Jetesë & Stil

Çfarë duhet të dinë të gjithë prindërit për sigurinë e fëmijëve të tyre në pishinë


Nëse keni pishinë në shtëpitë tuaja, apo thjeshtë dëshironi të kaloni kohë me fëmijët në parqe ujore, duhet të keni parasysh disa gjëra.

Loja me ujë dhe noti janë një vend i dëshirueshëm për të gjithë familjen, por ekspertët e sigurisë kërkojnë që prindërit të jenë të vetëdijshëm se mbytja dëmton më shumë familje sesa mund të merret me mend.

Mbytja në fakt është një shkak kryesor i vdekjeve në të gjithë botën. Organizata Botërore e Shëndetësisë vëren se “globalisht, nivelet më të larta të mbytjes janë midis fëmijëve një deri në katër vjeç, të ndjekur nga fëmijët pesë deri në nëntë vjeç”.

Në Shtetet e Bashkuara, mbytja renditet e pesta në mesin e shkaqeve kryesore të vdekjes së lëndimit pa dashje.

Një në pesë njerëz që vdesin nga mbytja janë fëmijë nën 14 vjeçarë, dhe për çdo mbytje fatale të fëmijëve, pesë fëmijë të tjerë dërgohen me urgjencë në një spital dhe u mbijetojnë plagëve të tyre nën zhytje.

Gjatë një ahengu në pishinë, ndodh shumë shpesh dhe është e natyrshme të shpërqendroheni. Kjo është arsyeja pse rekomandohet që prindërit dhe të rriturit në mbledhje të tilla të përgjojnë me radhë si “vrojtuesi i caktuar” dhe të përqendrohen plotësisht tek fëmijët që luajnë brenda ose rreth një pishine.

Një sondazh nga “Safe Kids Worldwide” zbuloi se shumë prindër (48%) besojnë se do të dëgjonin spërkatje, të qarë ose të bërtitura nëse fëmija i tyre rrezikohej në pishinë.

Por dëmtimet e zhytjes në të vërtetë kanë tendencë të ndodhin në heshtje, kështu që shikimi është më mirë sesa mbajtja e veshit jashtë.

Fëmijët nën katër vjeç janë veçanërisht të prekshëm nga mbytja, kështu që ata duhet të mbahen brenda mundësive të armëve kur notojnë në një pishinë.

Merrni orë mësimi noti (por përsëri mbikëqyrni)

Është e vërtetë që mësimet e notit nuk janë zëvendësim për mbikëqyrjen e të rriturve, mësimet e notit të fëmijëve janë një mënyrë e mirë për të prezantuar fëmijën tuaj mbi bazat e sigurisë së ujit.

Mësimet e notit të vetë-shpëtimit të foshnjave (të cilat synojnë t’i mësojnë foshnjat se si të rrotullohen në shpinë dhe notojnë) janë të njohura nga prindërit, por kanë tërhequr polemika vitet e fundit dhe ekspertët e sigurisë nuk duan që prindërit të ndihen tepër të sigurt në aftësinë e një fëmije pas marrjes së një kursi të tillë.

Instaloni gardhe dhe barriera

Shumica e mbytjeve të fëmijëve nën moshën katër vjeçare ndodhin në pishinat e oborrit të shtëpisë, kështu që nëse keni një pishinë, pengesat duhet të jenë një përparësi kryesore.

Një gardh i cili siguron një pengesë të plotë rreth të gjitha anëve të një pishine mund të parandalojë shtatë nga 10 mbytjet tek fëmijët nën pesë vjeç.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore