Bota

Bllokohet kërkimi i naftës në Alaskë


Planet e kërkimeve sizmiologjike që do të ndihmojnë në gjetjen e naftës në Parkun Kombëtar të Kafshëve të Egra në Arktik (ANWR) dështuan për shkak të mbrojtjes së arinjve polarë, sipas një deklarate të shkurtër të Shtunën nga Departamenti i Brendshëm.

Kaktovik Inupiat Corp (KIC), kompania vendasve që këkoi leje për të kryer studimin, dështoi të të identifikojë strofkat e ariut polar në rajonin që do të anketohej, tha zëdhënësja e brendshme Melissa Schwartz.

Prodhimi i naftës në Alaskë ka rënë që nga fundi i viteve 1980, kur shteti prodhonte më shumë se 2 milionë fuçi bruto në ditë. Tani prodhimi i tij është afërsisht 500 bpd.

Ish-Presidenti Donald Trump miratoi një legjislacionin në vitin 2017, i cili do të lejonte shpimet në ANWR dhe qeveria federale dha një kontratë qiraje në ditët e fundit të presidencës së tij.

“Identifikimi i strofkave ishte i nevojshëm për agjencinë e shërbimit të Peshkut dhe Jetës së Egër në SHBA-së dhënë KIC një autorizimin që do të lejonte operacionet sizmike pranë arinjve polarë”, tha Schwartz.

KIC kishte planifikuar, të kryente kërkime në 352 mijë e 416 hektarë brenda fushës bregdetare të parkut.

Dhënia me qira e ANWR më 6 janar tërhoqi oferta kualifikuese vetëm për 11 rajone, shumica nga një agjenci shtetërore e Alaskës që po merrte pjesë si një prapavijë në rast se kompanitë e naftës nuk paraqisnin oferta.

Presidenti Joseph Biden dhe i emëruar nga Sekretari i Brendshëm Deb Haaland kundërshtojnë zhvillimin e naftës në park.

Albanianpost.com


Lajmet kryesore