Lajme

Beograd: Serbët kërkojnë tërheqen e ambasadorit gjerman, shkak Kosova


Tomas Shiba, ambasadori i Gjermanisë në Serbi

Organizata e ashtuquajtur “Lëvizja për Mbrojtjen e Kosovës dhe Metohisë” i ka bërë thirrje shtetit serb që të kërkojë tërheqjen e ambasadorit gjerman në Serbi, Tomas Shiba.

Kjo organizatë i kërkoi Qeverisë së Serbisë me anë të një deklarate të nënshkruar nga Mitra Reljić, Slobodan Samardzic, Bogoljub Šijaković, Miloš Ković dhe Caslav Koprivica që të dërgojë një kërkesë në Ministrinë e Punëve të Jashtme të Gjermanisë për të tërhequr ambasadorin pasi që ky i fundit kishte thënë se “bombardimi i Jugosllavisë në vitin 1999 ishte i nevojshëm për të parandaluar gjenocidin në Kosovë.

“Njëzet e dy vjet pas agresionit kriminal të aleancës së NATO-s, Thomas Schieb, ambasador i Gjermanisë, vendi që themeloi të keqen ‘UÇK’, një vend që shkatërroi Beogradin, Serbinë dhe Jugosllavinë tre herë në shekullin e 20-të, duke kryer krime gjenocidale kundër Civilët serbë, dhe më shumë në ditët e përkujtimit tonë të dhimbshëm të qytetarëve të vrarë, trashëgimisë monumentale të shkatërruar dhe thesareve të librave në bombardimet e 6 prillit në kryeqytetin serb, ai deklaron se lufta kundër Jugosllavisë së RF nga 1999 ishte e justifikuar”, shkruan Organizata/

“Për më tepër, duke ngarkuar praktikën e shpeshtë gjermane të krimeve kundër paqes me elementë të gjenocidit, duke mohuar faktet historike në lidhje me gjenocidin kundër serbëve në 1999, ai deklaroi se agresioni kundër Jugosllavisë së RF e parandaloi gjenocidin, duke iu referuar shqiptarëve të Kosmetit si viktima”.

“Për shkak të njerëzve të pafajshëm të vrarë, të plagosur dhe të dëbuar, për shkak të drejtësisë, dinjitetit dhe së vërtetës, ne kërkojmë nga Qeveria e Serbisë të dërgojë një kërkesë në Ministrinë e Punëve të Jashtme të Gjermanisë për të tërhequr ambasadorin Shiba”.

Ambasadori Tomas Shiba për Radio Televizionin e Vojvodinës kishte deklaruar se: “Unë jam i vetëdijshëm se kjo është një çështje e diskutueshme dhe se nuk kishte asnjë vendim të Këshillit të Sigurimit të KB (për fillimin e veprimeve ushtarake). “Por duhet të merrej një vendim, qëllimi ishte të shmangte një katastrofë humanitare, për të shmangur gjenocidin”.

Po ashtu ai kishte thënë se bombardimet ishin “shumë të vështira për Serbinë, por që nuk duhet të harrojmë se problemi ishte gjetja e një zgjidhjeje për Kosovën, të gjitha mjetet diplomatike ishin përdorur më parë”.  

Albanianpost.com


Lajmet kryesore