Kosova

BE-ja mirëpret opinionin e KiE-së për KPM-në, sugjeron hartimin e një draft të ri


Ilustrim

Bashkimi Evropian (BE) përshëndeti opinionin ligjor të përgatitur nga Këshilli i Evropës (KiE) mbi projektligjin kontravers për Komisionin e Pavarur të Mediave (KPM), i cili parasheh rregullimin e mediave online, ndërsa sugjeroi që që rekomandimet e KiE-së të pasqyrohen në një draft të ri.

“Ne mbështesim qëllimin e projektligjit për të harmonizuar legjislacionin e Kosovës me dispozitat përkatëse të BE-së, duke përfshirë direktivën e shërbimeve audio-vizuale. Megjithatë, ashtu siç thekson raporti i KiE-së, nevojitet më shumë punë në draft për të siguruar që ai as të minojë pavarësinë e KPM-së e as të mos krijojë mospërputhje ligjore”, deklaroi BE-ja.

BE-ja rekomandoi ndër të tjera që Komisioni për Administratë Publike, Qeverisje Lokale, Media dhe Zhvillim Rural në Kuvendin e Kosovës të mundësojë kohë për shqyrtimin e duhur të raportit të KiE-së dhe konsultimin me palët e interesuara të sektorit të medias, në mënyrë që rekomandimet e KiE-së më pas të pasqyrohen në një draft të ri për projekligjin për KPM-në.

Ndryshe, projektligjin për KPM-në e patën kundërshtuar edhe Asociacioni i Gazetarëve të Kosovës (AGK) dhe Këshilli i Mediave të Shkruara të Kosovës (KMSHK), duke e cilësuar si tentim të Qeverisë së Kosovës nën udhëheqjen e Lëvizjes Vetëvendosje (LVV) për t’i sulmuar mediat online që prodhojnë materiale audio-vizuale, bashkë me kërkesën që të tërhiqet nga kjo tentativë.

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore