mënyrë për të thjeshtuar procesin është duke i bazuar vaktet rreth asaj që keni aktualisht në shtëpi. Përveç kursimit të kohës dhe parave, përdorimi i asaj që keni në dorë zvogëlon humbjen e ushqimit.

Një këshillë tjetër është ta bëni planifikimin e vaktit një proces bashkëpunues duke mbajtur një fletë letre ose një tabelë fshirjeje të thatë në kuzhinë për të krijuar një listë të ideve të vakteve në të cilat mund të kontribuojë e gjithë familja.

Jeni lodhur duke bërë të njëjtat vakte çdo javë? Rishikoni librat e vjetër të gatimit që mund të mbledhin pluhur në bodrum ose papafingo dhe shënoni recetat që jeni të interesuar t’i bëni si familje.

Hani së bashku 

Të ngrënit së bashku si familje – pa shpërqendrime – ka përfitime të shumta, duke përfshirë inkurajimin e zakoneve më të shëndetshme të të ngrënit, promovimin e lidhjes dhe ndihmën e zhvillimit social dhe emocional.

Për më tepër, studimet tregojnë se fëmijët e familjeve që hanë së bashku priren të hanë më pak ushqim të shpejtë dhe më shumë fruta dhe perime.

Ka përfitime edhe për të rriturit. Një studim zbuloi se prindërit që marrin pjesë në darkat familjare kanë nivele më të larta të vetëbesimit dhe nivele më të ulëta të depresionit dhe stresit.

Megjithëse mund të mos jetë realiste të hani së bashku çdo natë, përpiquni t’i bëni darkat familjare një prioritet sa më shpesh që të mundeni.

Këtu janë disa këshilla për të inkurajuar një vakt pa shpërqendrim:

Bëjeni tryezën e darkës një zonë pa telefon.

Angazhohuni në bisedë rreth tryezës duke bërë pyetje argëtuese dhe që të shkaktojnë mendime. Për shembull, nëse do të mund të kishit ndonjë lloj kafshe për një kafshë shtëpiake, çfarë do të ishte dhe pse?

Jepini secilit anëtar të familjes një detyrë, si p.sh. të ndihmojë në gatimin, të shtrojë tryezën ose të lajë enët.

 

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore