Shqipëria

“Bastet online”, jo më shumë se dhjetë subjekte të licencuara


Autoritetet shqiptare kanë bërë gati një projektligj për rikthimin e basteve sportive online i cili është hedhur për konsultim publik, gjatë të cilit janë zbuluar disa kritere të reja.

Drafti i ri kërkon që të gjithë lojtarët që do të duan të luajnë duhet të regjistrohen me identitetin e tyre në sistemet që do të jenë të disponueshme nga kompanitë e licencuara.

Një tjetër risi lidhur me këta të fundit (kompanitë e licencuara – ed) është se numri i subjekteve do të jetë i kufizuar në rang kombëtar jo më shumë se dhjetë të tilla.

Ndër të tjera, organizatorët do duhet të deklarojnë edhe burimin e parave për financimin e këtij aktiviteti.

Projektligji i lojërave të fatit do të vendosë në role specifike edhe Agjencinë Kombëtare të Shoqërisë së Informacionit (AKSHI).

Ky institucion do të japë vendimin e tij për standardet dhe kushtet teknike të sistemeve të basteve online, një aktivitet që do të zhvillohet përmes programeve software dhe hardware, certifikimin e sistemit, procedurat në lidhje me faturat dhe transaksionet e pagesave, parimet e sigurisë, dhe kushtet e kontrollit apo mbikëqyrjes.

Kriteret e tjera

Në projektligj thuhet se kompanitë që do të licencohen do të jenë të detyruara të lënë si garanci rreth 1.5 milionë euro, një fond prej 120 milionë lekësh për mbrojtjen dhe garancinë ndaj lojtarëve.

Ndër të tjera thuhet se duhet edhe një fond prej 50 milionë lekësh për të garantuar shlyerjen e detyrimeve periodike ndaj AMLF-së, organit tatimor dhe organeve të tjera të shtetit.

Gjithashtu, organizatorët e kategorisë “Baste sportive online” derdhin në llogari të Fondit të Posaçëm masën 15 % të të ardhurave bruto nga loja.

Ligji i ri ndalon edhe publicitetin e lojërave të fatit në median e shkruar dhe atë audio-vizive.

Sipas relacionit që shoqëron projektligjin qëllimi kryesor i kësaj nisme është rikthimi i kategorisë së Basteve Sportive por tashmë vetëm në formën online me qëllim formalizimin tregut të lojërave të fatit për këtë kategori loje, duke licencuar subjekte të cilat kanë eksperiencë në ushtrimin e aktivitetit baste sportive. Përjashtohet prania e pikave fizike të basteve.

Ndërkohë që një tjetër qëllim i rikthimit sipas qeverisë është garantimi i të ardhurave të mbledhura nga aktiviteti i basteve sportive online në mbështetjen direkte në fushën e sportit, kulturës, inovacionit dhe teknologjisë së inovacionit por dhe financimin e programeve të mbrojtjes së lojtarit.

Për sa u përket kritereve të licencimit bëhet me dije se subjekti që do të licencohet duhet të ketë një kapital themeltar jo më pak se 20 milionë lekë.

Kompania duhet të ketë përvojë në fushën e lojërave të fatit ne jo me pak se 3 shtete të BE/OECD dhe për jo më pak se 3 vjet, të ketë kapacitetet e duhura financiare, administruese, organizative dhe besueshmërinë e aplikantit për t’u angazhuar me sukses në projekte të tilla.

Një kriter i veçantë, referuar relacionit është fakti që asnjë prej aksionerëve nuk duhet të kenë qenë të dënuar penalisht, nuk duhet të jenë në proces gjyqësor për vepra penale, nuk duhet të jetë në proces ekzekutimi të detyrueshëm për detyrime pasurore të pashlyera. Subjekti aplikues nuk ka detyrime tatimore të pashlyera.

Me kartë ID dhe kontroll nga policia, si do të funksionojnë bastet online?

Shkarkimi dhe publikimi i teksteve nga Albanian Post nuk lejohet pa përmendur burimin. Faleminderit për respektimin e etikës së profesionit të gazetarit.

/Albanianpost.com


Lajmet kryesore