Shqipëria

Celibashi: Kuadri rregullator për votimin e Diasporës, nga vjeshta e vitit 2023


Kryetari i Komisionit Qendror të Zgjedhjeve, Ilirjan Celibashi, deklaroi se nga vjeshta e vitit të ardhshëm, do të konsultohet kuadri rregullator për votimin e Diasporës (ose votimin nga jashtë).

“Gjithë kuadri rregullator për votimin nga jashtë do të konsultohet që në fazën ë draftimit me të gjithë grupet e interesit, përfshirë këtu edhe partitë politike”, theksoi fillimisht Celibashi.

Lajmi u bë i ditur gjatë konferencës “Votimi nga jashtë, Koha është tani”.

Sipas kryetarit të KQZ-së, autoritetet synojnë që këtë proces ta përfundojnë jo më vonë se vjeshta e vitit që vjen.

“Në pamje të parë duket se është një periudhë kohë e gjatë dhe e mjaftueshme për të ndërtuar gjithë arkitekturën rregullatore dhe normuese të këtij procesi, por nuk është kështu”, shtoi ai.

Palët, u shpreh Celibashi, do të duhet të dakordësohen për rregullat të cilat kanë të bëjnë me regjistrimin e votuesve nga jashtë, me procedurat dhe mënyrën e votimit, llogaritjen dhe tabulimin e rezultatit, etj.

“Pak a shumë do të na duhet të miratojmë një kod zgjedhor vetëm për votimin nga jashtë”, tha kreu i KQZ-së.

KQZ-ja u angazhua seriozisht dhe me përgjegjësi institucionale për të krijuar të gjitha kushtet rregullatore dhe ato teknike për të mundësuar votimin nga jashtë edhe në zgjedhjet e 25 prillit 2021, sipas Celibashit.

Për të, politika është akoma e papërgatitur për të pranuar dhe për më tepër për të punuar mbi realizimin e këtij procesi.

“Në kushtet kur votimi brenda vendit shoqërohet thuajse çdo herë nga kundërshti për rezultatin zgjedhor, është e qartë që duhet të vendosim së bashku për realizimin e këtij procesi”, deklaroi në përmbyllje kryetari i KQZ-së.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore