Shëndet

Çfarë e shkakton hipertensionin te fëmijët?


Ilustrim

Megjithëse hipertensioni është një gjendje që prek kryesisht të rriturit, presioni i lartë i gjakut po bëhet gjithnjë e më i zakonshëm te fëmijët dhe adoleshentët.

Shkaqet mund të ndryshojnë nga disa probleme shëndetësore ose marrja e medikamenteve të caktuara e deri te faktorë të tjerë, si historia familjare e hipertensionit arterial, mosha, pesha trupore etj.

Çfarë e përcakton hipertensionin te fëmijët?

Përkufizimi klinik i hipertensionit te fëmijët ndryshon në varësi të moshës, gjatësisë dhe gjinisë së fëmijës.

Që fëmija juaj të diagnostikohet me hipertension, presioni i gjakut duhet të jetë më i madh ose i barabartë me përqindjen e 95-të për fëmijët e së njëjtës moshë, gjatësi dhe gjini.

Jo vetëm kaq, leximi i presionit duhet të plotësojë atë kriter në tre matje të veçanta.

Adoleshentët e moshës 13 vjeç e lart kanë të njëjtat kritere diagnostikuese si të rriturit. Kështu, në këtë grup, vlerat e presionit të gjakut duhet të jenë 140/90 mm Hg ose më të larta për të diagnostikuar hipertensionin arterial.

Çfarë e shkakton hipertensionin te fëmijët?

Sa më i vogël të jetë një fëmijë, aq më shumë ka të ngjarë që presioni i lartë i gjakut të shkaktohet nga një gjendje mjekësore specifike dhe e identifikueshme. Fëmijët më të rritur mund të zhvillojnë presion të lartë të gjakut për të njëjtat arsye që e bëjnë të rriturit – pesha e tepërt, ushqimi i dobët dhe mungesa e stërvitjes.

Ndryshimet e stilit të jetesës, të tilla si ngrënia e një diete të shëndetshme për zemrën me pak kripë (natrium) dhe më shumë ushtrime, mund të ndihmojnë në uljen e presionit të lartë të gjakut te fëmijët. Por për disa fëmijë, ilaçet mund të jenë të nevojshme.

Ka dy lloje të hipertensionit te fëmijët. Hipertensioni primar po bëhet gjithnjë e më i zakonshëm tek fëmijët, por ka më shumë gjasa të shfaqet tek adoleshentët dhe të rriturit. Hipertensioni primar shkaktohet nga faktorë të stilit të jetesës ose ndikimi i gjenetikës. Fëmijët e moshuar dhe obezë kanë më shumë gjasa të zhvillojnë hipertension primar.

Komplikimet

Fëmijët që kanë hipertension ka të ngjarë të vazhdojnë të kenë presion të lartë të gjakut si të rriturit, nëse nuk fillojnë trajtimin.

Nëse presioni i lartë i gjakut i fëmijës suaj vazhdon deri në moshën madhore, fëmija juaj mund të jetë në rrezik nga: goditja në tru, ataku në zemër, infrakti si dhe sëmundja e veshkave.

Si ta parandaloni?

Tensioni i lartë i gjakut mund të parandalohet te fëmijët duke bërë të njëjtat ndryshime në stilin e jetës që mund të ndihmojnë në trajtimin e tij – duke kontrolluar peshën e fëmijës suaj, duke siguruar një dietë të shëndetshme me pak kripë (natrium) dhe duke e inkurajuar fëmijën tuaj të ushtrojë.

Presioni i lartë i gjakut i shkaktuar nga një gjendje tjetër ndonjëherë mund të kontrollohet, apo edhe të parandalohet, duke menaxhuar gjendjen që e shkakton atë.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore