Jetesë & Stil

Çfarë fshihet pas sjelljeve arrogante të fëmijëve?


Ilustrim

Fëmijët e vegjël mund t’ju ‘mashtrojnë’ me shpërthimet e tyre të zemërimit dhe kërkesave, por sjellja e tyre është thjesht e vrazhdë apo ka diçka më shumë pas saj? Shihni më shumë arsye të mundshme pse fëmija juaj nuk po sillet siç duhet:

Fëmija nuk është mirë dhe nuk është i vetëdijshëm për këtë

Edhe kur fëmijët janë mjaft të rritur për t’ju thënë se nuk ndihen mirë, ndonjëherë ata nuk e kuptojnë se ndihen të trishtuar sepse në të vërtetë janë të sëmurë. Nëse fëmija juaj nuk ju thotë se i dhemb veshi ose fyti, mund t’i humbisni lehtësisht shenjat e tilla. Kjo është arsyeja pse fëmijët shpesh rënkojnë, janë të dërrmuar dhe ‘të hidhëruar’, dhe kjo sjellje mund të vështirësoj jetën tuaj.

Nuk flenë mjaftueshëm

Kjo është një arsye e qartë, por e rëndësishme për t’u përmendur. Ka një arsye pse fjalët ‘lodhje’ dhe ‘dembelizëm’ shkojnë së bashku, dhe kjo është shumë më keq te fëmijët e vegjël. Kur të vegjlit nuk flenë mjaftueshëm – ata mund të bëhen njerëz të vegjël krejtësisht të ndryshëm me të cilët askush nuk dëshiron të jetë pranë për një kohë.

Reziston nga kurioziteti

Prindërit shpesh mund të harrojnë se sa kurioz mund të jenë të vegjlit. Për ta, bota e madhe është një kënd i madh lojërash plot me gjëra të reja që mund t’i mësojnë, madje edhe kur e dinë se nuk lejohen të ecin nëpër mure – ndonjëherë nuk mund t’i rezistojnë. Kurioziteti është një pjesë e madhe e natyrës njerëzore dhe kjo fuqi nuk duhet nënvlerësuar. Fëmijët shpesh thjesht duan të shohin se si do të dukej të përdornin dhomën e tyre si një  në vend që ta bënin atë me një copë letër.

Ndoshta ‘kopjojnë’ sjelljen e dikujt tjetër

Fëmijët e vegjël shpesh mësojnë duke kopjuar të tjerët: prindërit, vëllezërit e motrat, miqtë dhe madje edhe personazhet e filmave vizatimorë. Prandaj, kur një fëmijë bëhet agresiv ose qëllimisht i vrazhdë, arsyeja shpesh qëndron në imitimin e personit tjetër, sepse fëmijët mendojnë se një sjellje e tillë është argëtuese ose korrekte.

Lufton ankthin

Nëse fëmija juaj vazhdimisht refuzon të shkojë diku, kjo është e dhunshme ose shkatërruese – mund të jetë sepse ai në të vërtetë po lufton me ankthin. Për shembull, një fëmijë nervoz ose i shqetësuar mund të ndihet i frikësuar për situata të caktuara dhe t’ju sfidojë për t’ia dalë mbanë. Fëmijët që janë xhelozë dhe të shqetësuar për vëllezërit e motrat e tyre më të vegjël dhe marrëdhëniet e tyre me prindërit, gjithashtu mund të sillen keq, sepse kështu i tregojnë ndjenjat e tyre.

Ka një problem tjetër shëndetësor

Ka shumë gjendje të tjera që fëmijët mund të zhvillojnë si autizmi, dëmtimi i dëgjimit, integrimi ndijor, çrregullimi i deficitit të vëmendjes, sindroma “Asperger”. Këto mund të çojnë në shpërthime zemërimi, agresioni, dhunë, rezistencë dhe sjellje të tjera problematike.

Nuk janë të vetëdijshëm se po bëjnë një gjë të gabuar

Edhe nëse fëmija juaj është gati të fillojë shkollën ose është tashmë në shkollë, ka ende shumë për të kaluar në zhvillimin e tij, përvetësimin e njohurive dhe kuptimin e botës. Ne e dimë se çfarë ndodh nëse e lëmë rubinetin hapur në lavaman ose nëse i themi një gruaje të panjohur që duket e shëndoshë, por nëse nuk i shpjegojmë fëmijës (shumë herë) pse kjo nuk është sjellje e duhur, fëmija nuk do ta kuptojë se ai po bën diçka të gabuar. Të mos harrojmë se fëmijët ende po mësojnë dhe ka shumë që nuk dinë apo kuptojnë ende.

Herën tjetër që fëmija juaj të ketë një shpërthim zemërimi, të sillet dhunshëm ose thjesht në mënyrë të vrazhdë, ndaloni dhe pyesni veten: është me të vërtetë fëmija thjesht keq apo është diçka tjetër?

Kur hedhim një vështrim më të thellë në secilën situatë, zbulojmë se çfarë po ndodh në të vërtetë dhe mësojmë se si të pozicionohemi, gjë që do të ndihmojë në përmirësimin e sjelljes së tyre dhe ruajtjen e shëndetit mendor të prindërve.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore