Jetesë & Stil

Çfarë është çrregullimi bipolar?


Ilustrim

Çrregullimi bipolar është një sëmundje mendore e shënuar nga zhvendosjet ekstreme të humorit. Simptomat mund të përfshijnë një gjendje shpirtërore jashtëzakonisht të ngritur të quajtur mani. Ato gjithashtu mund të përfshijnë episode të depresionit. Çrregullimi bipolar njihet edhe si sëmundje bipolare ose depresion maniak.

Njerëzit me këtë çrregullim, mund të kenë probleme në menaxhimin e detyrave të jetës së përditshme në shkollë, në punë, ose mbajtjen e marrëdhënieve. Nuk ka shërim, por ka shumë mundësi trajtimi që mund të ndihmojnë në menaxhimin e simptomave.

Çfarë është çrregullimi bipolar?

Çrregullimi bipolar nuk është një çrregullim i rrallë i trurit. Në fakt, 2.8 përqind e të rriturve në Shtetet e Bashkuara të Amerikës ose thënë ndryshe rreth 5 milion njerëz, janë diagnostikuar me të. Mosha mesatare kur njerëzit me çrregullime bipolare fillojnë të shfaqin simptoma është 25 vjeç.

Depresioni i shkaktuar nga çrregullimi bipolar zgjat të paktën dy javë. Një episod i lartë (maniak) mund të zgjasë për disa ditë ose javë. Disa njerëz do të përjetojnë episode të ndryshimeve në humor disa herë në vit, ndërsa të tjerët mund t’i përjetojnë ato shumë rrallë.

Simptomat e çrregullimit bipolar

Ekzistojnë tre simptoma kryesore që mund të ndodhin me çrregullime bipolare: mania, hipomania dhe depresioni.

Ndërsa përjeton mani, një person me çrregullim bipolar mund të ndihet shumë emocional. Ata mund të ndjehen të ngazëllyer, impulsivë, euforikë dhe plot energji. Gjatë episodeve maniake, ata gjithashtu mund të kryejnë sjellje të tilla si: shpenzimet e pakontrolluara, seks i pambrojtur, si dhe përdorimi i drogës.

Hipomania shoqërohet përgjithësisht me çrregullim bipolar II. Është e ngjashme me maninë, por nuk është aq e rëndë. Ndryshe nga mania, hipomania nuk mund të rezultojë në ndonjë telashe në punë, shkollë ose në marrëdhëniet shoqërore. Sidoqoftë, njerëzit me hipomani ende vërejnë ndryshime në disponimin e tyre.

Kurse gjatë një episodi depresioni mund të përjetoni: trishtim të thellë, ndihen të pashpresë, humbje e energjisë, mungesa e interesit për aktivitetet që dikur i shijonin, periudha të gjumit të shkurtra ose shumë të gjata dhe mendime vetëvrasëse.

Edhe pse nuk është një gjendje e rrallë, çrregullimi bipolar mund të jetë i vështirë për tu diagnostikuar për shkak të simptomave të tij të ndryshme.

Simptomat e çrregullimit bipolar te gratë

Burrat dhe gratë diagnostikohen me çrregullime bipolare në numër të barabartë. Por, simptomat kryesore të çrregullimit mund të jenë të ndryshme midis dy gjinive. Në shumë raste, një grua me çrregullime bipolare mund të diagnostikohet më vonë gjatë jetës, në të 20-at apo 30-tat e saj, gjithashtu kanë episode më të lehta manie si dhe përjetojnë më shumë episode depresive sesa episodet manie.

Ato mund të përjetojnë gjëra të tjera në të njëjtën kohë, duke përfshirë: sëmundjen e tiroides, obezitetin, çrregullimet e ankthit, migrenën dhe kanë një rrezik më të lartë gjatë gjithë jetës nga çrregullimi i përdorimit të alkoolit.

Grave me çrregullimet bipolare mund t’ju rikthehen më shpesh. Kjo besohet të jetë shkaktuar nga ndryshimet hormonale që lidhen me menstruacionet, shtatzëninë ose menopauzën. Nëse jeni grua dhe mendoni se mund të keni çrregullime bipolare, është e rëndësishme për ju të merrni fakte.

Simptomat e çrregullimit bipolar te burrat

Burrat me çrregullim bipolar mund të diagnostikohen më herët në jetë, të përjetojnë episode më të rënda, veçanërisht episodet manie, kanë të ngjarë të abuzojnë me substancave narkotike, në shumicën e rasteve kanë më pak të ngjarë se gratë të kërkojnë kujdes mjekësor vetë. Ata gjithashtu kanë më shumë gjasa të vdesin nga vetëvrasja.

Çrregullimi bipolar te fëmijët

Diagnostikimi i çrregullimit bipolar te fëmijët është i diskutueshëm. Kjo kryesisht sepse fëmijët jo gjithmonë shfaqin të njëjtat simptoma të çrregullimit bipolar si të rriturit. Humori dhe sjelljet e tyre mund të mos ndjekin standardet që mjekët përdorin për të diagnostikuar çrregullimin te të rriturit.

Shumë simptoma të çrregullimit bipolar që ndodhin te fëmijët gjithashtu mbivendosen me simptoma nga një sërë çrregullimesh të tjera që mund të ndodhin, të tilla si: çrregullimi i hiperaktivitetit të deficitit të vëmendjes (ADHD).

Në dekadat e fundit, mjekët dhe profesionistët e shëndetit mendor e kanë njohur gjendjen te fëmijët. Një diagnozë mund të ndihmojë fëmijët të marrin trajtim, por arritja e një diagnoze mund të zgjasë shumë javë ose muaj. Fëmija juaj mund të ketë nevojë të kërkojë kujdes të veçantë nga një profesionist i trajnuar për të trajtuar fëmijë me probleme të shëndetit mendor.

Ashtu si të rriturit, fëmijët me çrregullime bipolare përjetojnë episode të humorit të ngritur. Ata mund të duken shumë të lumtur dhe të tregojnë shenja të sjelljes eksituese. Këto periudha pasohen nga depresioni. Ndërsa të gjithë fëmijët përjetojnë ndryshime të humorit, ndryshimet e shkaktuara nga çrregullimi bipolar janë shumë më të theksuara.

Shkaqet e çrregullimit bipolar

Çrregullimi bipolar është një çrregullim i zakonshëm i shëndetit mendor, por, ende mbetet një mister për mjekët dhe studiuesit. Ende nuk është e qartë se çfarë i bën disa njerëz të zhvillojnë këtë gjendje.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore